Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
jkdzikus
Model Explorera: Explorer III 2004r

Świeci O/D i Check Engine Soon

2010-08-11, 22:28

Witam
Mam mały problem,mam Ex III 4.0 V6 z 2004r. w sumie od niedawna.Jadąc autostradą włączając tempomat (choć to mógł być tylko zbieg okoliczność) skrzynia przełączyła się w tryb automatyczny.Podpiąłem do komputera i odczytałem błędy:
P0743 Obwod sprzegla przekladni hydrokinetycznej uszkodzenie elektryczne USD7E8
P0755 Elektromagnes przelaczajacy B wadliwe dzialanie USD7E8
P0760 Elektromagnes przelaczajacy C wadliwe dzialanie USD7E8
P0962 Obwod sterowania elektromagnesem zaworu regulacji cisnienia A niska wartosc USD7E8
P0966 Obwod sterowania elektromagnesem zaworu regulacji cisnienia B niska wartosc USD7E8
P0970 Obwod sterowania elektromagnesem zaworu regulacji cisnienia C niska wartosc USD7E8
Sprawdzałem wtyczkę przy skrzyni,spryskałem ją preparatem ale niestety nie pomogło.Błędy oczywiście kasowałem ale po uruchomieniu silnika na nowo wyskakują te same błędy.
Mam jeszcze pytanko w którym miejscu jest komputer. I nie mogę znaleźć bagnetu od oleju skrzyni biegów?
Jeśli ktoś coś wie na ten temat i miał podobny przypadek będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

Re: Świeci O/D i Check Engine Soon

2010-08-11, 22:34

komputer jest na grodzi komory silnika od strony silnika (ten sam co silnika)
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

MoC

2010-08-11, 22:34

Nie wiem na ile ma to związek, ale ja wklepując swój VIN na stronie Forda mam zaznaczoną akcje serwisową jak mi się zdaje tempomatu:

Recall: 09S09
Description: SPEED CONTROL SYSTEM MODIFICATION

(speed control to tempomat?)

Może faktycznie masz coś nie tak z nim, tutaj sprawdź podając VIN: http://www.ford.com/owner-services/cust ... nformation

Ostrzegam że nie jestem fachowcem, tylko głośno myślę a jak strony nie znałeś to przyda się sprawdzić zawsze.

Awatar użytkownika
Marko
Model Explorera: Ex III V8 ; EX V V6

2010-08-11, 22:52

Odpukać, nie miałem takiego przypadku jak Twój.
Ale moge wtrącic swoje trzy grosze do tego co napisałeś. EX III nie posiada bagnetu (miarki poziomu oleju) ASB. Sprawdzenie poziomu oleju to horror, czytaj : wielka niewiadoma. Potrzebny do tego przyrząd serwisowy (tuleja), wkręcana w korek spustowy oleju w skrzyni biegów. Staram się namierzyć jej wymiary, aby sobie dorobić, bo teraz poruszam się w temacie poziomu oleju po omacku.

Awatar użytkownika
antyk-wariat

2010-08-12, 04:41

Tak jak kolega Marko pisze w Twoim EX-ie nie ma bagnetu.
Wg ksiazki serwisowej poziom oleju po odkreceniu korka przelewu powinien byc lekko ponizej przelewu.
Moge Ci "wrzucic" Manual jak chcesz- jest tam pare przydatnych rzeczy.

Pozdrawiam,

Wróć do „WARSZTAT”