Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
mass1313

Jakie narzędzia

2008-05-24, 13:57

Część wszystkim. Czeka mnie remont ASB ale niewiem jakie narzędzia specjalistyczne są potrzebne do zdemontowania skrzyni z auta. Co trzeba odkręcić aby ją wymontować. Explo 4.0 2WD 96r. Proszę o pomoc. Auto stoi mi już miesiąc a w warsztacie krzykneli mi że naprawa co najmniej 3000. Pozdrawiam.

chevidan

Re: Jakie narzędzia

2008-05-24, 19:55

klucze nasadowe:10,12(12-sto kątna),13,15,17,18,19
klucze płaskie:16,
klucze oczkowe:8,13,15,17,19
wkrętak płaski
szczypce długie proste
przedłużki do nasadek 3 sztuki
grzechotka

a co się stało se skrzynką w ogóle?
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 20:01 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

mass1313

jakie narzędzia

2008-05-25, 09:51

Jeszcze pytanko, czy da się wymontować skrzynię bez odkręcania rur kolektora wylotowego bo tam niema miejsca aby wlożyć klucz. Moja skrzynia 1-ki niema bo nierusza wogule , z D rusza bardzo ciężko i tylko po nagrzaniu oleju w skrzyni. jak jeżdźę to ruszam z 2-ki potem przełączam na D i jakoś jedzie ale o nagłym przyśpieszeniu mogę zapomnieć bo słychać jak silnik wchodzi na obroty ale nieciągnie skrzynia jakby się sprzęgło ślizgało. Dodam że po zdjęciu miski ASB zobaczyłem czarną maź imitującą olej oraz opiłki aluminium, więc sądzę że coś się posypało. Prubowałem sam odkręcić ale coś mi nieszło dlatego pytam. z góry dziękuję za pomoc. Jak uda mi się wyciągnąć to porobię foty z naprawy i wrzucę tutaj. Pozdrawiam.

chevidan

2008-05-25, 19:20

kolektorówki trzeba odkręcić,zresztą katalizatory od nich też trzeba odkręcić.a w skrzynce coś się zmieliło w takim razie.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:23 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boni

2008-05-25, 19:24

Bez zwalenia "wideł" wydechu zapomnij, a do zwalenia wydechu potrzebne są właśnie dwie albo i trzy długie przedłużki do nasadek, wtedy jest podejście z dołu po skosie. I do narzędzi dorzuciłbym dobry kardan do nasadek, zamiast grzechotki, która rozpustą jest ;) A żeby wszystko tip top poskładać, to przydałby się średni i mały klucz dynamometryczny. No i weź pod uwagę że na dzień dobry potrzebujesz oprócz narzędzi masę oleju, filtr, uszczelkę michy, kupę tarczek i komplet uszczelek, plus to co wyjdzie "w praniu", jakieś taśmy, tłoki i to co się rozleciało.

mass1313

jakie narzędzia

2008-05-25, 22:12

Spoko jak zdejmę skrzynię to będę wiedział co z nią jest, wtedy zmówię części i dalej do złożenia. Trzeba ryzykować może coś z tego wyjdzie. Dzięki za pomoc.

Wróć do „WARSZTAT”