Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Bobek79

Re: Ciekawostka dla oszczednych - HHO w Exie

2013-01-15, 18:45

Jak pisałem wcześniej. Na filmie generator pracuje na 12 A, elektrolit zmieszany z borygo, praca dosyć przyzwoita ale wystąpiło duże pienienie się i spadła kaloryczność gazu

Wstawiam link bo jeszcze nie umiem dodać filmu :-/
http://www.youtube.com/watch?v=3FM_Wkj4 ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
Robert Kamyk
Model Explorera: BRAK

2013-01-15, 19:16

Za późno...
Obrazek
... jest dopiero po śmierci...

Fon: 508212090
Robert

Bobek79

2013-01-15, 19:22

:eek: jak to zrobiłeś? :-/

Już znalazłem :grin:
Ostatnio zmieniony 2013-01-15, 19:40 przez Bobek79, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastan

2013-01-16, 00:41

Jak pisałem wcześniej. Na filmie generator pracuje na 12 A, elektrolit zmieszany z borygo, praca dosyć przyzwoita ale wystąpiło duże pienienie się i spadła kaloryczność gazu
Dodaj 1łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego .
Oprócz tego zmień dopływ i odpływ z celi na pojedyńczy,przy tej wydajności to zupełnie wystarczy ,zostaw górne ,jeden jako dopływ ,drugi odpływ .Wyjście gazu ze zbiorniczka zrób w tej żółtej zakrętce, wtedy możesz dodać elektrolitu do 3/4 zbiornika. Nie rób zbyt mocnego elektrolitu ,wystarczy płaska łyżka stołowa na litr roztworu.Zamiast borygo dużo lepszy jest alkohol izopropylowy ,wystarczy mieszanka 1:4 .
Ostatnio zmieniony 2013-01-17, 14:18 przez mastan, łącznie zmieniany 1 raz.
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Bobek79

2013-01-16, 06:53

Dzięki Mastan za podpowiedzi :-) Niestety z kolejnymi testami będę musiał poczekać aż się trochę cieplej zrobi, nie mam garażu w którym mógł bym się bawić :-(

Ale o wszystkim oczywiście będę informował :-)

Pozdrawiam :smile: [/b]

Awatar użytkownika
SZCZooR
Kontakt: Strona WWW

2013-01-25, 16:08

Panowie. moj kolega to montuje. narazie do diesli podobno tylko ale pytalem do exa i mowi ze ok 800zł i daje gwarancje ze jak nie zadziala to oddaje kaske.
Powiedzicie mi czy to dziala i czy w ogole warto.
Czy rzeczywiscie obniza spalanie i jak wplywa na stan silnika?
And if you're not down with that I got two words for ya...
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
SZCZooR

2013-01-28, 23:52

Nikt sie nie podzieli sprawdzonymi informacjami?
Nie ukrywam ze od zaoszczedzenia na paliwie zalezy moja dalsza przygoda z exem.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
1260Cube

2013-01-29, 08:44

Chłopie tu nikt się nie martwi spalaniem:)

Nie po to się kupowało Exa, żeby teraz na paliwie oszczędzać!!!

Awatar użytkownika
SZCZooR

2013-01-29, 10:10

Ja tam sie martwie. Jezdze exem na codzien a nie po bułki do sklepu w niedziele. Zawałem sobie sprawe ile moze palic jak go kupowalem ale przechodzi wszelkie granice.
SUCK IT !!!

kszesz

2013-01-29, 18:45

Panowie. moj kolega to montuje. narazie do diesli ....
Do dizla to chyba lepsze dodatkowe LPG.
Ja tam zastanawiam sie nad mini kompresorkiem takim jak ten
http://www.dhgate.com/car-hks-power-con ... dy-related

ale trochę mam obawy czy zadziała z nowoczesnym silnikiem. Na starym grzmocie bez komputerów napewno by pomogło.

Awatar użytkownika
mastan

2013-01-29, 19:54

Panowie. moj kolega to montuje. narazie do diesli ....
Do dizla to chyba lepsze dodatkowe LPG.
Ja tam zastanawiam sie nad mini kompresorkiem takim jak ten
http://www.dhgate.com/car-hks-power-con ... dy-related
.
Co ten kompresorek robi ,bo sprzedawca tego nie wyjaśnia ,chyba ,że te krzaczki to opis ;-)
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Mytrik

