Po pierwsze to uzupełnij w profilu przynajmniej rocznik autka, a wtedy będzie można szybciej ci pomóc.
A co do tematu to nie masz łożyska lub nawet dwóch do wymiany, tylko całą piastę łącznie z czujnikiem ABS. W naszych autkach jest to całość nie rozbieralna.
Np.
http://allegro.pl/ford-explorer-95-01-4 ... 46239.html
Lub w którymś z "naszych " sklepów.
Do wymiany oprócz klucza do kół potrzebujesz klucze: 8, 10 lub 13, 15 oraz nasadka 32 , a także jak posiadasz to klucz dynamometryczny do nakrętki centralnej 32, ale momentów już nie pamiętam.
witaj mimo to nie odpowiedziałś na moje pytanie

wiem że łóżysko jest nierozbieralne ;)moje pytanie brzmiało czy kupic nowe jakąś podróbke czy używane orginalne i czy na jedno koło czy od razu na prawą i lewą strone

Wiem że wiesz że łożysko jest nie rozbieralne, ale w twoim pytaniu było, i nadal jest pytanie o łożysko . A ja pisząc o nie rozbieralności wyraźnie napisałem że u nas piasty się nie rozbiera.
W innych autkach wymienia się łożyska więc twoje zapytanie było błędne i nadal upierasz się przy łożysku a tu chodzi o piastę.
Więc myślę że udzieliłem ci wyczerpującej wypowiedzi.
Co do wymiany to tak jak piszą koledzy - wymieniaj tylko tą złą jak druga dobra, na nówkę bo używka to loteria, ja kiedyś trafiłem używki dobre i trochę polatały, ale jednak wolę tańsze chińczyki nowe i nastawiać się na częstszą wymianę np. co roku.
Jeżeli nie topisz ani nie upalasz to powinna ci wystarczyć na dłużej.