Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Gaz w EXIII

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
miodzio

Gaz w EXIII

2010-02-05, 01:23

Hej,

no i znalazłem "swojego" EXIII. Zaufany mechanik go sprawdził, CarFax potwierdził zarówno jego ustalenia jak i historię sprzedawcy (wszystko ok, auto sprzedane po przejęciu za zastaw).

Moje pytanie dotyczy natomiast instalacji gazowej. Właściciel jeździ na gazie, jednak jak twierdzi "nie wbił jej do dowodu, bo nie chciał faktury na zeszły rok". Mimo, że jest zapłacona, fakturę chce wystawić na mnie. Z ewentualnych kwestii odpowiedzialności sprzedawcy za wady instalacji później i kłopotów dowodowych przy usterka zdaję sobie sprawę, natomiast mam ogólne pytanie "EXIII a instalacja gazowa" - utrzymanie, jak auto znosi takie instalacje i jeśli ktos może się podzielić innymi doświadczeniami - będę wdzięczny.

Czy montowanie butli w miejscu na koło zapasowe jest normalne i dopuszczalne?
Poprzednio: Explorer XLT 2003 r.
Obecnie: Explorer XLT 2016 r.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Gaz w EXIII

2010-02-05, 05:45

wiekszosc smiga na gazie w zasadzie na palcach jednej reki mozna policzyc te tylko z PB :) Napisz jaka to instalacja. Montowanie butli w miejsce kola to standard w exach i jak najbardziej poprawny, a dzieki temu nie zabierasz sobie miejsca w bagazniku.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Robert Kamyk
Model Explorera: BRAK

2010-02-05, 06:36

ja jeżdzę na STAG 300 :-) instalacja założona w kwietniu, spisuje się bardzo dobrze :-P
zbiornik gazu pod autem, koło w bagażniku :-P
Za późno...
Obrazek
... jest dopiero po śmierci...

Fon: 508212090
Robert

Awatar użytkownika
viwaldi

2010-02-05, 09:05

Mam również STAG 300 i działa dobrze. Ex jak trochę go pociśniesz to może nawet spalić 30l to lepiej chyba żeby to było LPG, a nie PB :)

Ale konkretnie: Gaz jak najbardziej !!! :mrgreen: : jest więcej kapryśny, wymagajacy przeglądów, czętych tankowań itd ale da się z tym żyć . Jedynym poważnym minus który mi przychodzi do głowy to koszt instalacji ~ 3000pln. Jak jeździsz mało to musisz to przemyśleć, jak dużo to szybko ci się zwróci.

Poz
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 09:06 przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodge Durango 4,7 '05 LPG
Mercedes-Benz W126 420SEL '87 LPG

Awatar użytkownika
miodzio

2010-02-05, 09:30

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Jestem właśnie przed kupnem tego samochodu i jutro dopytam co to za gaz tam jest. Auto kupuje raczej z miłości do tego typu samochodów niż z potrzeby codziennych podróży (mieszkam w mieście, pracuje w samym centrum, a komunikacja zbiorowa w szczycie wygrywa zawsze na tej trasie z samochodem). Jedyne co mnie zastanowiło, to że facet jeździł nim bez wbicia instalacji w dowod i mimo, że zapłacona, chce brać fakture na mnie.

Jako, że nigdy wcześniej na gazie nie jezdziłem (aktualnie mam Dodge'a Neona 2003,, którego się pozbywam, ale nigdy nie zagazowałem) czy moglibyście krótko napisać jakie są koszty i najważniejsze obowiązki związane z corocznymi legalizacjami. Czytalem na ten temat trochę na internecie, ale nigdzie nie znalazłem jasnego przewodnika dla niezagazowanych zółtodziobów. Dzięki wielkie!
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 09:32 przez miodzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
viwaldi

2010-02-05, 10:55

Koszt przegladu obowiązkowego samochodu z gazem chyba 150pln ( nie duzo więcej niż normalny ) można zrobić w większości zakładów. Co do przeglądu instalacji to zależy jak wszystko działa to nie ma co przegladac przez 2-3 lata ( tylko wymian filterków 10 pln ). I to chyba na tyle. Jak się coś popsuje to tez nie ma kosmosu ( tylko jak wtryskiwacze się popsują to może trochę kosztować ).

Co warto sprawdzić przed kupnem:
- czy wszystko działa ( napędy, szyby, alam, centarlny,itp) - po kolei :)
- czy check engine gaśnie po zapaleniu
- czy łańcuchy rozrządu nie walą
- czy tylna klapa uchylna nie jest pęknieta i daje się zamykać
- abs czy się nie swieci kontrolka
tak na szybko to tyle

Poz
Dodge Durango 4,7 '05 LPG
Mercedes-Benz W126 420SEL '87 LPG

Awatar użytkownika
miodzio

2010-02-05, 12:25

Dzieki za info - poki co mam sprawdzone przez mechanika, ale zrobie to jeszcze sam. Mysle ze za okolo tydzien jak dobrze pojdzie to sie pochwale autem :)

Wróć do „WARSZTAT”