Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
trac

Re: calkowicie brak chek engine

2008-01-21, 06:48

Qrcze u mnie tak samo,nie zapala się w ogóle kontrolka check :eek:
Prawdopodobnie mechanik dupa jas nie wiedzial co jest i wyjal zarowke bo sie swiecila non-stop. Najczestszym (99%) powodem swiecenia non-stop swiatelka check-engine jest wadliwy oxygen sensor do catalytic convertor. Tania czesc i latwa wymiana. Czy trzeba wymieniac? To zalezy gdzie inspekcja auta bedzie robiona, w USA czy w Polsce. W USA emmission controls musza byc sprawne zeby przejsc coroczna inspekcje i komputer nie wydrukuje nowego stickera jak swiatelko check engine bedzie wlaczone, bez wzgledu czy bedzie zarowka czy nie.
Jeszcze jedno, jestem nowy, witam wszystkich. Jezdze autami amerykanskimi od 27 lat i chetnie podziele sie swoimi doswiadczeniami.

trac

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-01-21, 07:10

Znam jednego takiego mechaniora co chciał wyciągnąć żarówkę... nie polecam wizyt u kogoś takiego i nie polecam takich metod naprawy... problem nie zniknie.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie jest podłączenie skanera OBD - pokaże czy są jakieś kody czy nie.

A tak na marginesie, to chętnie usłyszymy coś o tobie "trac" w dziale powitań... gdzie zazwyczaj wszyscy najpierw zaglądają żeby się przedstawić.

pozdrowienia,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Boni

2008-01-21, 11:58

Jankes, w tym problem, że w EECIV check engine i OBD to jest to samo wyjście, i jak check engine nie działa (świeci cały czas albo nie świeci cały czas, zakładając istnienie żarówki :D ), to najprawdopodobniej nie ma już do czego się podłączyć OBD... ;)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-01-21, 23:33

no nie, ja mówię o wyciągniętej żarówce a nie o wyciętych kablach...

w OBD I podłączenie jest pod maską... z przodu po prawej stronie.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”