Mam oto taką sprawę. Szukam osuszacza klimatyzacji do Explo.
Ale zacznę od początku.
W zaszłym tygodniu postanowiłem zabrać sie za przywrócenie do życia klimatyzacji. Uwzględnijąc nadchodzace upały, urlop itp. umówiłem sie ze "specami" do klimy.
Po telefoniczniej rozmowie stawiłem sie na warsztat w celu dokonania analizy oraz oszacowania wstępnych kosztów (początkowo było to ok 200 zł --> uzupełnienie czynnika + odgrzybianie).
Facet chyba widział pierszy raz Explorera, bo usilnie tłumaczył mi, że to Ford Maverick na Europę.

W każdym razie zapytałem sie w prost, czy serwisują auta z USA i czy podejmą sie naprawy klimatyzacji? Odpowiedz był pozytywna, wiec przystąpiliśmy do oględzin klimatyzacji. Okazało sie że podobno kopresor jest do uszczelnienia (regeneracji) co będzie kosztować ok 400 zł. Temat był im znany, ponieważ to są fordowskie kompresory i "ten typ tak ma".
Po analizie wydatków ( w tym momencie cena łączna za kompresor + czynnik sięgała już 550zł) zgordziłem sie na naprawe.
Auto w poniedziałek z rana odprowadziłem na warsztat, a wieczorem odebrałem.
I co sie okaząło?! Otóż kompresor "po walce" został wymontowany z auta, zregenerowany i spowrotem zamontowany. Ale klimatyzacji jak nie było tak nie ma, bo do wymiany mam tzw. osuszacz. Tłumaczenie swerwisu było takie, że układ klimatyzacji dostał cisnienie i okazało sie nie ma szczelności na osuszaczu. A taki w hurtowni kosztuje 300 zł + przełożenie.
I postanowiłem sam poszukać osuszacza, gdyż jak tak dalej pójdzie to w klime włorzę ponad 1000 zł. Facet z serwisu podał mi nr katalogowy takigo urządzenia dla mojego auta - z firmy Nissens NIS 95381.
I tutaj mam pytanie, czy któś z Was koledzy kupował, wymieniał już osuszacz i czy znacie inną firmę, gdzie bym mógł sie w takie urządzenia zaopatrzyć?
Ja znalałzłem dwie oferty:
1) Firma Nissens (nr kat. NIS 95381) --> http://www.intercars.com.pl/?id=65&lang ... kod=WW0025
2) Laser-Sinex (nr kat. C-OZ-83014) --> http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/OSUSZ ... -1690.html
Ten drugi jest trochę tanszy od oferowanego przez Inter Cars. Tylko tak po sprawdzeniu gabarytów zauważyłem że jest on dłuższy o ok 10[mm]. Teoretycznie powinien pasować , gdyż od spodu jest "kawałek" wolnej przestrzeni, ale tego tak na prawdę nie jestem pewien.
Może macie już doświadczenia związane z powyższym tematem i orientujecie sie czy taki zamiennik będzie pasował?
Dodam jeszcze, że auto moje jest z 1998 roku z motorem 4.0 SOHC.
Dziękuję za wzystkie uwagi oraz odpowiedzi.
Łukasz.