Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
lukas_ko

Nie przełącza biegów

2008-04-15, 22:04

Witam
Mam podobny problem jak kolega „fabick” tzn. zaczęło się od tego że od kilku tygodni po włączeniu biegu „D” było trzeba chwilkę poczekać lub przegazować silnikiem, aby się włączył bieg (to nie występowało zawsze).

Teraz doszło jeszcze, że nie chce przerzucać biegi i cały czas ciągnie na jednym biegu dopiero jak puszcze lekko pedał gazu to wrzuci następny bieg i do tego mruga kontrolka Over D

Dodam iż mam zrobione około 20 tyś km na oleju i filtrach w skrzyni, olej był odpowiedni. Stan oleju jest ok. Sam olej jest lekko brązowy, a był czerwony jak go kupowałem-zużył się po 20 tyś km?
Co to może być?
Czy myślicie że padła skrzynia? Mam spuścić cały olej i wymienić filtry i zalać od nowa? Czy to pomorze?

A jeśli nie to czy warto naprawiać? Jeśli tak to proszę o jakieś namiary (telefony) do sprawdzonych mechaników, firm gdzie to można naprawić w przyzwoitych cenach! I czy się opłaca kupić używaną skrzynię? – wiem że to loteria ale istnieje takie rozwiązanie
Proszę o szczerą podpowiedź i pomoc bo moja ukochana Explozja zachorowała:(
Autko stoi u mojego mechanika i czeka na decyzje co dalej.

chevidan

Re: Nie przełącza biegów

2008-04-15, 22:17

a nie miałeś wrażenia ostatnio że 1 i 2 bieg się ślizga(auto słabiej przyspiesza i obroty silnika zbytnio wzrastają)?
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 22:18 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

lukas_ko

2008-04-15, 22:29

a nie miałeś wrażenia ostatnio że 1 i 2 bieg się ślizga(auto słabiej przyspiesza i obroty silnika zbytnio wzrastają)?
Pierwszy bieg się nie ślizgał na 100% bo miał mocnego kopa i wystarczyło że lekko dodałem gazu, a on już buksował kołami jak oszalały ale zaraz...? jak jechałem na "D" to efekt był j/w, ale jak ręcznie przerzuciłem na 1 lub 2 to 2 bieg może i się ślizgał (był taki delikatny-płynny) a już na pewno jak załączyłem 4x4 auto w terenie ale obroty silnika w terenie na drugim biegu leko wzrastały ale do momentu kiedy można było wyczuć że auto ma ciężko i wówczas było uczucie ślizgania się
Słuchaj widzę w tematach, że Ty naprawiasz skrzynie, a może ją wyciągnę i Ci ją podrzucę??? trochę do ciebie mam km ale jak już mam ją naprawiać to u sprawdzonych ludzi!
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 22:33 przez lukas_ko, łącznie zmieniany 2 razy.

chevidan

2008-04-15, 23:08

jeżeli chcesz to mogę ją naprawić,chociaż nie lubię naprawiać skrzyni bez auta.

lukas_ko

2008-04-15, 23:16

jeżeli chcesz to mogę ją naprawić,chociaż nie lubię naprawiać skrzyni bez auta.
Słuchaj podaje Ci mój nr telefonu kom. puść mi głuchacza to rano do ciebie zadzwonie i ustalimy szczegóły bo teraz nie będę Ci juz zawracał głowy 600 246 276 Łukasz K.

gregor-ros1

ASB

2008-04-16, 08:11

Chevi jak naprawisz tę skrzynię to napisz co jej dolegało i ile kosztowało ok?
Ross
Tel:695-710-651

Wróć do „WARSZTAT”