Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: lift na zawieszeniu-nie wiem o ile cali

2008-03-26, 08:39

nie ma problemu tylko muszę najpierw przetestować to rozwiązanie,również w terenie czy wszystko pracuje jak należy.

nemrod

2008-03-26, 11:14

a co z:
Daniel,
Jak już masz rozebranego to może zobacz jak da się zamontować podwójne amory na każdą stronę.
??

Pzdr

Nemrod

chevidan

2008-03-26, 17:33

Bogdan da się bez problemu.możesz nawet zamontować po trzy na stronę.

nemrod

2008-03-26, 19:31

nie to że jestem leniwy ale jakiś fotomanual by sie sprzydał :D
ew. jakiś szkic :D

Pzdr

chevidan

2008-03-26, 20:34

na dole tak samo jak oryginał-wiercisz otwór na twardą śrubę,dopasowujesz tulejkę,nakrętka,podkładki i po temacie.u góry proponuję przyspawać do oryginalnego gniazda amosia drugie i całość trochę wzmocnić.
u mnie pewnie będę musiał coś takiego zmotać bo montowany właśnie ciężar na przodzie będzie bujał autem.

chevidan

2008-03-29, 21:50

pojeździłm dzisiaj trochę autem i jest ok,no może poza tym że tył jeszcze nie podniesiony i światła świecą w niebo,przez tylną szybę widać tylko na kilka metrów i ciężko się wsiada.zawiecha po przeróbkach pracuje dobrze.nie ma żadnych niepokojących zmian.po założeniu sprężyn z pospringu(dłuższe i grubsze)przód stał się trochę bardziej sztywny,ale jest ok i nie mam jeszcze założonej wyciągarki(50kg)więc powinno być super.jak skończę zderzak i podniosę tył to sprawdzę w terenie co i jak.narazie wolę się nie kręcić po lesie bo jak mnie niebiescy dorwą i zobaczą ten zderzak w tym stanie co jest to mnie śmiechem zabiją a rodzinie wyślą mandat.

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2008-03-30, 22:19

powiedzcie mi ile ma fabrycznie wysokości explo I do rantu błotnika przy wysokości opony 75 bo jak byłem u Bushnella po oponki to on zauważył pewną rzecz w moim aucie która mi teraz po nocach spać nie daje,
w następnym poście napisze o co mi chodzi bo najpierw chce się upewnić żebym nie wyszedl na kogoś kto nie potrzebnie się martwi

chevidan

2008-03-30, 23:27

najgorsze jest to że nie wiadomo ile oryginalnie jest do błotnika.
katalogowo na oponach chyba 225/75/15 exI wysokość całkowitą ma niecałe 180cm.
wyjdzie na to że leciwe exI siadły na sprężynach i resorach a my robimy lift np.2"i nie osiągamy nawet wysokości nominalnej :-D
pozatym zakładamy większe opony co też wpływa jak by nie było na wysokość auta.
najlepiej poszukać najbardziej zarwanego rodzynka i przyjąć go jako podstawę do obliczeń.każdy wtedy będzie miał auto po lifcie.
jak kupiłem moje auto to na oponach jak wyżej do błotnika było 78-79cm

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2008-03-31, 09:20

w moim jest dokladnie 86cm nie miezryłem wysokości całego
ale teraz się zastanawiam czy nie jest zarwany czy jest po lifcie

kszesz

2008-03-31, 09:26

powiedzcie mi ile ma fabrycznie wysokości explo I do rantu błotnika
W moim na oponach 225/70 R15 ma 79-80 cm.

chevidan

2008-04-05, 20:37

tył podniesiony(założone dłuższe wieszaki do resorów)ale jest jeszcze za nisko.przód nominalnie miał 97cm po zamontowaniu wyciągarki i zderzaka(około 80kg) siadł do 94cm dodatkowo po kilku dniach srężyny siadły jeszcze o 1 cm.tak więc z przodu mam 93cm do błotnika na 31" oponach a tył teraz stoi na 90-91cm.pobawie się jeszcze w podkładki między pióra i te 2-3 cm myślę że uda mi się podnieść.niechętnie zabieram się do zakładania dodatkowego pióra do resora,chociaż mam już przygotowane i czeka bo nie chcę żeby tył zrobił się twardy.
przy tym nastawie zawieszenia auto ma dużo lepszą trakcję na czarnym.nie buja się na uskokach,nie kiwa się na boki,koła na dziurach nie skaczą ,ogólnie jest super.jutro przejadę się trochę w teren to zdam relację jak tam sobie radzi.
jedyne co jeszcze muszę poprawić to inaczej zamocować amosie z przodu bo są za krótkie.np.jak zjadę szybko z krawężnika i koło gwałtownie opada to kończy się amoś i słychać walnięcie.muszę to szybko zrobić bo amosie długo tego nie zniosą.pozatym malina tylko wsiada się ciężko.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-04-05, 20:53

tylko wsiada się ciężko.
Daniel bez przesady :P przy twoim wzroście :P
a co ma Grzesiek powiedzieć :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK