Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
manius

sprzegla automatyczne z przodu

2007-08-22, 00:01

zestaw naprawczy (na obrazku nr.7)
Ford Nr.:3460937
F3TZ1K106A
koszt ca.26€
Załączniki
Image.pdf
(64.7 KiB) Pobrany 435 razy
Ostatnio zmieniony 2007-08-22, 00:02 przez manius, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

Re: sprzegla automatyczne z przodu

2007-08-22, 01:01

ja się dołączę do tematu.jestem zmęczony po dwóch dniach szukania sprzęgiełek półosi do expo 1 w usa(oczywiście przez internet ale również za pośrednictwem siostry tam na miejscu).nie można kupić sprzęgiełek nowych automatycznych oryginalnych ford,taniej niż 400$ sa sztukę-czyli około 2500zł + przesyłka + względnie cło za komplet.wszystkie tańsze(np po 100$) to chińszczyzna lub taiwan które jak powiedział sprzedawca w sklepie w usa zajmującym się takimi rzeczami nadają się do podjechania zimą pod krawężnik i do niczego innego.są jeszcze takie po około 200$ są to sprzęgiełka regenerowane i często nie jest podawana dodatkowa cena kaucji(nazywają to deposit)za stare sprzęgiełko.czyli stare musimy oddać do sklepu inaczej płacimy kaucję około 100$ w polskich warunkach to nie realne oczywiście żeby jeszcze złom za wielką wodę wysyłać(za drogo).czyli w zasadzie jak nam padną sprzęgiełka oryginalne to już takich nigdy nie kupimy,chyba że używki na allegro.przekonany byłem cały czas że sprzęgiełka manualne są lepsze i droższe.okazuje się że są połowe tańsze i znów wypowiedź sprzedawcy z usa"jest to produkt dla ludzi którzy chcą jeździć w teren a nie stać ich na autmaty".jestem już zamotany z tymi sprzęgłami.zestaw naprawczy który maniuś podał może być rozwięzaniem ale tzrzeba wymienić go na czas bo jak już się wszystko zmieli to po ptokach.zaczynając szukanie i mając wiedzę że manuale kosztują około 1200zł komplet sądziłem że automaty w usa kupię za 500-600zł a tu taka niespodzianka.no to trzeba poszukać najtaniej manuali.jestem w punkcie wyjścia :-(

Awatar użytkownika
yony

2007-08-22, 08:33

Manuale się nie mielą. Jedyny problem z nimi to taki, że trzeba wysiąść z auta.
znów wypowiedź sprzedawcy z usa"jest to produkt dla ludzi którzy chcą jeździć w teren a nie stać ich na autmaty"
Ten sprzedawca jest niestety debilem. Ale to podobno ich narodowa przypadłość. Oglądając MTV jestem skłonny w to uwierzyć.
Ostatnio zmieniony 2007-08-22, 08:34 przez yony, łącznie zmieniany 1 raz.
Apology accepted, Captain Needa.

chevidan

2007-08-22, 09:16

yony wiedziałem że się odezwiesz w tym temacie :clap:.nie wiem osobiście które są lepsze manuale czy automaty,ale po chwili zastanowienia to automaty się mielą-często o ty słychać z tym że takie sprzęgiełka mają zazwyczaj 13-16 lat i nie ma co się dziwić.nie wiem czy manuale po takim czasie też nie zaczną się sypać.oczywiście nie żebym sugerował jakie sprzęgiełka montować bo nie wiem,w terenie za mało śmigam żeby poznać wady i zalety jednych i drugich w dodatku z manualami nie miałem do czynienia.w tym temacie napeno będzie kilka opinii i o to chodzi.

nemrod

2007-08-22, 11:40

Manuale się nie mielą.
Yony, muszę Ciebie zmartwić. Niestety mielą się.
Moje się zmieliły ale przez debilizm poprzedniego mechanika.
Za to regeneracja manuala to było 7 min roboty koszt materiału to koszt złomu.
Taka jest różnica.

DB!

NEmrod

Awatar użytkownika
yony

2007-08-22, 12:30

Wszystko można zepsuć. Ale amerykanie jeżdżą po skałach na 37" gumach na zwykłych Warn'ach i nie mają problemów, chyba, że koło jest totalnie zablokowane a klient da full gaz na reduktorze. Ale to przeważnie wieloklin na półosi wtedy puszcza :)
Chevi, nie sądzę. W manualach nie ma tej śmiesznej sprężynki a sam pierścień z ząbkami jest tak ze 2 razy szerszy.
Apology accepted, Captain Needa.

nemrod

2007-08-22, 12:45

ja tam jestem za manualami żeby było wszystko jasne ;)
Prrzecie napisałem że mechanior poprzedni źle złożył do kupy i dlatego się popier..ło.

:evil:

DB!

Nemrod

Mikado

2007-08-22, 13:04

zestaw naprawczy (na obrazku nr.7)
Ford Nr.:3460937
F3TZ1K106A
koszt ca.26€
manius które to elementy są w tym zestawie? bo albo jakiś zmulony jestem albo już sam nie wiem... :roll:
i gdzie to kupić można? czy np. mógłbym Ci kaskę wysłać a Ty byś kupił czy jak?
musze kurde na wakacje pojechać bo mi zaczyna pod deklem parować :mrgreen:

manius

2007-08-22, 21:47

to jest zwyczajny fordowski zestaw naprawczy,
czyli dostaniesz/zamowisz go w kazdym ASO (ale moge sie mylic)

mikado pobierz plik pdf u gory
i tam sa jakies pierscienie kliny jakby lozyska?
Załączniki
05Antriebsstrang.jpg
05Antriebsstrang.jpg (128.86 KiB) Przejrzano 7236 razy
Ostatnio zmieniony 2007-08-22, 21:58 przez manius, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ŁYSY

2007-08-26, 20:58

Witam, ja miałem już zepsute automaty jak kupiłem autko. Poprzedni właściciel próbował je reanimować. Mój mechanik też się starał, ale nic z tego nie wyszło. Trwało to i trwało, aż w końcu kupiłem manualne Warna. Po drodze pojawił się problem z reduktorem, tak że w końcu zdecydowałem się na jego wymianę ( to już inna bajka).Obdzwoniłem najpierw kilka firm. Cena za AVM była w granicach 1150 z montażem. Trafiłem, tak po drodze, do Autotrapera w Starowej Górze pod Łodzią, a tam najniższa cena , 900 zł z groszami. Zamówiłem i je miałem za 1,5 tygodnia. Napęd na przód jest, tyle że trzeba wysiadać. Rozwiązanie najtańsze i najpewniejsze chyba. Za używki automatów to nawet wołali za stronę coś 300 lub 350 zł. U mnie nie działało właściwie sprzęgiełko z jednej strony, więc zakup jednej sztuki wystarczyłby. Jednak wolałem mieć pewność że trochę na tym zestawie pojeżdżę. Kupiłem w styczniu i działa do dzisiaj. Nie używam samochodu w ciężkich warunkach, raczej cywilnie plus las i wypady nad rzekę. Standardowe (jak na razie) ogumienie ( w tym temacie będę miał zresztą kilka pytań). Ja ogólnie to jestem zadowolony. Wyszedłem z założenia, że nie ma co za dużo kombinować, a że trzeba się czasem trochę „przewietrzyć” . To wyjdzie tylko na zdrowie.
Explorer 2'' lift, 31x10,5x15

Wróć do „WARSZTAT”