Po rozebraniu alternatorów okazuje się, że pierścienie są całkiem wytarte, czyli chyba zbieg okoliczności że jeden po drugim, teraz pytanie gdzie można kupić takie pierścienie?
A może wiecie czy montowano ten typ alternatora w innych samochodach?
Dokładnie tak. Alternator wymontuj , odkręć moduł regulatora napięcia, sprawdź szczotki i pierścienie. Jeżeli szczotki się skończyły to wymiana, a jeżeli skończyly się pierścienie to do elektryka (takiego który wymieni pierścienie a nie alternator).Alternator na stół ?
Da radę ja przejechałem więcej tylko trzeba dobrze naładować.50 km raczej a samym aku nie dasz rady a alternator do dobrego elektryka .
200złDiagnoza elektryka dokładnie taka sama - wytarte pierścienie ślizgowe. Zaszalałem jednak i kazałem (za radą elektryka) wymienić wirnik na nowy za 2 stówki, do tego wymieni mi jeszcze łożyska bo buczały (no cośtam buczało, pewnie to) i szczotki. Jutro potwór wraca na szlak
Stary wirnik zostawię sobie na eksperymenty i na zapas. Niestety nie mam możliwości warsztatowych i czasu na rzeźbę. Tzn, jak już auto będzie jeździło i pomagało mi zarabiać, to w spokoju przygotuję sobie zapasowy wirnik.