Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

przestaje jeżdzić na benzynce

2009-06-06, 00:19

witam
jak w temacie
odpalał tak że zakręciłem raz 2 - 3 sek i załapywał a za drugim razem od razu odpalał
a teraz kręce parę razy po 6-10 sek i dopiero odpali i prychnie gdzieś po maską
i jadąc na początku nie mogę dotykać gazu bo zgaśnie a jak przejdzie na LPG to idzie OK
jak rozgrzany przełącze na benzynkę to idzie tak że przy pedale w danej pozycji
ciągnie 2 sek. a potem 2 sek hamuje tak jak bym się bawił pedałem gazu albo bym odcinał zapłon
co to może być
pomocy :o
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
gizmo1978.78

Re: przestaje jeżdzić na benzynce

2009-06-06, 14:21

pojezdz teraz troche na bęzynie bo możesz mieć wtryski zakoksowane , ja tak mam jak długo jeżdze na LPG mój jest potem słaby i musze gaz równo dawać bo niechce iść a po krótkim czasie się przeczyści i jest ok

glob_mobile

2009-06-06, 15:53

Tak to właśnie jest z LPG... Dlatego ja zawsze podkreślam że gaz nadaje się tylko do zapalniczek... a i tutaj używam raczej benzynowej.

Prawdę mówiąc nie ma doświadczenia z instalacjami LPG, ale podejrzewam że to może być jakaś błahostka typu filtrów do wymiany czy coś w tym temacie. Podjechał bym na Twoim miejscu do gazownika żeby zajrzał.

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-06-06, 17:05

a ja bym obstawiał na kończącą się pompę paliwa

Podobny efekt miałem po tym jak pompka popracowała ciut na sucho (było za mało paliwa w baku)

ostatecznie zalanie baku już nie pomogło - pompa padła

piszesz, że odpala po tym jak zakręcisz kilka razy - to tak jakby brakowało paliwa w pierwszym momencie. Przy drugim odpaleniu jest już paliwo w obiegu więc odpala normalnie.

Pytanie jeszcze jak ci gazownik zrobił instalację - tzn czy przy przejściu na gaz pompa paliwa jest wyłączona. Kiedyś temat już był przerabiany na forum i okazuje się, że pompa powinna działaś non stop inaczej może się to skończyć mało ciekawie dla samej pompy.

ale to tylko takie przypuszczenia :roll:
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
norbi73
Model Explorera: EX I 93" 4,0 supercharger
Kontakt: Strona WWW

2009-06-06, 19:02

Tak to właśnie jest z LPG... Dlatego ja zawsze podkreślam że gaz nadaje się tylko do zapalniczek... a i tutaj używam raczej benzynowej.

Prawdę mówiąc nie ma doświadczenia z instalacjami LPG, ale podejrzewam że to może być jakaś błahostka typu filtrów do wymiany czy coś w tym temacie. Podjechał bym na Twoim miejscu do gazownika żeby zajrzał.
Jeśli nie masz pojęcia o LPG to po co zabierasz głos w tym temacie?? mam wrażenie kolego , że ty sobie posty tylko nabijasz. Jeśli kolega pisze , że na LPG auto chodzi Ok to ty piszesz żeby jechał do gaziarza....trochę logiki.
P.S Najprościej wymień filtr benzinium i jak nic nie da to najprawdopodobniej pompa siada , podjedz do jakiegoś warsztatu gdzie mają manometr i sprawdzą ci ciśnienie paliwa na listwie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-06-06, 19:08 przez norbi73, łącznie zmieniany 1 raz.
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..

glob_mobile

2009-06-06, 20:08

eśli nie masz pojęcia o LPG to po co zabierasz głos w tym temacie?? mam wrażenie kolego , że ty sobie posty tylko nabijasz. Jeśli kolega pisze , że na LPG auto chodzi Ok to ty piszesz żeby jechał do gaziarza....trochę logiki.
P.S Najprościej wymień filtr benzinium i jak nic nie da to najprawdopodobniej pompa siada , podjedz do jakiegoś warsztatu gdzie mają manometr i sprawdzą ci ciśnienie paliwa na listwie.
Pozdrawiam
Co Ty za bzdury piszesz? Po cholerę w ogóle takie ataki. Z miesiąca, na miesiąc na tym forum robi się coraz gorzej. Może jeszcze nie zrozumiałeś że jesteśmy tutaj po to by sobie wzajemnie pomagać, a nie żeby się kłócić i spierać kto ma rację. Wszystkich nas powinna łączyć wspólna pasja i miłość do tych aut, a tego typu niepotrzebne podziały są dla mnie infantylne. Nie rozumiem takiego podejścia. Ale pozwól że rozwieje Twoje podejrzenia. Nie, nie nabijam sobie postów, nie wiem jaki miało by to mieć sens? Co to, jakiś licznik, "kto pierwszy ten lepszy", czy konkurs popularności? Gratuluje Ci jeśli masz takie podejście. Natomiast ja do tej kategorii nie należę.
P.S Najprościej wymień filtr benzinium
A co ja właśnie koledze radziłem? Czy aby przypadkiem nie to samo. :shock:

...a moderatorów przepraszam pięknie za kasztana :oops:

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-06-06, 20:56

każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, nawet jeśli nie jest znawcą w danym temacie.
Nie ma potrzeby czepiania się o ten zakresu czyjejś wiedzy.

każda rada może być pomocna
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2009-06-07, 20:52

dzięki
dziś rano wlałem dodatek do benzynki który ma czyścić wtryskiwacze i cały układ paliwowy
przejechałem na benzynie ok 15km i bez zmian - no ale poczekam niech zadziała i jeszcze rono zobaczę jak odpala zimny
martwi mnie tylko czasami prychnięcie pod maską jak prubuje zimny odpalić
a tak wogóle gdzie jest filtr paliwa i jaki kypić (czy to jekiś plastikowy na giętkim przewodzie czy coś bardziej zawaansowanego) ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-06-08, 11:55

Filtr paliwa jest przymocowany do ramy od jej wewn. strony po stronie kierowcy.

[ Dodano: 2009-06-08, 12:52 ]
Gdzie kupić - pierwsze lepsze 2 przykładowe sklepy:

http://www.amerykany.pl/index.php?m=ass ... d_ass=9157

http://usa.istore.pl/sklep,2602,,,03,,p ... 359,0.html
Załączniki
filtr paliwa.JPG
filtr paliwa.JPG (17.59 KiB) Przejrzano 2858 razy

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2009-06-09, 19:53

witam ponownie w temacie
po dolaniu tego panaceum zaczyna lepiej odpalać choć jeszcze na benzynce nie osiąga tego co było
muszę jeszcze pojeżdzić trochę na PB i zobaczymy bo mi bardzo szybko przełącza na LPG jak jeszcze nie dygnie temp.
Ps. dzięki za foto filtra-to następny element mojego puzzle z ex
pozdro
jacek4
kom. +48 515 276 140

Wróć do „WARSZTAT”