Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Czujniki temperatury

2010-07-29, 21:23

Witam
Wiem że kiedyś ktoś opisywał od asb, ale nie mogę tego znależć.
Gdzie najlepiej założyć czyjnik temperatury oleju asb, tak aby jak najdokładniej pokazywał, oraz czy potem te miejsce trzeba izolować termicznie aby opływ powietrza go nie chłodził i nie było dużych zakłamań ?

Drugie pytanie - to samo - tylko tyczy czujnika temperatury cieczy chłodzącej , lub czy lepiej dokładnie monitorować temperaturę oleju silnika ?
Co do skrzyni to zastanawiam się czy w miskę nie wspawać małego zaślepionego odcinka rurki cienkościennej który będzie wchodził do wnętrza miski, a dopiero tam wsadzić czyjnik termometru elektronicznego uzupełniając pustą przestrzeń pastą która słuzy np. do przewodzenia ciepła między elementami elektronicznymi a radiatorem. - co o tym sądzicie ?
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Czujniki temperatury

2010-07-29, 21:46

oj Jacek, poszukaj postu maniusia - tam jest opisane jak zamontować czujnik do oleju ASB w okolicach chłodnicy na śrubunek. Druga opcja to w misce - ale tu narażasz się na gwałtowne chłodzenie i przekłamania w chwili wjechania w kałużę :(
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-07-29, 22:44

Dzieki Radek, teraz wiem jakich postów szukać.
Ale czujnik przy chłodnicy jest ciut oddalony od skrzynki, więc już trochę kłamie.
Opcja 2 - czujnik jest wpuszczony do środka miski i hermetyczny, zaszpachlowany pastą przewodząca ciepło , chyba najlepsze .tylko trochę zabawy i trochę straty oleum ;-)
Ps. wiedziałem że ktoś pisał własnie o asb, tylko nie wiedziałem kto.
Ale jak z temperaturą silnika - brać z temperatury cieczy chłodzącej, czy z temperatury oleju ?
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 22:46 przez jacek4, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-08-02, 20:36

Allo -allo
Panowie, ale to co Maniuś robił to wyższa szkoła jazdy wpuszczane w obieg, a ja z powodu ostatnich drobnych wydatków :-P zakupiłem termometr elektroniczny z trzema czujnikami i alarmami i innymi bajerami aby choć trochę mieć pojęcie o temperaturze, więc te czujniki mogę tylko przytulić gdzieś do obiegu oleju i z zewnątrz oizolować termicznie żeby wiaterek nie studził.
Więc moje pytanie jest takie : w którym miejscu go Przytulić do układu olejowego ASB ?
Po urlopie pobawię się z wprowadzeniem go w układ , ale teraz czas mi nie pozwala. :-(
Jako że będę miał trzy czujniki to jakie temperatury i czego polecacie jeszcze monitorować ?
Ps. Szukałem tych postów Maniusia, ale nie wiem jak znależć konkretny temat bo mi wywaliło ok75 stron postów _ m.inn.ten z termometrem wpuszczonym w układ, ale j/w, o co innego mi biega, ( wiem że ktoś to robił z takim termometrem, ale zabij - nie wiem gdzie to jest :eek:
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
Leszek

2010-08-02, 20:49

Jacek , zamontuj czujnik temperatury ASB na rurce wychodzącej ze skrzyni do chłodnicy. W tym miejscu jest temperatura taka jak w skrzyni. Całość zaizoluj termicznie i po sprawie.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-08-02, 21:19

Dzięki Leszek
Czy masz na myśli tę chłodnicę którą dopiero będe miał dodatkową ( bo nie miałem), czy też do tej która jest ? (nie znam się która,chyba zintegrowana z chłodnicą cieczy, ale tam chyba też jest zintegrowana chłodnica klimy? )
Sorry - nie znam się na tym co sam jeszcze nie robiłem. :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2010-08-02, 21:24

Ze skrzynki wychodzą 2 rurki. Jedną płynie gorący olej do chłodnicy i po schłodzeniu z chłodnicy wraca do skrzynki. Zobacz po jeździe, która rurka jest jest bardziej gorąca i na niej zamontuj czujnik. Ja tak mam i jest ok (przytknięty do rurki i zaizolowany od otoczenia).
Nie ma znaczenia przy tym miejscu ile masz chłodnic i chłodniczek. Przy asb jest wyjście i powrót a chłodnice są po drodze. Im więcej chłodnic tym temperatura rurek bardziej się różni :D.

