Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: [EX II] liczne problemy... proszę o pomoc

2011-07-28, 09:11

PRZÓD 49..........55 %
TYŁ 52..........57 %
Czy to dobrze ?.Na diagnostyce było na zielono,ale czy resor tu nie koliduje nad
pomiarem czy amorki do wymiany.Liczę na Wasze fachowe porady .Z góry dzięki
POZDRAWIAM
miałem podobny wynik - około 50-55% . Diagnosta nie stwierdził żadnych luzów w układzie i zawieszeniu, a auto tańczyło jak głupie na wybojach. Wpadając w serię nierówności auto praktycznie odrywa się od podłoża i traci się nad nim w pewnym stopniu kontrolę.

Zdaniem diagnosty, który badał moje auto amorki do wymiany. Ja się przyzwyczaiłem do takiej jazdy, ale amorki na bank będę zmieniał.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2011-07-28, 12:29

U mnie też tyłek auta w pewnym momencie zaczął latać po dziurach jakby amortyzatorów nie było, więc pierwsze co to wymieniłem tylne amory. Problem może minimalnie się zmniejszył, ale nadal przejeżdżając przez dziury na zakrętach czułem jak dupa auta skacze. Na przeglądzie sprawność wyszła ok 70% i diagnosta powiedział że wszystko OK, ale ja nie dałem za wygraną. Popatrzyłem pod spód i przypomniałem sobie o amortyzatorze tylnego mostu, więc zamówiłem takowy w ASO, mechanik wymienił i od tamtego czasu - to nie to samo auto :) trzyma się drogi jak go-kart :lol:
Nooo... może trochę przesadzam, bo środek ciężkości jednak ma nieco wyżej niż go-kart ;-) ale teraz poziom komfortu naprawdę zachwyca :)
Pozdrawiam,
Adrian

maniek442

2011-07-28, 18:45

Witam!
No faktycznie jest też u mnie taki amortyzator, myślałem, że to tylko w 4x4. Jak go sprawdzić, czy to napewno to, i gdzie go dostać? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2011-07-29, 12:23

Hmmm.... nie wiem jak sprawdzić, ale wyszedłem z założenia że skoro amory są nowe to może być on do wymiany. I pamiętam że na forum (nie pamiętam czy tym, czy FCP) też ktoś mówił o podobnych objawach (skakanie tyłu), które ustały po wymianie amortyzatora wału.
Dostać go można niestety jedynie w ASO :( ale nie jest on jakoś porażająco drogi (coś ponad 200zł, nie pamiętam netto czy brutto). Zamienników chyba nie ma. Ktoś dobierał jakiś amortyzator od innego auta żeby był podobnej długości, ale ja nie zamierzam na razie pozbywać się smoka więc wsadziłem oryginał - tak jak ma być. I jestem bardzo zadowolony :)
Pozdrawiam,
Adrian

Wróć do „WARSZTAT”