Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Pa100

Re: Przerabianie aut z USA - światła i inne.

2008-07-14, 13:49

Nie ma wątpliwości jeżdżąc po polskich drogach tym składem potrzebujesz prawo jazdy kategorii C+E . Jeśli chodzi o cenę to całość kurs + egzamin ok 5000 zł jednak nie da się tego załatwić na jeden raz . Musisz najpierw zdać C a następnie E co niestety jest dość uciążliwe i czasochłonne .

Jeśli chodzi o transport to zawsze mozesz kogoś znaleźć kto ma uprawnienia i pomoze Ci przyprowadzić twoje cacka z portu . Samemu ryzykować moze się okazać zbyt kosztowne . Bo mozesz być zatrzymany przez policję z czystej ciekawości , bo zechcą np z bliska obejrzeć Excursiona . Co do przepisów to musisz przestrzegać tych co obowiązują w kraju w którym jesteś w danej chwili . Nie wiem jak wyglada prawo jazdy w Kanadzie czy masz tam tylko kategorię np B czy może podaną jeszcze dopuszczalną masę pojazdu na którą masz uprawnienia .

Nie chodzi mi o ta aby cię straszyć ale zawsze lepiej znać na co się naraża . W momencie zatrzymania mogą ci odholować skład na parking strzeżony a wtedy dodatkowo do kosztów grzywny za jazdę bez uprawnień dochodzą koszty holowania i parkingu które są dość znaczne w takich sytuacjach .

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-07-14, 13:58

Z przejazdem z portu do domu nie będziesz miał problemów. Wykupujesz ubezpieczenie graniczne (ważne miesiąc) i możesz śmigać po państwach EU do woli. Przy przekraczaniu granicy (najlepiej załatwiać to z agencją celną) wypełnią ci potrzebne do rejestracji papiery. Dobrze, żebyś wiedział wtedy jaka jest dokładnie pojemność silnika w twoim monsterze (do centymetra sześciennego). Na ubezpieczeniu granicznym i blachach kanadyjskich możesz jeździć i kilka miesięcy... mój zielony nadal jeździ na hamerykańskich blachach a to już cztery miesiące odkąd zjechałem. Nie opłaci się to jednak bo ubezpieczenie graniczne kosztuje 240,00 zł na miesiąc a za Subaru zapłaciłem 600 zeta za rok normalnego ubezpieczenia.

Zarejestrują ci auto tak jak masz wybite na słupku - dokładnie co do kilograma. Na badaniu technicznym się okaże. Będę przejeżdżał koło mego zaprzyjaźnionego warsztatu gdzie robiłem wszystkie badania techniczne to zapytam o to jak to zrobią i jak opiszą...

a co do prawa jazdy... no cóż - zrobisz sobie C... i po ptakach. Oni nie przewidzieli, że mozna jeździć autem osobowym, które waży więcej niż 3.5T... :eek:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Pa100

2008-07-14, 14:09

Jankes nie chodzi o ubezpieczenie z tym nie ma problemu tylko z uprawnieniami do prowadzenia pojazdu a w tym przypadku składu pojazdów .

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-07-15, 01:10

jeśli ma tamtejsze papiery to nasi nie mogą tego zakwestionować, dopiero jak przerejestruje auto i zmieni papiery (prawko i ID) na polskie to będą się czepiać.
bo przepisy obowiązują w danym kraju ale uprawnienia obowiązują z kraju nadania :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

zbigbig

2008-07-19, 19:50

Dzieki panowie za porady,
tez mi sie wydawalo ze jezeli wjade do polski na moim prawie jazdy to jako turysty nie bede sie czepiac o duperele z waga itd. na kanadyjskich numerach.
Puzniej przy rejestracji to inna sprawa i trzeba sie podporzadkowac prawu w Polsce.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-07-19, 20:48

