Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

Re: przeróbki a strona prawna(przeglądy)

2009-05-29, 14:25

Tak bogiem a prawdą to kompletnie kumam sensu montowania przeciwmgłowych na dachu, biorąc pod uwagę charakterystykę ich świecenia...
ktoś kiedyś twierdził, że przeciwmgielne umieszczone po zewnętrznych stronach dachu rozpraszając światło lepiej oświetlają boki drogi

brzmiało całkiem przekonywująco :roll: na tyle, że sam takie założyłem po zewnętrznej stronie relingu... ale nie miałem jeszcze okazji podłączyć elektryki :P (będzie już ze 2 lata :mrgreen: )
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 14:27 przez Hubi, łącznie zmieniany 1 raz.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2009-05-29, 14:27

Ja wykorzystuję lampy przeciwmgłowe na dachu do oświetlania najbliższego terenu z boku/z przodu samochodu (mam je obracane na krawędzi dachu w zależności od potrzeby). Dalekosiężne święcą wąskim dalekim słupem, pmgielne rozpraszają, podobnie jak lampa robocza, choć mi bardziej odpowiadają właśnie do takiego zastosowania pmgielne - pokrywają większy obszar niż robocza.

chevidan

2009-05-29, 16:56

przeciwmgielne na dachu są po to żeby nie stłuc sobie szyby wystającą gałęzią lub czymś podobnym.niby w standardowych reflektorach też widać co będziemy taranować ale już przy manewrowaniu między drzewami tego nie zobaczymy.mam też zamontowane jako zewnętrzne a po środku dwa dalekosiężne.
pozatym nie chodziło mi konkretnie jakie światła zamontujemy tylko że ich tam montować nie wolno.
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 16:57 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yony

2009-05-30, 09:49

Dalekosiężne możesz, pod warunkiem, że są nie więcej niż 4 w całym pojeździe.
Trochę naciągana ta Wasza teoria o używaniu przeciwmgielnych jak roboczych, skoro można robocze zastosować :)
Przeciwmgielne miałem z przodu, na kangurze, w połączeniu z drogowymi i dachowymi, działało to dokładnie tak jak chciełem. Miałem jasno 200 m przed samochodem od samej maski :P
Ostatnio zmieniony 2009-05-30, 09:50 przez yony, łącznie zmieniany 1 raz.
Apology accepted, Captain Needa.

Wróć do „WARSZTAT”