pozwolę sobie kilka tematów wprostować
[...]
ilość gazu jaka mieści się w butli zależy od ciśnienia jakie daje dystrybutor, im wyższe tym wejdzie wiecej, ale także od proporcji skłau gazu tzn. propan i butan mają inną "ściśliwość".
powietrze - azot w butli - 20-30% butli z gazem zajmuje powietrze/azot niektóry gazowicy nazywają to poduszką bezpieczeństwa, ten gaz zostaje w butli na stałe (można się go pozbyć aby uzyskac wieksza pojemność zbiornika- jednak jest to niezalecane - ale sam nie wiem dokładnie co i jak)
To ja też pozwolę sobie kilka tematów wyprostować, ale już ostatni raz, bo mi się odechciewa.
Ilość ciekłego gazu jaka mieści się w butli przy NORMALNIE i prawidłowo poskładanym układzie zależy TYLKO od ustawienia wielozaworu, a nie ciśnień, ściśliwości czy innych cudów. To ile km się przejedzie na tych litrach (ilość energii czy kilogramów itd) to już owszem zależy od składu, temperatury itd itd. ale litry - nie.
Przestańcie pisać o poduszce powietrznej czy azotowej, bo czytać hadko, praktycznie po wypaleniu paru zbiorników w zbiorniku jest poduszka czysto gazowa, czyli po prostu propan-dupan w fazie lotnej. Nazywa się to poduszką bezpieczeństwa, ponieważ LPG jest małościśliwy (powiedzmy bardziej niż woda czy oleje hydrauliczne, ale i tak bardzo słabo), więc zalanie zbiornika full pod ciśnieniem kilku bar może spowodować dowolny wzrost ciśnienia w wyższej temperaturze, bo przecież LPG ma rozszerzalność bodaj tysiące razy większą niż zbiornik, i w końcu "coś puści". Poduszka "ustawowa", około 20% powoduje że rezerwa na rozszerzalność LPG wynosi ok 80 stopni, czyli np. w praktyce nawet zatankowany na -30 mrozie samochód może być wstawiony od razu do +30 stopniowego garażu, i LPG nie wypełni zbiornika "do końca", czyli do momentu kiedy ciśnienie zacznie rosnąć wykładniczo w funkcji temperatury, a tylko znacznie zmniejszy poduszkę i nieco zwiększy ciśnienie. Zupełne usuwanie poduszki to jest proszenie się o awarie i wypadek.
Teorii o LPG w automacie vs. manualna wcale nie rozumiem i nie komentuję bo nic podobnego nie zachodzi i nie zaobserwowałem tego ani ja, ani kilkudziesięciu znajomych, np. z forum Scorpio, gdzie automat/manual to mniej więcej 50/50...