Dokładnie i tu nie zgadniesz. Próbowałem wczoraj zagadać gościa w Excursion ale facio nie miał czasu... obiecał, że zadzwoni. Jeździ ci u nas w Białym jeden Excursion... naprawdę, fura robi wrażenie.
Ostatnio zmieniony 2008-07-20, 10:09 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-07-20, 00:47

póki robi za obcokrajowca to się nie będą czepiać :P
ale jak już będzie polak pełną gębą i papierami to już będzie gorzej :P
ale 100$ też potrafi dużo zdziałać :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

zbigbig

2008-09-13, 20:47

Witam ponownie po dlugiej przerwie.Odebralem bialoglowe i 19mies.Antka po 3mies.
wakacjach.Zawialo mnie tez do Niemiec na tydzien,odnawiam kontakty zwiazane z powrotem do Polski.
Dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy i z tad nastepne problemy.
Tak wiec;;;;;
1)Nie moge sciagnac EXCURSION na mienie bo nie mam obywatelstwa a moja zona nie ma PJ,wiec nie moge go przerejestrowac na nia.Zlozylem wniosek o nadanie mi
obyw. ale czas oczekiwania 18-24 mies.
2)W przypadku wyslania EXC.na szwagra w urzedzie celnym poinformowali mnie o oplatach 10%+13.6%+22% ale nie mogli mi powiedziec od jakiej wartosci bo nie ma takiego auta w Eurotax-ie.
Mowili cos o rzeczoznawcy i wartosc rynkowa,ale skad on ma niby wiedziec???
Kupilem na aukcji i mam rachunek na 6900 US w 2006 bez sciemniania,
ale czy oni w to uwierza????Jak moga mnie potraktowac?????
Te fury ida tu za 10000-15000 US na eBay ale ja go nie kupilem tam i nie mam dzisiejszego rachunku.
3)Pewien "EXPERT"doradzil aby odpowiednio go "przygotowac" i wtedy uwierza,ale
czy na pewno???
Szkoda mi tej fury bo tu naprawde za nia nie dostane wiele bo wszyscy przerzucaja sie na maluchy i hybrid's.Widze fordy 20 latki po canadyjskiej zimie bo to naprawde dobre truck's wiec byloby fajnie ja miec na nastepne pare lat.
Bylem na kilku placach z autami i ceny macie brutalne nie mowia co dealers.
Jedyna dobra wiadomosc to ,ze po otrzymaniu obywatelstwa mage co 36 mies przywiezc moje mienie z zagranicy hehe.no to juz mi sie podoba. :evil:

[ Dodano: 2008-09-13, 13:56 ]
Mr.Jankes masz jakis news od tego goscia z EXCursion? ;-)

[ Dodano: 2008-09-13, 13:57 ]
A moze jakies namiary??? ;-)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2008-09-13, 21:41

nie mam żadnych wiadomości... nie udało mie się już go spotkać a od tygodnia jestem w US.

Excursion możesz brać z papierami jak go kupiłeś i od tego będą ci liczyć cło i całą resztę jeśli ściągniesz go na cło. Od 20 Lipca zmieniły się przepisy co do aut z US i opłat na te auta ale to raczej dotyczy akcyzy... zmiany nic zasadniczo nie wprowadziły. Jeśli cena rynkowa znacząco różni się od ceny jaką podajesz to wtedy mogą cię pociągnąć. Jeśli różnica nie wynosi więcej niż 30% to raczej dadzą ci spokój. Wszystko zależeć będzie od osoby na którą trafisz. Ja jak do tej pory miałem dobre relacje z celnikami. Sprawdzili mnie już nawet - kazali stawić się w urzędzie celnym osobiście z dowodem rejestracyjnym. O dziwo do dowodu Subaru nie wbili pieczątki, że przez rok nie mogę sprzedać.
Jeśli na mienie to nie ma problemu.
Małe piwo.
Jakby co dzwoń - 773-619-3941 - jestem w Chicago.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”