Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
chevidan

Re: znowu temat napędów

2008-04-14, 20:16

napędy działały i teraz jak odpalę auto i od razu włączę 4x4 lub low to działają napędy normalnie.przednie koła kopią dziury jak trzeba ale po chwili zaczynają mrugać kontrolki i autmatycznie włącza się 2 wd.

Waldi369

2008-04-18, 22:49

Hi - sorry ,że coś spytam przy okazji bo z tych fachowych wywodów nasuwa mi sie pytanko czy mój explo ma z przodu wolnobieżkę lub inne ustrojstwo odłączajace przednie półosie na 2WD..?

chevidan

2008-04-18, 22:58

powinieneś mieć,ale w expo wszystko jest możliwe.

archie

2008-04-19, 20:06

witojcie, mam 97 SOHC i na przednim dyfrze nie mam żadnej wolnobieżki. Przedni wał ma Constant velocity i kręci cały czas i mostem i osiami. W omawianym przypadku chyba ktoś jakąś prowizorkę walnął. Załączaniem napędów steruje moduł elektroniczny pod deską rozdzielczą (GEM). Pytanie, czy jak załączasz 4 na 4 low to się wypina z low czy pozostaje na low ale odłącza przód. jeżeli wypina się z low to na mój chłopski rozum walnięty jest reduktor. widelec albo ten tryb który załącza ( nie wiem jak to fachowo nazwać).
jeszcze co mi przyszło do głowy to któryś z czujników.

chevidan

2008-04-19, 21:18

czujniki też mi chodzą po głowie.jak opisywałem wcześniej napędy działają we wszystkich opcjach ale tylko przez kilka sekund potem sterownik rozłącza przód i zostawia zwykłe 2 wd.w przyszłym tygodniu znowu się za te napędy zabiorę to może coś w końcu znajdę.

Wróć do „WARSZTAT”