Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
maciejandrz

Re: Problem z odpaleniem przy ujemnych temperaturach

2012-01-31, 21:16

Zamówiłem zestaw do złącz paliwowych, jak tylko przyjdzie wymieniam filtr paliwa.
Dodatkowo gazownicy musieli dzisiaj wyregulować działanie instalacji LPG.Podobnie jak w zeszłym roku (w którym się nie przejmowałem - 95Pb było tańsze) jak temperatura spadła poniżej -8'C gaz włączał się po 15km jazdy przez miasto, ok 30min :-/ Rano się okaże czy dobrze wykonali swoją pracę ;-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2012-01-31, 21:22

pewnie tylko obniżyli Ci temperaturę odczytywaną z parownika przy której auto przełączy się na gaz :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-01-31, 21:28

pewnie tylko obniżyli Ci temperaturę odczytywaną z parownika przy której auto przełączy się na gaz :)
Między innymi :mrgreen: Przy okazji sprawdzili ewentualne nieszczelności itp. Ponieważ sam wymieniam sobie filtry, a instalacja (poza ujemnymi temperaturami) chodzi idealnie to od roku serwis instalacji BRC nie zarabiał na mnie ;-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-04, 10:31

Jestem po testach instalacji LPG po regulacji...nic nie pomogła. Ponownie do serwisu i walka od nowa. Okazało się, że jak czujnik temp parownika dochodzi już do 80'C to czujnik temp w listwie wtryskowej ma ok -5'C :-/
Obrazek

dlatego mimo rozgrzanego silnika jazda na LPG była niemożliwa. Został poprowadzony dodatkowy wąż z rozgrzanym płynem chłodniczym pod oraz nad listwą wtryskową ... już jest lepiej, przy -14'C włącza się po ok 4km (przed zabiegiem włączał się po 15km-20km). Myślę o zawinięciu wokół listwy i węży folii aluminiowej, powinna szybciej przekazywać ciepło z węży.

I w końcu przyszedł zestaw do złącz paliwowych....po godzinnej walce udało się wymienić filtr :-D Ze strego wylała się mętna, czarna zupa :shock: Ja jestem właścicielem Exa od czerwca 2010 i nie wymieniałem jeszcze tego filtra, ciekawe czy poprzedni właściciele go wymieniali :-? Teraz po gwałtownym wciśnięciu gazu silnik nie zastanawia się przez sekundę co ma zrobić, tylko bez zająknięcia wchodzi na obroty :-D
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2012-02-04, 15:40

Teraz po gwałtownym wciśnięciu gazu silnik nie zastanawia się przez sekundę co ma zrobić, tylko bez zająknięcia wchodzi na obroty
no i o to chodzi :)
Okazało się, że jak czujnik temp parownika dochodzi już do 80'C to czujnik temp w listwie wtryskowej ma ok -5'C
a przypadkiem czujnik nie jest uwalony ?
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-04, 15:54

a przypadkiem czujnik nie jest uwalony ?
Podmieniliśmy na chwilę z innej instalacji, dokładnie te same wartości pokazał :-/
Szukałęm na google...znalazłem kilka forumowych dyskusji o instalacjach BRC, dotyczących identycznego problemy jak mój, nie jestem jedyny :-D Gdyby nasza plastikowa osłona na silniku była na tyle duża aby schować listwę pod nią, możliwe że problem by zniknął.
Ogólnie nie przejmuję się za bardzo, dzieję się to tylko przy bardzo niskich temperaturach ujemnych i folia aluminiowa prawdopodobnie rozwiąże problem...mój może i długo się przełącza na gaz, za to duża część diesli zamarza i nie odpala w ogóle :mrgreen:
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
mastan

2012-02-05, 01:21

Trochę dużo tych węży od gazu .
U mnie przy tych temperaturach przełącza na gaz po ok. 1,5km ,a tak to wygląda :
Załączniki
SDC11180.JPG
SDC11180.JPG (80.2 KiB) Przejrzano 5722 razy
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Awatar użytkownika
resko

2012-02-05, 09:51

Hej,ja przed chwilą poszłem odpalić swojego,temperatura -10 auto stało pod domem na podwórku :eek: ale cyk i chodzi :grin: od pierwszego strzału zagadało :-P dokładnie pięć minut popracowało na benzynce dodałem lekko gazu i przełączyło się na gaz :-) Instalacje mam brc.Może trochę za szybko się przełącza ale zawsze można cyknąć na benzynkę jeszcze na 10 minut.Nie wiem jaka temperatura silnika bo nie działa mi w ogóle wskaźnik temp :-?

