Witam.
Z tego co się zdążyłem zorientować, mój Explorek zamiast sprzęgów w kołach przednich, posiada jakieś ustrojstwo w przednim moście, które spełnia podobną rolę czyli powoduje brak przeniesienia napędu z wału przedniego na koła. Z lektury postów wynika, że jest to sterowane elektrycznie, zaś sama zmiana stanu wywoływana jest podciśnieniowo. Czy jest możliwe, że jakieś zwarcie lub brak kontaktu powoduje nieregularne zapinanie tego sprzęgiełka

i gdzie szukać elektrycznych lub podciśnieniowych problemów tego straszliwego urządzenia

. Objawy są takie- kontrolki 4wd i 4wd low zapalają się prawidłowo. Reduktor przy 4wd low zapina się grzecznie. Przednie koła za to zapinają się w sposób zbliżony do prawidłowego pzy 4wd auto- czyli dopiero po utracie przyczepności przez koła tylne, choć z obserwacji wynika, że też nie zawsze

. Z instrukcji, oraz wszelakich for wynika, że w mojej wersji EX'a (II 1996,4.0L Sport Control Trac) pozycja 4wd low oznacza stałe zapięcie 4x4-w normalnej wersji 50/50 bez wpływu na ten stan jakichkolwiek czujek. Wiem, że w ekstremalnej sytuacji przy braku blokady mechanizm różnicowy w moście przeniesie całą moc na jedno (i to niestety niewłaściwe

) koło. Poczytałem o shift motorku -z racji tego, że reduktor absolutnie wyraźnie zapina się prawidłowo-on tu chyba nie ma nic do gadania

-a może się mylę-jeśli tak, oświećcie mnie łaskawie proszę.