Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Boni

Re: Jazda 4x4 potrzebna porada info

2009-02-25, 08:50

O ile pamiętam z forum US, to trzeba wymienić reduktor na zwykły (w nim "zaszyte"jest AUTO tak naprawdę) i elektrykę/elektronikę od niego. Ale tak naprawdę, to nie lepiej mieć AUTO?

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

2009-02-25, 08:55

Boni, myślę,że nie ponieważ auto zapina się tylko w momencie uślizgu i zaraz się rozłącza.Napęd na 4 łapy np.na śniegu jest o wiele lepszy moim zdaniem.
Ostatnio targałem przyczepkę,a było strasznie ślisko i w zakrętach żeby nie wypaść specjalnie wprowadzałem tylne koła w poślizg,żeby przód zaskoczył...Oczywiście jest to bardziej niebezpieczne dla napędów kiedy np.śnieg się skończy i mamy włączony napęd na 4x4.....
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2009-02-25, 10:06

Nie wpadajmy w panikę. To, że nie powinniśmy jeździć po czarnym z dopiętym przodem nie znaczy, że za każdym razem jak skończy się śnieg mamy wyłączać napęd. Jeśli będziemy jechać spokojnie bez ostrych skrętów i specjalnie dużego obciążenia przedniej osi to możemy te kilkaset metrów ujechać bez jakiegokolwiek uszczerbku. I co? znowu włączamy jak jest śnieg?

Napęd 4X4 Auto jest lekką pomyłką - z jednej strony jest dobry bo załącza się kiedy następuje uślizg ale właśnie - uślizg już nastąpił. Stały napęd 4X4 jest o wiele lepszy ale...

nie będziemy teraz zastanawiać się nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

Jest ślisko, jest mokro, jest woda, jest piach - załaczamy 4X4 i tak zostajemy... nawet jak będziemy przejeżdżać przez skrawki czarnego.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2009-02-25, 11:34

No ja tez tak myslę, tym bardziej że jeżeli nie musimy brac cuasnych zakrętów to można chyba troche na 4x4 nawet na asfalcie pojechac pod warunkiem że mamy prosta drogę. Przeciez dopiero w zakrętach przekładnie sa mocno obciążone.... tak mi się wydaje
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Boni

2009-02-25, 12:55

Na teren jasne że 4x4 lepsze, ale na asfalt jednak AWD jest fajniejsze.

Co do jazdy po czarnym, czy chwilowo 4x4 czy prosto czy co tam, to ja wychodzę z założenia, że nie wiadomo kiedy trzeba będzie nagle zakręcić itp, i może być kuku, jak puści coś w wozie, albo wyrywa kierownicę z rąk. Ostatnio tak miałem, pojechałem na 4x4 bo było na placu śnieżnie, droga okazała się czarna, ale nie ma jak wyłączyć (cofnąć) więc już se jechałem, spoko, mokry asfalt. I nagle przypomniałem se że muszę do pracy po coś wrócić, szybki myk-myk, zatoczka przystanku, pusto w obie strony, no to zawrócę - a zapomniałem o 4x4... Mało budy przystanku nie rozniosłem ;) Więc dla jazdy szosowo-mało-terenowej, to wolałbym AWD. A najlepsiej to przecież AWD + blokady, i wszyscy happy :D
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 12:56 przez Boni, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dawid

2009-02-25, 15:16

załaczamy 4X4 i tak zostajemy.
no i właśnie...ja mam tylko 4x4auto a potem już tylko reduktor.
smartpar.pl

Awatar użytkownika
wnuczek

2009-02-25, 15:54

DAWID napisałeś że na auto. załącza przód i zaraz rozłącza a u mnie jest tak że jak
dopnie przód to muszę sam go rozłączyć bo przy większej prędkości na śliskim to :eek:
tak więc szybciutko pokrętłem na 4x4 i z powrotem i jest OK
jak bym tego nie zrobił to kontrolować auto jest masakrycznie :-/

w pracy jeżdziłem LR Defenderem przez rok i stały napęd to jest to
bardzo szkoda że na sze autka tak nie mają :-?
ale za to jaki LR jest taki USA jak nasze EXPLORERY :mrgreen:

Waldi369

2009-02-25, 16:52

..uważam,że to kwestia wyboru opcji jazdy i hobby ..jeżeli ktos lubi jazdę terenową to raczej powinien optowac za sprzętem ze stałym 4x4 + Low albo min.jak nowsza dwójka czyli AUTO,HIGH i LOW ..jak np.dla mnie gdy nie jestem fanem dziur niemniej potrzebuję sytuacyjnie 4x4 i z rzadka LOW układ napedów mojego Explo jest rozsądny.

Wróć do „WARSZTAT”