2008-11-17, 12:15
Nie wiem gdzie jest zawór regulacyjny ciśnienia oleju, jeśli w pompie tzn. że jest OK, bo jak twierdzisz, po wymianie pompy na nową nic się nie zmieniło. Jeśli w innym miejscu to może on "wisi". Haynes pisze, że może być przyczyną zanieczyszczony filtr oleju lub "strainer" w słowniku jest to wyjaśnione jako separator, ale kompletnie nie wiem gdzie to coś jest.
Potem pozostaje już tylko zdjęcie miski i kontrola stanu panewek głównych i korbowodowych. Ciśnienie może uciekać jeszcze na łożyskowaniu wałka napędu tylnego rozrządu, wałka wyrównoważającego, oraz samych wałków rozrządu. Ale do skontrolowania tego to niestety trzeba silnik rozebrać w mak.
Czy może zagotowałeś silnik niedawno?
[ Dodano: 2008-11-17, 22:00 ]
Ja sobie tak myślę, że chyba wiem co może być przyczyną. Obejżałem materiał zdjęciowy z naprawy tego silnika. Wspomniano tam o fakcie skrzywienia wału na 3.5 "dychy", no jest to ogromne odkształcenie. Udało się go wyprostować do bicia w granicach 8 setek.
Niestety według danych remontowych luz akceptowany na głównym czopie zamyka sie wartością 0.002 cala co daje ok. 0.05mm. Wydaje mi się, że wał wygniótł panewkę i tu należy szukać rozwiązania problemu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-17, 12:17 przez
Krzysztof Kurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...