Jak robi tik tik tik i po doładowaniu akumulatora nie robi tik tik tik to raczej szczotki się nie zawieszają. Ładowanie trochę niskie, ja miałem problem z alternatorami dwa pod rząd to samo, okazało się że starł się komutator (dużo osób napisało mi wtedy żebym wymienił akumulator bo był stary jak u ciebie, na szczęście okazało się, że tamtego dnia już nie zdążyłem kupić i temat zacząłem badać dogłębnie

), przy tej usterce napięcie ładowania raz było dobre raz nie - co było widać po wskaźniku ładowania na desce rozdzielczej, problem z czasem się pogłębiał, u ciebie objawy całkiem inne więc pewnie to inny problem.
Może jak kasper radzi sprawdź najpierw wszystkie styki, akumulator trochę kosztuje ale jak jest stary to i tak przyjdzie ci go niebawem wymienić (ja wymieniłem pół roku po problemach z alternatorami- dostałem w prezencie

).
Jeżeli macie chęć się sami w naprawianie pobawić to wtedy warto zdemontować, alternator i obejrzeć czy w środku wszystko całe, jeżeli nie to jako krok drugi wybrałbym wymianę akumulatora.
Jak dasz mechaniką zaczną ci sprawdzać poszczególne części auta i filozofować, dużo zapłacisz, a i tak najprawdopodobniej wymienią wszystko po kolei.
p.s.
Co do tematu zakładania akumulatora z klemami umieszczonymi po europejsku, to kabelki na upartego starczają, przynajmniej w dwójce. Żeby założyć większy akumulator trzeba trochę pogrzebać, ale też się da i wbrew tu głoszonym opinią alternator starcza na doładowanie pojemniejszego akumulatora - ja mam w tej chwili 95Ah i jest doładowany, mimo że wykorzystuje go od czasu do czasu na zgaszonym silniku do doświetlenia garażu.
Był Ex2 97', Ex2 95' i ex2 99'. Jest ex 3 02'