Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Szarpanie samochodem i inne wymiany i naprawy w Henryku.

2012-12-18, 16:49

ooo to sprawdź sobie kwoty jakie wydają patrolowcy po wybuchu albo tojtowcy :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2012-12-18, 16:51

ogólnie nie wiem ile to ich kosztuje ale zawsze wydawało mi się że taniej niż u nas :) ale skoro tak piszesz to pewnie coś w tym jest :)

Klubowicz El Decaniowa
Klubowicz

2012-12-18, 21:35

Hmmm....naszego mechanika chyba targają wyrzuty sumienia i dziś zadzwonił znów. Konsultował się z kolegą, tym z Poznania, który to twierdzi, że jeśli D nie zginęło całkiem a tylko czasem zanika i przeciąga biegi tzn, że skrzynia się nie uszkodziła, a jedynie jakiś syf zablokował jakiś przewód ciśnieniowy. W związku z tym sugeruje żeby rozebrać przód skrzyni ( konwerter????) i tam tego syfu szukać, który to zapchał owy przewód . :scratch: Co Wy tera na takie nowinki???
Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 21:36 przez El Decaniowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
resetx

2012-12-18, 21:50

no kowertera raczej rozbierać nie będzie :) a gdzie chce szukać to nie wiem... coś kręci chyba :/

Klubowicz El Decaniowa
Klubowicz

2012-12-18, 22:03

No bo ja rozumiem filtr wymienić, olej wymienić, rurki przepchać ( no ale ja sie nie znam na tym, tylko głośno myślę), ale tak zaraz rozbierać "coś" - to albo właśnie kręci albo doskonale wie, że coś spierdańczył :roll:

Awatar użytkownika
resetx

2012-12-18, 22:13

albo doskonale wie, że coś spierdańczył
Coś w tym może być...

a co do tego o czym piszesz (filtry itp) jest dojście a do czegoś więcej to już chyba musiałby skrzynie zwalać ale nie wydaje mi się żeby był na tyle ogarnięty żeby to zrobić :/

edit: poprawiłem trochę składnie bo sam bym nie zrozumiał co napisałem ;P
Ostatnio zmieniony 2012-12-18, 22:46 przez resetx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
luk_jag

2012-12-18, 22:14

albo doskonale wie, że coś spierdańczył
Na 100 % :-/
Serwis AGD ardo,polar,whirlpool,amica,ariston,indesit i inne... 601-707-425
Służę pomocą :-)

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2012-12-19, 07:03

puki jej nie rozbierze t od przodu ma dostęp do konwertera tylko
mam w sumie ciekawe pytanie
a zalał go olejem przed zamontowaniem??
jeżeli chce coś rozbierać do czyszczenia to od dołu może zdjąć miskę ewentualnie płytę ale do tego nie musi ściągać skrzyni
tylko jak on się nie bardzo zna to lepiej płyty niech nie rusza
poza tym w każdym wypadku to dla was koszt wymiany oleju :(
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Awatar użytkownika
Robert Kamyk
Model Explorera: BRAK

2012-12-19, 08:38

No bo ja rozumiem filtr wymienić, olej wymienić, rurki przepchać ( no ale ja sie nie znam na tym, tylko głośno myślę), ale tak zaraz rozbierać "coś" - to albo właśnie kręci albo doskonale wie, że coś spierdańczył :roll:
jedna prośba... nie pozwólcie popsuć więcej niż teraz jest...
Za późno...
Obrazek
... jest dopiero po śmierci...

Fon: 508212090
Robert

Klubowicz El Decaniowa
Klubowicz

2012-12-19, 10:14

ale ja go nie mam zamiaru nikomu dawać Robert...po prostu piszę co mechanik by chciał... :-)

Awatar użytkownika
Robert Kamyk

2012-12-19, 13:00

ok... :-P
Za późno...
Obrazek

Robert

Awatar użytkownika
Klubowicz Kankon
Klubowicz

2012-12-27, 19:32

Państwo Dekania!
Co słychać u Henryka?

