Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Adrian
Model Explorera: Ex 2002 4.6 V8; 2012 Camaro 45th 6.2

Re: Różnice między 2kami

2007-12-31, 16:15

Adrian, info o cenie poszlo na priv
:scratch: ffy nic nie dostałem
"czyli Adrian uważaj co będziesz kupował"
policja mi dowodu nie zabrała, samochód w pewnym senisie jest jeżdzący więc ;-)
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2007-12-31, 19:46

nie wiem jak to jest z autami wyrejestrowanymi, bo moj akurat byl zarejestrowany, ale ja juz dostalem te nowe papiery:
1. Brief (tak jak dawniej)
2. Zulassungsbescheinigung Teil I (dowod rejestracyjny)
3. Zulassungsbescheinigung Teil II (swiadectwo wymeldowania)

Dziewczyny na ksero w agencji (celnej ;P ) spotkaly sie z tym dopiero drugi czy trzeci raz i myslaly ze w zwiazku z tym nie trzeba juz kserowac briefu...
więc jezeli auto zostanie w Niemczech wycofane z ruchy z przyczyn technicznych nie będziesz miał dowodu rejestracyjnego i d..pa blada, a u mnie nie było konieczności korzystania z briefu, wystarczył dowód rejestracyjny, zarówno w celnym, skarbowym i wydziale komunikacji :) :-P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
BliG

2008-01-01, 12:58

fotomysz, no raczej tak... ale moze to i lepiej, bo jak tam jest wycofane z przyczyn technicznych (to musialu byc chyba ku temu jakies podstawy), a potem ktos (handlarz) przywiezie to do PL, podpicuje i sprzeda, a ktos kupuje skarbonke bez dna (nie majac swiadomosci tego), albo samochod zostawiajacy 4 slady (jezdzi taki jeden u nas po rodzinnym miescie, jak go pierwszy raz zobaczylem to dziwilem sie jakim cudem on jedzie bokiem) :-?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
alban

2008-01-01, 14:41

Nie koniecznie muszą to być przyczyny techniczne!!!
Mogą równie dobrze to być przyczyny prawne - czyli np. brak dokumentów, brak homologacji (auta ze stanów), jest wiele różnych przeróżnych możliwości....
Ale to nie znaczy że takiego auta nie można sprzedać! Nie można go będzie zarejestrować, czy to w Polsce czy też gdziekolwiek indziej...

Jest to wtedy świetny dawca części...

Kupiłem tak kiedyś auto bez briefu i nikt na granicy słowem nie pisnął bo był (w tym przypadku) rachunek od handlarza w którym napisane było ze breif zaginął (w takim przypadku jeśli auto było np. kradzione to sprzedający ponosi wszystkie konsekwencje).
Auto jechało do kraju oczywiście na lawecie.

Tak naprawdę jest jeszcze jedna (najtańsza) możliwość przywiezienia auta do Polski...

Czyli na kołach i na numerach poprzedniego właściciela - pod warunkiem że auto ma ważny TUV i AU i jest ubezpieczone. Tu tylko dobra wola sprzedającego i jego zaufanie. Ale można napisać umowę kupna-sprzedaży tak, że w niej zaznacza się że kupujący ma pozwolenie od sprzedającego na przejazd do Polski i np. 2 dni na wymeldowanie auta. JEST TO MOŻLIWE U NAS W POLSCE !! na podstawie umowy k..-s... Kosztuje jakieś 15 E. Odsyła się tylko później kopię dokumentu wymeldowanie (nawet mailem) sprzedającemu i po zawodach.

Co do rejestracji pojazdu u nas w kraju to bezwzględnie musi być wymagany komplet dokumentów (czyli to wszystko o czym wcześniej pisaliście) Brief (duży/mały) wymeldowanie i umowa (choć nie zawsze jeśli sprzedający może wystawić rachunek), plus ważne badanie techn. oraz niektóre urzędy miasta i ich wydziały komunikacji wymagają ważne TUV i AU (ale to w momencie kiedy auto przyjechało na lawecie).

Nie jest to tragedia do załatwienia - robiłem to kilka razy i da się!

Jak byście mieli jakieś pytania to - jestem... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-01-01, 14:47 przez alban, łącznie zmieniany 1 raz.
Służę radą i pomocą techniczną...

FON 666131133

Wróć do „WARSZTAT”