Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Ojciected

Re: Problem z abs-em i zalaczaniem mostow

2012-10-25, 23:12

w koncu sie dokopalem gdzie mi tu zona pisuje o naszym explotworku :D

jesio mam pytanie przy wymianie piasty jak juz do tego dojdzie to trza wymieniac 2 na raz np przod czy mozna tylko jedna (ta zpsuta ...)
i czemu one sa takie drogie sztuka 600stow :|

z pozdrowieniami
Mariusz

Awatar użytkownika
bondek
Model Explorera: Ex'98 4,0 U2

2012-10-25, 23:20

Piastę się wymienią tą, która "wyje", nie trzeba parami.
Poza tym o cenie Ty zdecydujesz, dlaczego masz kupować drożej od innych, jeżeli na tym forum masz zaprzyjaźnione sklepy ze zniżką dla klubowiczów? :roll:
Generalnie usterki o których piszecie w warsztacie, gdzie kiedykolwiek widzieli EX-a, są do wyleczenia w kilka chwil.
Jeżeli w okolicy nie ma takiego zaprzyjaźnionego warsztatu, to warto by było rozważyć przyjazdu do jakiegoś "klubowego" warsztatu i ogarnąć sytuację, zanim konowały do końca rozwalą sprzęt (przy okazji oskubując Was)... :shock:
Zamiast koła zapasowego.. KOŁO BLUESA :)

Awatar użytkownika
Marko
Model Explorera: Ex III V8 ; EX V V6

2012-10-26, 00:15

Bez przesady to nie jest aż tak drogo. Za kpl piastę z łozyskiem i czujnikiem ABS. Wymieniałem u siebie jakies 15 tys km. Masz u nas dosyć dobry sklep z częściami do Amerykanów , naprzeciwko KLifu. Syzbko i sprawnie zalatwiaja czesci.

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2012-10-26, 00:22

czemu one sa takie drogie sztuka 600stow
ja znalazłem okazje za 150 do mojego ;P (tyle że czujnik miał być sprawny a nie był ale stary dal radę)
wiem że mam II nie III ale czasami warto poszukać na allegro :)
z rozwalona piastą w moim przypadku to raczej nie dało się jechać bo dźwięk który się wydawał z niej to jakaś masakra. dodam że stało się to nagle, raz chrupnęło i zabrzmiało jak by się coś w kole urwało a to łożysko puściło.

Tak jak piszą chłopaki najlepiej autko na lewarek i machamy kołem prawo lewo góra dół, nie powinno być prawie żadnego luzu, 2cm odchylenia na piaście to już sporo...

Awatar użytkownika
Jagusia

2012-10-27, 00:10

Kurcze narobilam sobie zaleglosci w odpowiadaniu, a mezus bez zasiegu i nie pomoze :).
Zwiedzilam dzis dwa miejca, warsztat dla jeepow itp, zeby chociaz mi sprawdzili te luzy czy sa, ale na wjezdzie mi podziekowali, bo fordow nie robia :D. Dyskryminacja normalnie :). Tym bardziej, ze poprzedni wlasciciel wlasnie tam robil naszego expa, ale twierdza ze nigdy tego samochodu tam nie widzieli i po gadce.
Zajechalam wiec do wulkanizacji i tu najwiekszy szok :). Pan mechanik rozlozyl rece, ze nie ma pojecia co to moze byc, to podpowiadam, kolo sie odkrecilo, moze podniesc zobaczyc luzy, ale stwierdzil ze dokrecone i rozlozyl rece, wysylajac mnie na stacje diagnostyczna, ze tam najlepiej sprawdza.
Mechanik na poniedzialek, myslalam wiec ze chociaz bede cos wiedziec wczesniej, mowil ze zamowi na poniedzialek ta piaste wiec moze wreszcie bede mogla jezdzic. narbardziej wkurza to czekanie, mina 2 tyg i w sumie nie wiadomo czy na tym bedzie koniec :/.
Z tym parowaniem szyb, nic dziwnego nie czuc z nawiewow, klima regularnie robiona i nic nie znalezli. Jakiego mechanika nie pytamy, szukaja filtra kabinowego, a potem rozkladaja rece :/. Odkad kupilismy go jest z tym problem.
Dzieki wszystkim za pomoc :).

Ojciected

2012-10-27, 11:37

Witam,

W koncu troche netu ^^
zawsze jak czlowiek wyjezdza to sie wsio sypie w chalupie :|
a teraz samochod grr mam nadzieje ze to bedzie ta piasta i jak budowa sie skonczy i fundusze pozwola to bedzie 2gi exp na off-roady nie ma co ryzykowac jak sie ma jeden srodek transportu :-/
Tez chcialbym podziekowac ze swojej strony za wsparcie i pomoc :)

z pozdrowieniami
Mariusz

Wróć do „WARSZTAT”