Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Waldi369

EXII-czujnik prędkości

2009-05-23, 13:47

wskazówka co jakis czas spada do 0 a potem znowu na swoje miejsce i niby to drobiazg ale jak spada to ASB zmienia tryb na awarię i gorzej zmienia ..moze to jakis czujnik..?
Ostatnio zmieniony 2009-05-23, 16:39 przez Waldi369, łącznie zmieniany 1 raz.

basstian

Re: EXII-czujnik prędkości

2009-05-23, 15:14

Nie łączy coś w obwodzie czujnika prędkości ( w reduktorze ) jak całkiem się rozłączy to skrzynia będzie zmieniać biegi przy bardzo wysokich obrotach silnika i z duzym szarpnięciem. Sprawdz kostkę elektryczną przy czujniku .

Waldi369

2009-05-23, 23:56

właśnie sobie przypomniałem,że kilka mies. temu ten czujnik sie zacinał i został wymieniony na inny ale nie nowy teraz pyt czy nie kontaktuje czy zdechł kolejny ? ew. ciekawe gdzie mógłby nie stykać na kostce czy gdzieś głębiej ..może go wymontować i sprawdzić czy gładko chodzi ..?

[ Dodano: 2009-05-23, 23:58 ]
a może ktoś ma do odsprzedania to ustrojstwo ?

Awatar użytkownika
Przemex

2009-05-24, 10:33

właśnie sobie przypomniałem,że kilka mies. temu ten czujnik sie zacinał i został wymieniony na inny ale nie nowy teraz pyt czy nie kontaktuje czy zdechł kolejny ?
A może to świadczy o tym że problem jest gdzie indziej i czujnik został wymieniony niepotrzebnie ... Ja bym zaczął od dokładnej inspekcji kabli..

basstian

2009-05-24, 11:14

Po drodze do komputera masz 3 duże kostki w których może nie stykać rozepnij wyczyść będziesz wiedział.

Waldi369

2009-06-03, 22:49

niestety problem z czujem prędkosci nie umarł i nadal co jakis czas prędlkosciomierz spada a ASB wpada w awarię.. na dniach ma byc nowy ale zastanawiam się czy jest możliwe aby cos sie działo z napedem czujnika wewnątrz reduktora..???? Proszę o podpowiedż pewnie niejeden z forumowiczów rozbierał reduktor na kawałki

Wróć do „WARSZTAT”