Witam
na początku zaznaczam, iż to mój pierwszy post. Nie jestem jeszcze posiadaczem explo dopiero się przymierzam, śledzę forum ale proszę o jak najbardziej konkretne odpowiedzi na moje pytanie pomimo że dla wielu z Was mogą wydać się banalne.
Parę dni temu miałem wypadek samochodowy, w mieście - staranował mnie tir. Jego wina bezdyskusyjna, prędkość miejska - 60 km/h, kierowca tira zmieniając pas wjechał na mój samochód prawie nas miażdżąc. Jechałem z rodziną (żona dwójka malutkich dzieci). Pomimo że jechaliśmy dużą - masywną osobówką, przeżycie jest makabryczne, To zdażenie trochę przyśpieszyło decyzję o zmianie samochodu na większy a że od dawna miałem ciągoty do SUV i dość długo czytam forum explorera szukam właśnie takiego samochodu. Synek uwielbia monstertrucki więc będzie zachwycony.
90% jazdy to miasto - asfalt. Przede wszystkim zależy mi na bezpieczeństwie, komforcie jazdy i przestronnym samochodzie z racji gabarytów dającym bezpieczeństwo i jak najmniejszej usterkowości (biorąc pod uwagę rocznik auta i przebieg)
Nigdy nie jechałem explo, czytałem opinie, że to raczej nie samochód w teren a wygodny dupowóz. Przepraszam za ten kolokwializm, ale gdzieś takie określenie padło.
Jeżdżę mało ok 15 tys rocznie. Chciałem kupić explo rocznik1997-1998. Mam ofertę explo II 4011, 208, LPG sekwencyjny, rocznik 1997, przebieg 104 tyś cena 10 tys. A teraz pytania:
1. Jako użytkownicy TEGO samochodu, czy możecie pokusić się o ocenę komfortu - wygody jazdy w skali od 1 do 10, przyjmując 1= fiat 126p, 10 = absolutny komfort (np, A8, lexus)?
2. Czy powinienem na dzień dobry założyć wymianę rozrządu i amortyzatorów? Czy stan rozrządu i amortyzatorów w używanym explo określą mi na ASO?
3. Czy blokada dyferencjału dotyczy tylko niektórych modeli czy wszystkie to mają?
4. Jeżdżąc po mieście 15 tyś rocznie, czy mogę założyć 6 letnie użytkowanie opisanego rocznika (zakładając że jego stan jest przeciętny) bez większych niespodzianek?
5. Cz możecie polecić w Łodzi serwis który zna się dobrze na explo?
6. Czy ktoś z forumowiczów zechciałby pomóc mi (poprzez gg lub pw) w dalszych moich dywagacjach aby nie zaśmiecać forum niezbyt technicznymi pytaniami
Pytanie nr 4 dla wielu może być dziwne, ale nigdy nie jeździłem samochodem starszym niż 5 lat, więc teraz moje zamierzenia dla mojej żony to "lekki kosmos" i kryzys wieku średniego.
pozdrawiam
Francuz