Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
saulinek
Model Explorera: mountaineer 4.0L 2003r

mercury mountaineer 4.0 awd 2003

2014-02-18, 17:38

witam kupilem niby w okazyjniej cenie te auto i podczas powrotu do domu zapalila mi sie kontrolka overdrive i miedzy chyba 2 a 3 biegiem tak jakby sie slizgalo.troche moja czujnosc rozwial nowy przeglad tech.a w szwecji nie jest takie proste.wiem ze auto troche stalo przed sprzedaza.dzwonilem do sprzedawcy z zaapytaniem o ta usterke to powiezial ze nigdy tego nie mial.acha mam komunikaty check transmision znaczy sprawdz ASB ,wymien olej w silniku,i niskie cisnienie oleju ale nie wiem czy o silnik chodzi czy o skrzynie.
chcem powymieniac oleje w silniku i skrzyni .tylko znow jest problem ze nie wiem jaka skrzynie mam. dotej pory auto jezdzilo na oleju w silniku 5w30.zastanawiam sie czy nie zmienic na polsyntetyk.
ale jaki do skrzyni to jestem w kropce.tutaj w szwecji zalecaja inne jak w piszecie ,w instrukcji inne.
chcem wymienic oleje i filtry i zaczne dalej cos tam myslec aby podlaczyc go pod kompa.mam swoj autocom ale tam nie ma ani explozji ani tego gorala.
czy moge sie nim poruszac bo musze gdzies do mechanika zawitac.kupujac go zrobilem trase okolo 150km.dodam ze jak wylacze silnik to kontrolka pozniej sie nie zapala ale zrobie pare km i blad powraca.czytalem tutaj troche o tym overdrive ale jasnosci za duzo nie mam.pierwszy raz taki mi zakup sie udal ze odrazu chyba beda koszta i podejrzewam nie male.moze ktos podpowie od czego zaczac?pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
vicking87140

Re: mercury mountaineer 4.0 awd 2003

2014-02-18, 17:54

Poziom oleju w asb jest dobry?
Ostatnio zmieniony 2014-02-18, 17:54 przez vicking87140, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko Chuck Norris potrafi wymienic rozrzad w SOHC bez wyjmowania silnika.....

saulinek
Model Explorera: mountaineer 4.0L 2003r

Re: mercury mountaineer 4.0 awd 2003

2014-02-18, 19:12

Poziom oleju w asb jest dobry?
wlasnie bede musial wszystko posprawdzac ,najlepiej chce wymienic olej w skrzyni i filter.
ale jak pisalem nie wiem jaki dokladnie olej do skrzyni.

Wróć do „WARSZTAT”