Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
adr78

luz lozyska reduktora

2008-05-11, 20:27

Witam

Po raz kolejny udowodniłem sobie, że nie warto jest się kłaść pod samochodem :->
Przejrzałem wały, krzyżaczki... i wszystko by było pięknie, gdyby nie luz na łożysku reduktora (w miejscu gdzie wychodzi wał tylny)
Przejrzałem Forum - trochę zdjęć z rozbiórki reduktora Fynn.

Mam kilka pytań dotyczących tego zagadnienia:
1. wymiana łożyska - z zewnątrz wygląda to tak, że trzeba rozebrać cały reduktor ? czy się mylę ? (pewnie nie :x )
2. ewentualne wmontowanie reduktora - na rysunku to się wydaje proste, osłony, wały i 5 śrub mocujących go do skrzyni biegów
3. łożysko - czy jest to coś typowego, co dobiorę po rozmiarze, czy może jakiś model produkowany tylko pod tą skrzynię (to samo uszczelniacz)
4. jakie i w jakiej ilości potrzebuje uszczelek ?
5. na co uważać przy wymianie ?

ps
najgorsze, że samochód jest mi cały czas potrzeby do pracy :eek:
jutro wyjeżdżam w delegacje i dopiero w środę uda mi się cokolwiek ruszyć temat

wymianę planuje oczywiście wykonać samemu, boję się tylko ile będę musiał czekać na części

Pozdrawiam
Adrian

chevidan

Re: luz lozyska reduktora

2008-05-11, 21:01

luz na zimnym reduktorze jest zawsze.można flanszą do której się mocuje wał lekko poruszać góra dół.wyznacznikiem nadmiernego luzu jest przeciekający zemering w tym miejscu.jak nie cieknie to jest ok.łożysko jest zdaje się zwykłe kulkowe-napewno takie dostaniesz w odpowiednim sklepie.
Ostatnio zmieniony 2008-05-11, 21:03 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adr78

2008-05-14, 07:43

raczej nie cieknie, ale luz jest duży, poza tym huczy
wczoraj się tamu dokładniej przyjrzałem, okazało się że mam luzy na wale napędowym (na wieloklinie) to chyba on spowodował rozwalenie łożyska
poza tym zapala mi się lampka ABSu - czyżby ten czujnik w zamontowany na końcu obudowy reduktora (gdzie wychodzi tylny wał napędowy) był jednym z czujników ABS ?

chevidan

2008-05-14, 08:40

czujniki ABS są przy przednich kłach i na tylnym moście.te czujniki w reduktorze są od napędów.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-05-14, 10:27

poza tym zapala mi się lampka ABSu
przeczyść czujniki i bieżnie absu w przednich kołach i sprawdź wtyczki, moż coś nie styka, ja tak mam i niemam czasu się za to zabrać :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
adr78

2008-05-14, 13:23

dzięki za podpowiedzi
sprawdzę dzisiaj

ps
w zeszłym tygodniu wymieniałem przednią piastę z lewej strony, więc może coś nie kontaktuje... lub padła piasta ze strony prawej :?

archie

2008-05-14, 18:55

witojcie, w zeszłym roku rozbierałem reduktor. jeżeli jest to Borg warner 4405 to w 1997 roku chyba wychodziło trochę wadliwych, w których wyrabiało się gniazdo od łożyska o którym mówisz. amerykanie nawet wypuszczają poprawioną wersje tylnej pokrywy z ulepszonym gniazdem. ale dopóki kompletnie nie chodzi na spacer to bym się nie przejmował. co do łożyska to jest to typowizna, w każdym sklepie SKF, TIMKENA itp dobiorą. Ja ściągnąłem sobie japońskie z USA (razem z całym kompletem do tej skrzyni). Ale po prawdzie to było bez sensu bo wszystko wymieniłem a efektu wielkiego nie było. co do huczenia to może cos innego huczy (moze przednia piasta). sam nie dasz rady wywalić reduktora potrzebna jest druga para rąk w momencie ściągania (chyba że jesteś Pudzian).

Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

2008-05-14, 19:53

adr78, jakie piasty? oryginalne czy jakas chinszczyzna?
Radek mial chyba to samo - zobacz na http://www.explorerclubpolska.com/forum ... ght=#16086
Pozdrawiam,
Adrian

Wróć do „WARSZTAT”