Dodatkowo gazownicy musieli dzisiaj wyregulować działanie instalacji LPG.Podobnie jak w zeszłym roku (w którym się nie przejmowałem - 95Pb było tańsze) jak temperatura spadła poniżej -8'C gaz włączał się po 15km jazdy przez miasto, ok 30min

Między innymipewnie tylko obniżyli Ci temperaturę odczytywaną z parownika przy której auto przełączy się na gaz
no i o to chodziTeraz po gwałtownym wciśnięciu gazu silnik nie zastanawia się przez sekundę co ma zrobić, tylko bez zająknięcia wchodzi na obroty
a przypadkiem czujnik nie jest uwalony ?Okazało się, że jak czujnik temp parownika dochodzi już do 80'C to czujnik temp w listwie wtryskowej ma ok -5'C
Podmieniliśmy na chwilę z innej instalacji, dokładnie te same wartości pokazała przypadkiem czujnik nie jest uwalony ?
Rozumiem, że auto chodziło na postoju....mój również jak jest na postoju przełącza się po kilku minutach, problem miałem z przełączeniem się gazu w czasie jazdy na zimnym silnikudokładnie pięć minut popracowało na benzynce dodałem lekko gazu i przełączyło się na gaz Instalacje mam brc.
Moim zdaniem nie jest to normalne. Tym bardziej, że jeśli się nie mylę nie wolno odpalać naszych Ex z wciśniętym pedałem gazu (instrukcja obsługi). Masz podobne objawy co u mnie występowały. Wymiana filtra paliwa rozwiązała problemJa w swoim EX'98 w ostre mrozy zawsze odpalam lekko z pedałem gazu. Staruje wtedy od razu, potrzymam z 3 sekundy i już ładnie chodzi. Czy nie jest to normalne jak stał na -20 st.??
Akurat co do skrzyni biegów nie miał bym obaw, olej przecież pracuje i w skrzyni biegów od momentu uruchomienia silnika. A to już pozwala na to by został rozprowadzony po układzie. Jestem przekonany że kilka chwil pracy na postoju nie zaszkodzi a nawet pomoże w przypadku ASB. Wręcz jest zalecane aby silnik chwilę popracował przed ruszeniem auta (daje to możliwość doprowadzenia oleju w skrzyni biegów do wszystkich ważnych podzespołów ASB) Pozostałe elementy nie są aż tak wrażliwe by coś im się stało, a i tak w zimie nie rozwijamy na starcie maxymalnych prędkości.bo silnik owszem - zagrzeje się, ale już inne elementy (skrzynia biegów,