Klapki KIERUNKU nawiewu Ci działają, ale są też klapki od MIESZANIA ciepłego z zimnym. I jeszcze jakiś zaworek, powodujący, że do nagrzewnicy nie leci ciepła woda.Witam mam taki problem mój Explorer wskazuje temperaturę tak jak zawsze, lecz do kabiny podczas jazdy leci zimne powietrze czasem letnie ale nie dmucha ciepłym. Nie wiem czy to wina pompy wody, termostatu czy zapowietrzona chłodnicza nagrzewnicy albo coś innego. Proszę o jakąś wskazówkę Pozdrawiam.
Wiem (miałem z tym przygody po poprzednim właścicielu), że sterowanie jest podciśnieniowe i czasem coś się zawieszało. Zanim sprawa została naprawiona - mój mechanik pokazał mi, że wystarczy zdjąć na chwilę rurkę podciśnienia (w Ex IV jest taki wężyk dostępny bez problemu pod maską) od sterowania temperaturą i kierunkiem - i zaczynało grzać bez problemów.
Ponieważ umiejscowienie tego połączenia na pewno zależy od modelu (Ex III, Ex IV) i silnika - musi Ci je pokazać ktoś na żywo, widząc Twój samochód.
To tymczasowe rozwiązanie - ale na zimę jak znalazł. Ja czekałem na części (moduł sterowania) dwa tygodnie. U ciebie może być coś prostszego niż u mnie.