2013-01-29, 21:43

Od dawna wnikałem w opłacalność działania HHO... Czytałem wiele na różnych forach, ale na żadnym nie znalazłem pozytywnych dowodów z zastosowania HHO.. Nie chodzi o to że nie wierzyłem , bo sam jakieś 5 lat temu robiłem doświadczenia w puszcze po piwie, z elektrolitem zmieszanym troszkę z Ludwikiem :) Ładnie wtedy strzelało :) Do czego zmierzam. Nigdzie nie ma konkretnych informacji na temat tego , że u kogoś działa , jest oszczędności tyle i tyle, zrobiłem to tak i tak.. Powyższy temat nie należy do podobnych w tym temacie.. Jeżeli faktycznie w małolitrażowym autku dało oszczędności, to super..
Ja sam przez parę lat szukałem faktów naocznych.. ale niestety nie było.. Nawet własnego mistrza od LPG zagadywałem.. Nic o tym nie wiedział wcześniej..
Przez pewien czas żyłem w przekonaniu, że tym osobom co działało HHO, w rzeczywistości pomagało grzanie celi prądem, przez co wytwarzana para wodna zwiększała ciśnienie w komorze spalania.. Nie wiem czy słyszeliście, ale to stosowano w meserschmitach jako TURBO :) Dawka pary wodnej była uwalniana do komory silników myśliwców po to, aby podnieść chwilowo moc.. Ale mało o tym w necie niestety..
Niedawno mój mistrz od LPG przypomniał sobie klienta GMC, który oprócz gazu , miał zamontowaną na kolektorze wydechowym grzałkę, która produkowała parę wodną do silnika.. Ponoć spalanie zeszło z 20LPG do 15.. Już namierzyłem ten samochodzik, ale nie mam szczęścia, żeby spotkać właściciela.. Co więcej, słyszałem że instalacje parowe z powodzeniem można wykorzystać w dieslu, co przekłada się na mniejsze spalanie..
Pomijając parę wodną, HHO jest ciekawe.. Interesuje mnie jaki jest najbardziej optymalny prąd, jaka jest najbardziej optymalna powierzchnia + i N.. Czy ktoś trafił na jakiekolwiek informacje..?? Czy lepsze są ampery czy woltarz w tejże instalacji..??
Z tematów innych for wiem tylko to, że w dużej mierze jest to kwestia doświadczeń na swoim generatorze..

Awatar użytkownika
mastan

2013-01-30, 00:18

Przez pewien czas żyłem w przekonaniu, że tym osobom co działało HHO, w rzeczywistości pomagało grzanie celi prądem, przez co wytwarzana para wodna zwiększała ciśnienie w komorze spalania..
Jak się cela aż tak grzeje to jest błędnie zbudowana .
Niedawno mój mistrz od LPG przypomniał sobie klienta GMC, który oprócz gazu , miał zamontowaną na kolektorze wydechowym grzałkę, która produkowała parę wodną do silnika.. Ponoć spalanie zeszło z 20LPG do 15.. Już namierzyłem ten samochodzik, ale nie mam szczęścia, żeby spotkać właściciela..
Wygogluj sobie : Gulak auto na wodę i będziesz wiedział .

kszesz

2013-01-30, 19:04

Co ten kompresorek robi ,bo sprzedawca tego nie wyjaśnia ,chyba ,że te krzaczki to opis ;-)
W sumie to nigdzie nie natrafiłem na jakiś fachowy opis jego działania. Z tłumaczeń googlowych opisów przy tym urządzeniu wynika, że podpinamy go trójnikiem na wężyk podciśnienia i ma on za zadanie utrzymać stałe ciśnienie powietrza w układzie dolotowym co ma prowadzić do bardziej równomiernego wypełniania cylindrów mieszanką paliwowo-powietrzną i przez to oszczędzać paliwo przez zmniejszenie jego dawki. Mnówstwo chińskich fabryk to robi a filmiki z zastosowań tego wynalazku są tylko z azji na tamtejszych wozach typu proton. Nie trafiłem jeszcze na porządny opis tego ustrojstwa ale kilku rodaków to kupiło więc może coś z czasem napiszą. Urządzenie ma nazwy HKS Power Compressor Fuel Saver with Pressure Gauge więc trudno cos wyguglać, ale może ktoś ma większe doświadczenie w surfowaniu i coś lepszego znajdzie.
Standardowa ulotka do urządzenia to marketingowy bełkot:
Product Description

When fuel saving accelerator is adjusted normally, 5-15 litres of gasoline will be saved, and more than 20% can be saved

It works on the concept FORCE more air into the cylinder, directly increase the air pressure in it. During the down stroke the valves are open, the air and the fuel mixture rapidly forced into the cylinder. Therefore, more air/fuel mixture is compressed into the Combustion chamber.

An internal combustion engine is a sophisticated air pump. Air is drawn into the cylinder along with a proportional amount of fuel. The mixture is compressed, ignited and expelled. The exploding air/fuel mixture is the source of the engine's power. The amount of power an engine makes is generally directly proportional to the engine's displacement. Displacement describes the cumulative volume of all the engine's cylinder. The bigger the engine's displacement, the higher the power the engine produces.

The secondary fuel saver can improve intake of air when your car run at low speed, and to make car perform well.

1. When fuel saving accelerator is adjusted normally, 5-15 litres of gasoline will be saved, and more than 20% can be saved when drive at firm speed.
2. Torque will increase 10%- 30% when rear horse power is on. And car will start quicker and momentum will increase obviously.

3. It starts quick and accelerator will react more swiftly.
4. It will be 1-2 seconds quicker than origianl car, when start from 0-100KM/H.
5. This product is suitable for all of gas burning cars.
Ostatnio zmieniony 2013-01-30, 19:43 przez kszesz, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Damian

2013-01-30, 22:32

Kszesz, ao ale co z tego ze wiecej powietrza bedzie skoro lambda wzbogaci odrazu mieszanke paliwem wiec jak ma mniej palic?

Wróć do „WARSZTAT”