Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: spalanie.zagadka.

2007-09-19, 11:07

to może należałoby sprawdzić czy gaz gdzieś bokiem nie ucieka :D
to rzeczywiście masakra te 60l
kiedyś w beemce koledze po wystrzale gazu odpadło dno od przepływomierza...
chłopak nic nie zauważył, poza tym, że auto przestało palić na benzynie (za dużo lewego powietrza), a na gazie było ok... tylko się zastanawiał co mu tak gazem śmierdzi w kabinie w czasie jazdy :evil:

wiem, że wasz problem jest bardziej złożony ;) tylko tak sobie dywaguję :roll:
Ostatnio zmieniony 2007-09-19, 11:10 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Mikado

2007-09-24, 09:02

a teraz sensacja :mrgreen: znalazłem sposób jak zaoszczędzić ponad 70% paliwa :mrgreen:

Change your air filter regularly. According to the U.S. Department of Energy, replacing a dirty air filter can improve your gas mileage by up to 10%.1 At $2.50 per gallon of gas that could mean up to $5.00 of savings every time you fill your tank!

Replace worn spark plugs. According to AAA, old or dirty spark plugs can reduce fuel economy by 30%.2 Changing spark plugs in accordance with a vehicle's owner manual will not only help drivers see a difference in vehicle performance, but can also provide a savings at the gas pump.

Keep your tires properly inflated and balanced. This can improve fuel economy by up to one mile per gallon. Depending on the size of your fuel tank that could mean an extra 20 miles per tank!3

Tighten your gas cap. According to allfastcars.com, 147 million gallons of gasoline evaporate each year because fuel caps are damaged, loose or missing.4 So when you are finished fueling, be sure to tighten the cap.

Avoid aggressive driving. Speeding, rapid acceleration, and hard braking can lower your gas mileage by 33%. Gas mileage decreases rapidly at speeds above 60 mph. Each 5 mph you drive over 60 mph is like paying an additional $.10 per gallon of gas.5

Use the vehicle manufacturer's recommended grade of motor oil. You can improve you gas mileage by 1-2 percent.1

Avoid excess idling. Idling gets zero miles per gallon.6 Additionally your vehicle uses more gas to idle than it does to restart the engine.5 So if you plan to sit for an extended period of time, turn your engine off.

Take a load off. Heavier vehicles require more energy to move, so carrying around excess weight will affect your mileage. Empty out your truck of all unnecessary items. An extra 100 pounds of weight in your trunk will reduce your vehicles fuel economy by 1-2 percent.7

Don't bother topping off when filling your car's gas tank. The additional gas has the potential to leak out if overfilled.8

Don't pay more for premium grade gasoline if you vehicle does not require it. The more expensive gas will cost you more money without boosting performance or fuel economy.8

FOOTNOTES:
1 Department of Energy, http://www.fueleconomy.gov/feg/maintain.shtml
2 AAA Automobile Club of New York
3 http://www.onwheelsinc.com/AAOWMagazine ... nmoney.asp
4 http://www.allfastcars.com/fuelsavingtips.shtml
5 http://www.onwheelsinc.com/AAOWMagazine ... nmoney.asp
6 http://www.progress.org/2005/energy44.htm
7 http://www.edmunds.com/reviews/list/top ... ticle.html
8 http://www.bankrate.com/brm/news/auto/f ... ient/5.asp

no dobra można się troszkę posmiać, ale trochę każdy może coś z tego jednak skorzysta!
mam rację?

:-P

Awatar użytkownika
Boni

2007-09-24, 10:11

"U.S. Department of Energy stwierdza - jak zrobisz wszystko z powyższej listy, to w czasie jazdy w baku będzie ci przybywało paliwa!" :P A tak serio, jeśli samochód pali tyle, co podaje producent w instrukcji, to po co se zawracać 4 litery? Jakoś wyrosłem z szukania litrowych oszczędności, jak samochód ma mieć prerformance fabryczny to pali fabrycznie, a że to 15,5l/100? Taki lajf ;)
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 13:29 przez Boni, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2007-09-24, 15:14

A mi niedawno znajomy mowil, ze jak dawniej jezdzil Peugeotem (chyba 1.6, albo cos kolo tego) do Francji, czy Hiszpanii na wakacje to jezdzil tylko za tirami i mu wtedy auto spalalo 3.5-4.0 l/100km... a jak normalnie to 8.5 l/100km :rotfl: :lmao: :evil:
Zasmialem sie tylko pod nosem, ale nie dalem tego poznac po sobie... :hihi: ale moze faktycznie to jest jakis sposob aby nasze explo palily <10l/100km? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adrian

chevidan

2007-09-27, 20:08

no więc kolega dzisiej dzwonił po zatankowaniu i spalanie wyszło równo 40l/100km.

?????????????????

Laverna

2008-05-08, 10:44

A ja dowiedziałam się dzisiaj na warsztacie, że nie mam dwóch sond :-?
Świecił sie check od kiedy go mam, udało mi się znaleźć warsztat, gdzie zczytali kody i wyrok: padła sonda lambda. Auto oczywiście dużo paliło, ale byłam na takie spalanie przygotowana.... prawie. Palił 16l na trasie 20l w mieście. No i teraz sie dopiero zacznie.... nie wiem, czy sondy zostały wyciągniete i sprzedane na lewo, czy wyciągnięte bo coś nie tak było z silnikiem gdy pracował na czterech :sad:

chevidan

2008-05-08, 21:15

4 sondy w explorerku?osobiście się nie spotkałem z takim rozwiązaniem w tych autach.coś mi tu śmierdzi naciąganiem klienta-klientki.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-05-08, 22:45

Daniel w nowszych modelach "zielonych" (ekologicznych) były instalowane sondy za katalizatorami, ale rzadko to występowało :P
ja mam tylko miejsce na zrobienie gwintów :P
Laverna, a u Ciebie są dziury po sondach i kabelki do przyłączenia :?:
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Laverna

2008-05-11, 09:20

a u Ciebie są dziury po sondach i kabelki do przyłączenia
Tak mam. W warsztacie mówili, że są kable ale po ucinane do tych sond za katalizatorem i zaślepki w dziurach po sondach.na szczęście wymienili mi tę jedną przed katalizatorem, która nie działała i po skasowaniu komputera check sie nie zapalił. No......i widze że duuuuuuużo mniej pali :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-05-11, 09:22 przez Laverna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wajc83

2008-05-11, 09:56

W momencie kiedy check sie zapali to komputer wchodzi w trub awaryjny nie wazne co padło . Zadanie trybu awaryjnego jest danie maksymalnej dawki paliwa itd. by dojechac do tzw. celu.

fabick

2008-05-11, 10:47

A czy check ma jakiś wpływ na jazdę na LPG?

Awatar użytkownika
BliG

2008-05-12, 09:22

fabick, w przypadku instalacji sekwencyjnej tak, bo masz bezposrednia zaleznosc pomiedzy dawka benzyny (sczytana z sygnalow wtryskow) a iloscia podawanego gazu.
Pozdrawiam,
Adrian

Wróć do „WARSZTAT”