Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
piotr_z

poranny problem - obroty ale inaczej

2008-06-14, 10:51

Wiem, szukaj - szukalem i takiego dokladnie problemu nie znalazlem. Od jakiegos czasu zaczal pojawiac sie problem z porannym rozruchem. Zapala ale nie trzyma obrotow a ostatnio to nawet zaczal gasnac. Na dodanie gazu reaguje jakby paliwa nie dostawal. obroty 0-2000 skokowo. Problem narasta i jest coraz gorzej. Caly ten balagan z obrotami trwa jakies 30-60 sekund i potem jest juz ok - jak fabryka przykazala.

z rzeczy zrobionych przeze mnie: wyczyszczony silnik krokowy, wyczyszczony przeplywomierz zalozony nowy filtr powietrza.

Moze to Wam podsunie jakies koncepcje: miesiac temu byl zakladany gaz i wymieniona sonda (ponoc nie dzialala).

moze wiec to wina lambdy dopoki sie nie nagrzeje to cos oszukuje.

taki porzadny samochod a tak sie zachowuje jak nie przymierzajac J.....p :evil:
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: poranny problem - obroty ale inaczej

2008-06-14, 11:30

jakies objawy z check engine ? jak sonda albo lewe powietrze to bys juz mial bledy na kompie.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-06-14, 11:32

No swieci sie kontrolka po zalozeniu gazu juz dwa razy kasowany blad i poprawki w mapie gazu ale po jakims czasie znow sie zapala. Blad z tego co wiem to uboga mieszanka. w pn. przyjedzie do mnie tester OBD II to se sam porzadnie zdiagnozuje.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-06-14, 17:21

a takie niedyskretne pytanie jak sprawa z rozrządem i olejem silnikowym :P
nie powinno być takich skoków ale różnie może być.
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

chevidan

2008-06-14, 17:24

raczej gazownicy coś namieszali i jest nieszczelność podciśnienia.

gregor-ros1

poranny rozruch

2008-06-14, 21:05

To może być związane z lewym powietrzem,ale ja miałem taki sam objaw w Tranzicie Coswordzie i okazało się że jest nie sprawna sonda lambda. Sugeruję zapytać czy zapodali oryginalną,czy zamiennik, bo te drugie niedługo wytrzymują.
Ross
Tel:695-710-651

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-06-14, 21:14

a takie niedyskretne pytanie jak sprawa z rozrządem i olejem silnikowym :P
nie powinno być takich skoków ale różnie może być.
rozrzad wymieniany w CALOSCI jakies 25tys temu, wiec jest jak nowka. Olej za chwile wymienie ale jeszcze spoko.

zaskakujace jest to, ze to trwa tylko 30-60 sekund i wszystko sie normalizuje i wystepuje tylko po calonocnym staniu. jak po pierwszym odpaleniu rano i krotkiej rozgrzewce zapalam go znowu i po kilku godzinach tez to wszystko jest OK.

co do sondy to na 99% jakas inna (napewno nie oryginalna) i chyba uzywka :mad: bo na nowa nie wyglada (dzisiaj obejzalem) wiec moze to ona poki sie nie nagrzeje to cos pierniczy.

a mam przy okazji pytanie czy silnik krokowy w stanie spoczynku - po odlaczeniu i wyjeciu -powinien byc lekko otwarty czy calkiem zamkniety?
Ostatnio zmieniony 2008-06-15, 12:03 przez piotr_z, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-06-14, 22:20

plywajace obroty i bledy skladu mieszanki - to pachnie lewym powietrzem - sprawdz oprocz wszelkich podcisnien - jak bedziesz mial troche czasu - uszczelki kolektora ssacego - dolne i gorne...

pol roku walczylem z obrotami plywajacymi i gasnacym autem - wymiana uszczelek i jak reka odjal - oczywiscie na kompie ciagle byly bledy lewego powietrza (skladu mieszanki)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-06-15, 10:18

oczywiscie to moze wygladac na lewe powietrze, ale dlaczego tylko na zimnym silniku i to tylko przez 30-60 sekund?
Ostatnio zmieniony 2008-06-15, 12:02 przez piotr_z, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

chevidan

2008-06-15, 18:31

tyle trwa praca silnika na największym "ssaniu"zaraz po rannym odpaleniu.silnik dostaje wtedy dużo paliwa i dużo powietrza.jeżeli dodatkowo dostaje lewe powietrze to nie chce chodzić.trzeba pamiętać że przy nieszczelnościach(zasysaniu lewego powietrza)silnik ma zły skład mieszanki,nierówne i za niskie obroty,a sterownik silnika aby ustabilizować pracę silnika podaje jeszcze więcej powietrza przez silniczek krokowy aby zwiększyć obroty-silnik się dławi powietrzem.
takie cwane to to nie jest aby np.sondy informowały że jest za dużo powietrza i krokowy przykręcił kranik.

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-06-15, 22:20

Ok, dzieki chlopaki. jutro poszukiwania nieszczelnosci i broni na gazownika :evil:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

syl

2008-07-02, 14:38

i jak poszło?
dopytuję - bo prawie od roku walczę z tym tematem

pozdrawiam

sylwester

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-07-02, 14:45

na dzien dzisiejszy to wiem tylko co to za bledy byly (oczywiscie zbyt uboga mieszanka - juz skasowane, ale pojawiaja sie co chwile, musze chyba zaje....ac gazownikow) a co do problemu to ja na mazurach pojarka a zona w markach explozja, wiec nic nie robilem. ale jak tylko dojde o so chozii to dam znac :-/ :mrgreen:
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

kasper3211

2008-07-02, 20:32

na gazownika nie szukaj giwery tylko niech ustawią wszystko tak jak być powinno.U mnie też wywala czik co jakiś czas podkrecają dumają i chyba będą rozwiercać dysze bo z kompa więcej nie mogą dać,w poniedziałek jade czy będzie się palił czik czy nie-zobaczymy. ;-)

Awatar użytkownika
piotr_z

2008-07-02, 20:38

Jak gazownik reguluje to wszystko wyglada, ze jest ok. przejezdzam jakis czas (zadnych konkretnych ilosci czasu i odleglosci - za kazdym razem inaczej) i wywala Checka. teraz to oczywiscie nie problem bo se kupilem czytnik do kompa i se bledy kasuje. ale to oczywiscie nie rozwiazuje problemow z porannym odpalaniem. i to mnie w....nerwia :-D
pzdr piotr_z
chevrolet venture 3,4

Wróć do „WARSZTAT”