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-05, 17:29

dokładnie pięć minut popracowało na benzynce dodałem lekko gazu i przełączyło się na gaz Instalacje mam brc.
Rozumiem, że auto chodziło na postoju....mój również jak jest na postoju przełącza się po kilku minutach, problem miałem z przełączeniem się gazu w czasie jazdy na zimnym silniku :-/ Dzisiaj dodatkowo owinąłem listę wtryskową puszkami po browarku :mrgreen: Dam znać czy to coś dało ;-) ale dopiero w środku tygodnia. Obecnie Ex przechodzi drobne poprawki kosmetyczno-lakiernicze, a dokładnie to lewa nakładka plastikowa przedniego błotnika wyskoczyła z mocowań czego nie zauważyłem i porysała dość mocno błotnik...teraz stoi w ciepłej hali z nałożonym podkładem i schnie :-)
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-08, 08:25

Dzisiaj rano odbyłem pierwszą jazdę po ostatnich modyfikacjach.....samochód zaparkowany na dworze od wczoraj 16:00. Dzisiaj temperatura wynosiła -13'C, odpalił na dotyk - wymiana filtra paliwa rozwiązała pierwszy problem :-D natomiast LPG załączyło się po dokładnie 1,5km ciągłej jazdy (bez rozgrzewania na postoju, jazdy w korku itp) czyli ok 2min - puszczenie węża z rozgrzanym płynem przy listwie wtryskowej oraz dodatkowo owinięcie całości aluminium rozwiązało problem drugi :mrgreen:
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
resko

2012-02-09, 19:07

Tak auto chodziło na postoju,w takie mrozy nigdy nie wsiadam od razu do auta i jadę,może to się źle skończyć,zawsze odczekuję te kilka minut aż wszystko zacznie normalnie pracować.Nie raz nawet sam włączam dłużej aby pochodził na benzynie bo moim zdaniem troszkę za szybko przełącza na gaz,fajnie będzie latem ale teraz jest za zimno aby śmigać od razu na gazie

Awatar użytkownika
tdzik

2012-02-09, 19:30

Ja w swoim EX'98 w ostre mrozy zawsze odpalam lekko z pedałem gazu. Staruje wtedy od razu, potrzymam z 3 sekundy i już ładnie chodzi. Czy nie jest to normalne jak stał na -20 st.??
Co z tą bombą?

Awatar użytkownika
maciejandrz

2012-02-09, 21:21

Ja w swoim EX'98 w ostre mrozy zawsze odpalam lekko z pedałem gazu. Staruje wtedy od razu, potrzymam z 3 sekundy i już ładnie chodzi. Czy nie jest to normalne jak stał na -20 st.??
Moim zdaniem nie jest to normalne. Tym bardziej, że jeśli się nie mylę nie wolno odpalać naszych Ex z wciśniętym pedałem gazu (instrukcja obsługi). Masz podobne objawy co u mnie występowały. Wymiana filtra paliwa rozwiązała problem :-D
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2012-02-10, 14:48

resko, a ja kiedyś czytałem, że nie należy rozgrzewać samochodu "stojąc"; bo silnik owszem - zagrzeje się, ale już inne elementy (skrzynia biegów, skrzynia rozdzielcza, dyfry, etc) - nie. Dlatego lepiej jest od razu ruszyć, ale jechać bardzo delikatnie.
I tak zawsze robię, niezależnie czy zimą czy latem - dopóki auto się nie zagrzeje jadę bardzo delikatnie.
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2012-02-10, 17:13

bo silnik owszem - zagrzeje się, ale już inne elementy (skrzynia biegów,
Akurat co do skrzyni biegów nie miał bym obaw, olej przecież pracuje i w skrzyni biegów od momentu uruchomienia silnika. A to już pozwala na to by został rozprowadzony po układzie. Jestem przekonany że kilka chwil pracy na postoju nie zaszkodzi a nawet pomoże w przypadku ASB. Wręcz jest zalecane aby silnik chwilę popracował przed ruszeniem auta (daje to możliwość doprowadzenia oleju w skrzyni biegów do wszystkich ważnych podzespołów ASB) Pozostałe elementy nie są aż tak wrażliwe by coś im się stało, a i tak w zimie nie rozwijamy na starcie maxymalnych prędkości.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Wróć do „WARSZTAT”