Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Howdy

Napęd-niepokojące dźwięki

2009-04-28, 18:02

Potrzebuje pomocy!!!. Nie wiem co sie stało ale jak samochod jedzie to jest glosny szum-chrupot, tak jakby łozysko sie rozleciało w kole- ale to nie jet w kole. Ja bym to porównał do toczenia kola betonowego po betonie:).
Nie wiem o co chodzi z mechanikami ale towrza takie nistworzone historie- jeden nawet mi wmawial ze to napinacz, Ja mu mowie, ze to nie to, bo tego chrupotania nie ma jak auto stoi tylko jak jedzie- on mi na to ze ona zacznie od wymiany napinacza- tak mniejwiecej wyglada wizya w serwisach amerykanow we wroclawiu:((
Jak zaczałem sie diagnozowac samemu doszedłem do wniosku ze to najprawdowpodobniej cos w reduktorze(łożysko, albo cos w srodku). ewentualnie przedni most.

Chcę wymienic wszystkie łozyska w reduktorze + łancuch(ma luz ok30stopni).

Moje pytanie jest takie czy w przednim moscie jest jakies łozysko na wałku które to moze dawac czy to raczej reduktor nawala.
Poza tym reduktor zmienia low high itp.

Macie jakis pomysł???
Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 18:39 przez Howdy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Re: Napęd-niepokojące dźwięki

2009-04-28, 18:32

Howdy, nie zapinałeś ostatnio przodu? Może shift nie rozpiął do końca i śmigasz na low....
smartpar.pl

Awatar użytkownika
kra

2009-04-28, 19:00

A przy jakich prędkościach masz te objawy? Cały czas tak samo?

Howdy

2009-04-28, 22:48

Zaczyna sie od 10-15km/h, i mniej wiecej jest caly czas tak samo, tzn przy 100 jest troszke szybciej i glosniej, ale wzrost czestosci nie pasuje totalnie do ilosci obrotu kół.
Raczej nie jest na low- bo kontrola sie nie swieci i jak sprawdzalem to slychac ze przełącza.

Awatar użytkownika
yony

2009-04-28, 23:10

A przód masz włączony czy wyłączony...?
Apology accepted, Captain Needa.

Awatar użytkownika
kra

2009-04-29, 00:31

Sprawdź stan oleju w mostach i reduktorze. I może nagraj ten dźwięk to będzie łatwiej?
Robiłeś coś nietypowego z samochodem czy tak znikąd te objawy się pojawiły?

Howdy

2009-04-29, 21:55

Olej jest ok. Samochodem jezdze prawie i wylacznie po asfalcie:( To sie zaczelo bardzo delikatnie no i po jakims czasie sie nasiliło. Sprobuje to nagrac, ale poza dzwiekiem to czuc drgania w podłodze. Jak znajde chwile czasu to wymontuje reduktor i zobacze co wsrodku. Moze to tylko łożyska- moje pobozne zyczenie:)))
Jak dojde co tobylo to napewno sie podziele info. Dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
Rosomak

2009-05-24, 14:04

Sprawdż czy ci nie wali wydech o podłogę, ja niedawno opisałem taka samą sytuację. Chrobot niesamowity na D, 1,2,3, Na N nie ma i na R nie ma. OKazało sie że gumowa poduszka podtrzymująca wydech jest rozerwana, po wymianie cisza i spokój. Moze też być katalizator.
rosomak d.p.

Wróć do „WARSZTAT”