Klubowicz El Decaniowa
Klubowicz

2012-12-29, 13:16

No dobra, znalazłam się w końcu w domku i mogę co nieco napisać...hmmm...Kankon, nasz Henryk to jedna wielka zagadka...ale do rzeczy...
Zaraz po tym jak opisałam problem dostaliśmy telefon i po raz kolejny okazało się, że jak tarapaty to na tym forum jest mnóstwo przyjaciół, którzy w biedzie nikogo nie zostawią ;-) ale zaoferowana pomoc była dla nas po prostu niesamowitą gwiazdką z nieba i nie mogliśmy wymarzyć sobie lepszego Mikołaja :-D Mogliśmy w miarę spokojnie zająć się moją cholerną nogą....no ale Patryk nie byłby sobą, gdyby Go temat dalej nie smucił :-/ poszedł do Henia i odessał mu jeszcze nadmiar oleju ze skrzyni, w sumie coś koło litra i odpalił, posprawdzał i stwierdził, że chyba działa :roll: pomyślałam, że siła sugestii jest u Niego ogromna, ale ten uparł się, że muszę z Nim wyjechać i sprawdzić to. Zrobiliśmy ok. 50 km i szok :shock: skrzynia jak gdyby nigdy nic. Patrzyliśmy na siebie jak dwa czubki i nie wiedzieliśmy cieszyć się czy to jakiś żart Henryka :jocolor: Zadzwoniliśmy do Roberta "Kamyka" i powiedzieliśmy co i jak, żeby chwilowo wstrzymać akcję reanimacyjną [smilie=ambulance.gif] Patryk dzwonił do rzekomego Ryśka :-P czyli Marcina vel Albrichta z naszą zagadką - diagnoza telefoniczna: albo się odepchały zabrudzone przewody albo to ostatnie podrygi przed ostateczną śmiercią....dech mi zaparło, ale że ja dzielna jestem to Henryka pogłaskałam i dodałam otuchy, a on co jeździ już czwarty dzień i nic, cud...zatem mamy jeszcze wymienić filtr i olej od nowa i testować...ale przy okazji jazdy okazało się, że gaz nie działa (ponoć problem ma być banalny, bo mógł nam wypaść czujnik temp. standardowo jest wkręcany, a nasz był wklejony)-po nowym roku się dowiemy a druga sprawa padł termostat, ale już zamówiony...i to na szybko chyba tyle... :!: :!: :!: W tym momencie chciałabym bardzo podziękować wszystkim(jeszcze nie znam Waszych tożsamości), którzy nie zostawili nas bez pomocy, nawet nie wiecie jak bardzo jestem Wam wdzięczna za okazane serducha :heart: dzięki Wam To były najlepsze święta, jakie mogłam sobie wymarzyć, ja śmiałam się przez łzy wzruszenia a nasz trzyletni Tymuś odezwał się - "Mama teraz już jesteś szczęśliwa? Nie będziesz smutna? Tak jestem bardzo szczęśliwa, bo mam przy sobie ludzi, którzy dzięki swojej bezinteresowności tchnęli we mnie na nowo wolę życia i walki z przeciwnościami...I już się drukują dla WAS pomocne Łapki :kiss: DZIĘKI :!: :!: :!:

frankotech

2012-12-29, 14:29

Witam,

Dla pewności pojeździć kilka dni z wyłączonym OD - upierdliwe bo po każdym odpaleniu auta trzeba pamiętać o przyciśnięciu "guziczka" na dźwigni - płuczą się kanały
Potem można pomyśleć o wymianie filtra, oleju i pokusił bym się na wymianę uszczelek pod płytą może jakiś kawałek krąży (w razie czego mam to mogę wysłać jak będzie pilne).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Robert Kamyk

2012-12-29, 15:37

W tym momencie chciałabym bardzo podziękować wszystkim(jeszcze nie znam Waszych tożsamości), którzy nie zostawili nas bez pomocy, nawet nie wiecie jak bardzo jestem Wam wdzięczna za okazane serducha :heart: dzięki Wam To były najlepsze święta, jakie mogłam sobie wymarzyć, ja śmiałam się przez łzy wzruszenia a nasz trzyletni Tymuś odezwał się - "Mama teraz już jesteś szczęśliwa? Nie będziesz smutna? Tak jestem bardzo szczęśliwa, bo mam przy sobie ludzi, którzy dzięki swojej bezinteresowności tchnęli we mnie na nowo wolę życia i walki z przeciwnościami...I już się drukują dla WAS pomocne Łapki :kiss: DZIĘKI :!: :!: :!:
Ja ze swojej strony mogę napisać tylko że... jestem dumny że mogę obracać się w tak wspaniałym towarzystwie...
po sylwku skontaktuję się ze wszystkimi :-) którzy "pomogli" i podejmiemy decyzje... wspólnie co dalej :-)
A ty Elizko dostaniesz 'nicki' abyście mogli podesłać słynną "POMOCNĄ DŁOŃ" 8-)
Za późno...
Obrazek

Robert

Wróć do „WARSZTAT”