Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
sznikers99

zalozenie orurowania na przod

2009-08-02, 12:35

mam pytanie w tym temacie co i jak jakie sa prawa co mozna a czego nie mozna miec w polsce? interesuje tate zalozenie takie jak w szybciej i wsieklej gdzie glowna role braly zielony evo i fiolet eclipse (byla scena wyjazdu z wielkiej hali pierwsze wyjezdzaly pickupy z takim wlasnie orurowaniem)

z gro dzieki za odp

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: zalozenie orurowania na przod

2009-08-02, 15:23

ogólnie w polsce auta rejestrowane po raz pierwszy na terenie kraju po pażdzierniku 2007 (dokładnie to chyba 14 listopad) mogą posiadać tylko orurowanie z nowymi atestami i dedykowne do danego modelu auta. atest i chomologazja powinny być umieszczone na orurowaniu. w innym wypadku mają zastosowanie przepisy mówiace o braku ostrych krawędzi. no i nie wolno po drogach publicznych jeżdxić z linkami łaczącymi rury (maskę) z bagażnikiem dachowym (dachem).
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-08-02, 19:53

Wraz z wejściem Polski do Uni Europejskiej obowiązujące w naszym kraju przepisy są dostosowywane do prawa unijnego.
Jedna ze mian dotyczy montowanego na autach orurowania właśnie.
Zgodnie z obowiązującym już rozporządzeniem w autach, które zostały zarejestrowane w Polsce po raz pierwszy po 20 października 2007 roku dozwolony jest montaż wyłącznie homologowanego orurowania. Szczęśliwie dla wielu z nas prawo w tym przypadku nie działa wstecz i przepis ten nie dotyczy aut starszych.

Kwestia tylnych zderzaków, progów, pałąków montowanych na pick-up'ach nie jest objęta wspomnianym rozporządzeniem. Dotyczy ono wyłącznie orurowania przedniej części nadwozia.
Elementy nie ujęte w rozporządzeniu mogą zostać zakwestionowane przez zakład diagnostyczny w przypadku tworzenia zagrożenia dla innych uczestników ruchu poprzez posiadanie np. ostrych wystających krawędzi, które wystają poza obrys auta.

Przepisy regulujące wymóg homologacji dla przedniego orurowania:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU z dnia 15 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

DYREKTYWA 2005/66/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 26.11.2005r.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Pa100

2009-08-03, 13:56

A co w przypadku kiedy pierwsza rejestracja na terenie Polski nastąpiła po 15-tym października 2007 a auto sprowadzone zostało już z zamontowanymi rurami z przodu (mowa o rurach bez wymaganych homologacji i atestów) ? Czy trzeba zdjąć ?

Awatar użytkownika
Leszek

2009-08-03, 16:49

W takim przypadku diagnosta wykonujący pierwszy przegląd w Polsce powinien nie dopuścić tego auta do ruchu , zresztą na każdym kolejnym przeglądzie powinien zrobić tak samo. Dopuszczając je do ruchu sam kręci bat na siebie.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2009-08-03, 20:27

Pa100, jeżeli posiadasz brief a wnim było orurowanie wpisane to nie musisz się nic obawać, jeśli takowego wpisu nie posiadasz to niestety nie możesz tak jeździć.
co prawda niebiescy nie czepiają się tego, ale firmy ubezpieczeniowe w przypadku likwidacji szkody faktu takiego nie przeoczą :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Pa100

2009-08-03, 20:54

Ja u siebie nie mam orurowania , tak byłem ciekawy jak ta sprawa wygląda z troszkę innej strony.

sznikers99

2009-08-04, 11:16

dzieki za odpowiedzi czyli tylko takie bajery w ameryce no trudno jeszcze raz dzieki ogolnie chodzilo mi tylko na przod, tate denerwuje jak jedzie taki golfem wyprzedza pod gorke i sie wpieprza na gazete kiedy widzi samochod
Ostatnio zmieniony 2009-08-04, 11:20 przez sznikers99, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”