Awatar użytkownika
kra

2010-08-02, 21:25

Owe rurki są bardziej po stronie pasażera, mniej więcej tam, gdzie wchodzi rurka od bagnetu asb.

Awatar użytkownika
kra

2010-08-02, 21:26

Wydaje mi się, że taki sposób montażu wystarczy na nasze potrzeby, ważna jest tendencja jak temp. rośnie czy spada. Czy będzie przekłamane o te +-5 st. w porównaniu do takiego czujnika w misce czy w skrzyni to chyba mniej ważne. Moje zdanie.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2010-08-02, 21:37

Miałem różne pomysły na zamontowanie w moim smoku czujnika temperatury oleum ASB - zakupiłem stosowne części a i tak skończyło się na wspawaniu gniazda czujnika z boku misy olejowej... mam coś takiego jak na zdjęciu - jest to "trójnik", który wstawia się w rurkę obiegu oleju do chłodnicy... gdziekolwiek chcesz - w to wkręcasz czujnik i po bólu. Oczywiście pewnie nie chcesz wydać dużo kasy - ja z tego co pamiętam za wspawanie zapłaciłem coś koło 20 czy 40 zeta... nie pamiętam dokładnie - ten trójnik kosztował mnie coś koło $40.00... nie mało może ale myślę, że to najlepszy sposób na w miarę łatwe założenie czujnika.
Załączniki
P1030223.JPG
P1030223.JPG (120.76 KiB) Przejrzano 4433 razy
Ostatnio zmieniony 2010-08-02, 21:45 przez Jankes, łącznie zmieniany 2 razy.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-08-02, 21:58

No i o to mi chodziło panowie.
To rozwiązanie tymczasowe spowodowane małym nieprzewidzianym wydatkiem, ale już wiem że muszę mieć jakiekolwiek pojęcie o temp. skrzynki.
Na bardziej wyrafinowane rozwiązania przyjdzie czas potem (choć prowizorki są najtrwalsze).
Dzięki Leszek, Piotrek, Andrzej - najdroższe, ale chyba ok rozwiązanie.
Teraz jak ktoś coś nie wie to służę pomocą w temacie :-D
Dzięki - pozdrawiam
Jacek. :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

Awatar użytkownika
BliG

2010-08-03, 09:23

Jak możesz, to pokaż jaki termometr zakupiłeś i w jakich trzech punktach umieściłeś te czujniki :)

Miłego dnia,
Adrian

Awatar użytkownika
geos1
Model Explorera: Chevrolet Trailblazer 4.2

2010-08-03, 10:06

Witam
:-) Tak sie zastanawiam po co wam ten czujnik temperatury oleju silnikowego i oleju w skrzyni osobno?
Wydaje mi sie że wystarczy jak sie kontroluje temperaturę plynu chlodniczego, ktry chłodzi silnik i przechodzi przez chlodnice i silnika i skrzyni. Wiec po co sie rozdrabniac i motac?? Wystarczy podlączyc dokladny czujnik plynu chlodniczego i za jednym zamachem zna sie temperatury olejów - bo przeciez chlodzenie przez plyn odbywa sie na zasadzie wymiennika ciepla??
Mam racje czy nie? :mrgreen: Bo mam wątpliwosci - ale chyba nei moze byc inaczej... (oczywiscie o ile uklady chlodzenia i termostaty sa sprawne..)
Ostatnio zmieniony 2010-08-03, 10:08 przez geos1, łącznie zmieniany 2 razy.
geos1
A.P.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz

2010-08-03, 22:07

No właśnie - o ile układy są w 100% sprawne i jest pełny przepływ, brak zasyfienia kamieniem, pompa super i taka a nie inna temperatura zewnętrzna.
W zimie jak ciecz doleci do chłodnicy to więcej ostygnie niż w upały, a najdokładniejszy pomiar temperatury jest najbliżej centrum jej powstawania. (takie moje zdanie - a po strażacku - wodę podajemy na żródło ognia a nie na płomień :-D )
A co do termometrów to czekam na nie jak przyjdą z alledrogo, ale i tak założę jak będe miał zrobione autko a na razie nadal stoi u mnie na dole. :cry:
Jeden termo powędruje na pewno jak najbliżej asb, a następne właśnie nie wiem gdzie, ( mało mnie interesuje temperatura zewnętrzna, zwłaszcza w poruszającym się autku, a wewnętrzną czuję organoleptycznie, :-P
Termo jak by co jutro zapodam link,jak nie zapomnę.
jacek4
kom. +48 515 276 140

Wróć do „WARSZTAT”