Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
saulinek
Model Explorera: mountaineer 4.0L 2003r

moje bledy po diagnostyce komuterowej.mountaineer 4.0 AWD 03

2014-02-26, 21:09

wlasnie robilem diagnostyke komputerowa i oto moje bledy
P0732
P0735
P0741
P0775
P0779
Troche czytalem forum i troche troche lapie o co chodzi tutaj w szwecji to nie jest takie proste
najlepiej kupic inna skrzynie tak mi powiedzial szwed mechanik ktoremu nawet nie dalbym kol zmienic zimowych na letnie.
diagnostyke robil mi kolega ale na skrzyniach raczej sie slabo zna .kupilem olej do asb plus filtr .mam zamiar zmienic ale chcem sie czy ma to sens po skasowaniu bledow nie wyjezdzalem bo troche w garazu zostalem przyblokowany.jutro sprawdze czy dalej sie to dzieje ale raczej komputer nie leczy ;-) .myslicie zmiana oleju cos pomoze?auto bede musial wyslac do pl do bstoku do kolegi co temat ASB chyba ogarnia najlepiej na te czesc polski.ale tez mam pytanie czy jak dalej sa te problemy miedzy 2 a 3 slizganie sie i byc moze brak 5 biegu da sie dojechac okolo 400km.?czy zmiana oleju moze cos pomoc?
oraz takie male sugestie co moge zaczac robic tutaj kolega jest dobrym mechanikiem myslacym,oczytanym wiec moze by mi cos zaradzil tylko chcialbym w jakis sposob go ukierowac gdzie i co ?pozdrawiam wszystkich z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

Re: moje bledy po diagnostyce komuterowej.mountaineer 4.0 AWD 03

2014-02-26, 22:41

Obawiam się że 40km możesz nie przejechać. Ja kiedyś wracałem 350km do domu, do domu się doczłapałem ostatkiem sił ale na kanał już nie wjechałem. Musisz mieć świadomość że po takim odcinku możesz zbić na śmierć już wymagającą natychmiastowej operacji skrzynię. Wymiana oleju może za wiele nie pomóc, lub nawet po takiej wymianie nie ruszysz. Postraszyłem, wiem, ale problem jest poważny i nie wolno go lekceważyć, wszystkie błędy wskazują na uszkodzenie-wyeksploatowanie skrzyni.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

saulinek

2014-02-26, 22:57

Obawiam się że 40km możesz nie przejechać. Ja kiedyś wracałem 350km do domu, do domu się doczłapałem ostatkiem sił ale na kanał już nie wjechałem. Musisz mieć świadomość że po takim odcinku możesz zbić na śmierć już wymagającą natychmiastowej operacji skrzynię. Wymiana oleju może za wiele nie pomóc, lub nawet po takiej wymianie nie ruszysz. Postraszyłem, wiem, ale problem jest poważny i nie wolno go lekceważyć, wszystkie błędy wskazują na uszkodzenie-wyeksploatowanie skrzyni.
auto za duzo km nie ma cos okolo 120tys ,przebieg potwierdzony w stanach i w szwecji ale slyszalem ze skrzynie maja jak z papieru.
od czego zaczac z ta skrzynia co bys zaproponowal.

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2014-02-26, 23:07

To ile ma na "blacie" nie jest wyznacznikiem stanu. Zakładam że nie jeździsz tym autem od momentu wyjechania z salonu a jesteś kolejnym właścicielem. Nie jesteś w stanie wiedzieć jak był eksploatowany samochód. Objawy jednoznacznie wskazują na koniec skrzyni, a błędy jeszcze to potwierdzają. W tej sytuacji skrzynię wyjąć rozebrać, wymienić co trzeba i dalej eksploatować, to tyle tak na szybko. Możesz oczywiście próbować jechać do polandu, ale tylko na własne ryzyko. Jak masz dobre ubezpieczenie na polskę, to w momencie jak zjedziesz z promu auto na lawetę i do domu.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

saulinek

2014-02-28, 20:46

a moze jakies sugestie od czego zaczac :->
jakie rokowania z naprawa co moze mam zamawiac jaki koszt orientacyjny naprawy?

elektryk13a

2014-03-02, 19:44

Ja wyciągałem silnik tzn mój brat to robił. Ostatni skrzynię bo uszkodziłem band low reverse
180 taśma + 550 olej merkon V
Gotowe zestawy do naprawy skrzyni coś 1200zł (to co się zużywa + kiepskie uszczeki wszystko zapewne china}
Jeśli nie padła płyta sterująca( chyba 900zł) konwerter lub koszyczek ( coś 450 zł) + robota
Jak coś to podam numer do Mariusz pod warukiem że nie jesteś kosmitą.

Awatar użytkownika
Mikesils

2014-03-02, 22:38

Witam. Kolego z tego autka co ma problem ze skrzynia. Jesli sie tobie slizga miedzy 2 a 3 tzn ze juz masz klopot. W samochodach exach i tym podobnych powyzej 2002 roku wystepowala nagminie usterka 3 biegu.Wyczytalem to na forum amerykanskim. Ja mialem dokladnie to samo co u ciebie. Tez sie slizgal miedzy 2 a 3 biegiem. Pojechalem do takiego tu u mnie co tylko skrzynie automaty robi i powiedzial ze musi sie przejechac zeby usterke lepiej zobaczyc. I tak pojechalismy na przejazdzke i potestowal skrzynie. Jak jechalem od niego z warsztatu 2 km przed domem cos chrupnelo i juz nie mialem 3 biegu. Dokulalem sie na trybie awaryjnym i musialem skrzynie robic. Juz dokladnie nie pamietam co wymieniali ale mam te klamoty chyba gdzies w kartonie. Jesli sie tobie slizga to nie przejedziesz daleko. Tak czy tak skrzynia w dol. Z tego co wyczytalem to mieszkasz w szwecji. mozesz zwalic skrzynie i wyslac do naprawy tymi co auta woza do polski, moge podac adres w poznaniu gdzie mi robili koszt 5000 zl lub poszukasz sobie urzywke.

Niech Moc bedzie z toba. :-)

Tu cos znalazlem jest u ciebie w szwecji http://www.ebay.de/itm/FORD-EXPLORER-Ge ... 417c33281d
Ostatnio zmieniony 2014-03-02, 22:51 przez Mikesils, łącznie zmieniany 1 raz.
tel. 004917649690182

saulinek

2014-03-03, 13:32

dzieki za podpowiedz ale mysle wyslac cale auto do polski mam kolege w bstoku ktory od 20 lat siedzi w skrzyniach automatycznych przewaznie amerykanskie .zrobilem diagnostyke komputerowa i podalem na forum bledy. .myslalem ze tutaj cos zrobie ale w szwecji sa raczej wymieniacze niz naprawiacze .mam mechanika kumatego ale raczej silniki etc ... myslalem ze moze go troche dzieki forum naprowadze od czego zaczac i co dalej ,na co ma zwrocic uwage ,gdzie patrzec.co mniej wiecej bede potrzebowal ,jakie czesci?
poprostu nie mam czasu wywiezdz go do polski i myslalem sprobowac tutaj cos zrobic

Wróć do „WARSZTAT”