Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
piotrek

Badanie komputerowe

2008-05-23, 12:27

Drodzy grupowicze mam ogromną prośbę przeczytałem trochę wątków a propos badania komputerem i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę mechanikowi podczas kontroli (różnie to bywa z zaangażowaniem pracowników w serwisie ) a chciałbym po raz pierwszy zdiagnozować mojego smoka ponieważ trochę przesadza z połykaniem paliwa a i przy okazji chciałbym się trochę dowiedzieć o stanie mojego auta - silnika z osprzętem...
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie Wszystkich !!!!
Piotrek

chevidan

Re: Badanie komputerowe

2008-05-23, 17:15

w zasadzie prosta procedura.
podłączyć skaner,włączyć zapłon,odczytać błędy.następnie ewentualne błędy skasować i przejechać się na BP kilkanaście kilometrów ,po czym jeszcze raz błędy odczytać.jeżeli nie ma błędów to oczywiście nie ma potrzeby ponownego sczytywania.jeżeli błędów za pierwszym razem jest więcej to te które się nie powtórzyły można zignorować.
potem już tylko przetłumaczyć kody na konkrtne usterki i do banku po kredyt :-D

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-05-23, 18:36

Skaner pokaże na bieżąco jak pracują podstawowe podzespoły, jakie są temperatury płynów, odczyty sond lambda, itd, itp. Według tych informacji można wywnioskować dlaczego akurat jest takie spalanie a nie inne.

Podłacza się OBD II i w drogę. Ja w moim mam nawet możliwość wydruku całości po jeździe próbnej. Serwis tym bardzie ma takie możliwości.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

piotrek

2008-05-23, 21:39

Panowie czułem , że będzie jakaś masakra i tak się stało... Gość podpiął najpierw jakieś mądrzejsze ustrojstwo a potem jakieś głupsze po wprowadzeniu jakichś danych do tego głupszego i oczywiście żadne nie skomunikowało się ze smokiem :shock:
Stwierdził,ze ktoś musiał coś kopać przy gnieżdzie już wcześniej i odesłał mnie z kwitkiem...
Muszę teraz jechać do elektryka i poprosić o pomoc bo u nich elektryk miał wolne a człowiek który obsługiwał komputer nie jest elektrykiem....
Podpowiedzcie Panowie czy ktoś się spotkał z brakiem komunikacji z serwisowym komputerem czy trafiłem na jakiegoś nieudacznika...
Jest jakaś możliwość zdiagnozowania smoka w sposób mniej skomplikowany...
Serdecznie pozdrawiam Piotrek

chevidan

2008-05-23, 22:05

to jest bardzo typowe.jeżeli masz silnik OHV i auto z pierwszej serji produkcji to to gniazdo nie jest czynne.masz wtedy pod masą drugą wtyczkę z OBD I(kody błyskowe)odczytasz je sam-za darmo.w bazie informacji masz dane co jak.wtyczka u Ciebie jest koło puszki z bezpiecznikami blisko serwa hamulców.

piotrek

2008-05-24, 08:22

Chylę czoło w podzięce i pozdrawiam serdecznie !!!!!!!!!!
Piotrek
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 08:30 przez piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”