Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Którą opcje zaproponowaną przez Hubiego (na str.2) posiadasz/polecasz?

tyl1.jpg
14%
2
tyl-2.jpg
Brak głosów
0
tyl-3.jpg
29%
4
tyl-4.jpg
7%
1
tyl-5.jpg
43%
6
tyl1.jpg + bardzo lekko przyciemnione przednie szyby (wersja by BliG ;P)
7%
1

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
BliG
Kontakt: Strona WWW

Przyciemnienie szyb... porady, zdjecia,...

2008-01-31, 23:58

Witam,
jako ze planuje w najblizszym czasie przyciemnic szyby w mojej Explozji (zeby dalo sie wsiadac do srodka jak zacznie swiecic slonce), chcialem zapytac czy ktos z Was ma przyciemnione takze przednie szyby?
Przod chcialbym tak lekko przyciemnic, tyl natomiast dosc mocno (ale tez nie tak, zeby szyby wygladaly jak z blachy ;P ) i zastanawiam sie jak to bedzie wygladac (przednie szyby inaczej niz pozostale; silno przednich nie chce zeby sie niebiescy nie czepiali, a tylne wole mocno zeby tak bardzo nie prazylo do srodka).
Jakby ktos mogl wrzucic zdjecia, to bede zobowiazany. Jesli ktos wrzuca zdjecia i moze napisac jakimi foliami jest to zrobione, to bedzie super.
Druga sprawa, to zastanawiam sie, czy oddac auto do oklejenia (jesli tak to teraz, bo raczej nie maja wielu klientow, wiec chyba bylaby jakas mozliwosc negocjacji), czy warto samemu sie w to zabawic (jak sie zrobi cieplo i sucho)?
Jak wyglada sprawa jazdy noca z foliami (szczegolnie cofanie)?
Ostatnio zmieniony 2008-02-04, 23:57 przez BliG, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
sylwia

Re: Przyciemnienie szyb... porady, zdjecia,...

2008-02-01, 07:54

Ja mam oklejone folią. I jeśli masz zwierzaka nie polecam. Poprzedni właścieciel miał psa i od środka widać, że folia jest pozadrapywana. Z zewnątrz nic nie widać.
Plus przyciemnionych szyb obecnie jest taki, że przypięliśmy koło zapasowe z boku w bagażniku(jak w jeepie) i nie widać bagażu , a nie ma jak zasunąć rolety).
Chętnie byśmy te folie wymienili na nowe. Orientowałeś się już jaki to koszt?
A najlepszym sposobem na dobre przyciemnienie szyb jest elektroniczne naniesienie barwnika,
tak jak jest zrobiony pas na przedniej szybie.

Ps. Tak z ciekawości gdzie kupowałeś swoje auto?

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-02-01, 07:55

Raz w życiu miałem okazję przejechać się autem z kompletnie zaciemnionym tyłem... w nocy to była porażka - cofając na słabo oświetlonym parkingu musiałem wręcz otwierać drzwi i wyglądać co tam na drodze stoi.
Nie wiem jak jest u ciebie w aucie, ale zgaduję, że trzy tylne szyby są już fabrycznie lekko przyciemnione. Jeśli tak to może po prostu daruj sobie zaciemnianie tylnej szyby i zaciemnij tylko boczki.
Moim zdaniem, jeśli nie masz wprawy, to chyba lepiej oddać auto jakiemuś fachowcowi do oklejenia. Raz, że auto powinni ładnie okleić, dać gwarancję na swoją robotę i najlepiej jeśli daliby jakiś atest - szczególnie jeśli chcesz okleić również szyby na wysokości kierowcy. Jednak jeśli dobrze rozumieć przepisy to oklejanie szyb na wysokości kierowcy jest niedopuszczalne?? :?
Rzeczpospolita Polska
MINISTERSTWO TRANSPORTU
I GOSPODARKI MORSKIEJ
Departament Transportu Samochodowego
TS – 3b – 441 – 13 / 98

Odpowiadając na ponowne wystąpienie z dnia 09.07.1998r. dotyczące stosowania folii na szybach samochodowych, Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej informuje, że po zasięgnięciu ponownej opinii jednostek badawczych tj. Instytutu Transportu Samochodowego i Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie, zweryfikowano interpretacje w tym zakresie. W związku z powyższym MtiGM przedstawia następującą opinię:
Zgodnie z art.66 ust.1 pkt.5 ustawy z dnia 20.06.1997r. – Prawo o ruchu drogowym ( Dz.U.
Nr 98, poz. 602 z póżn. zm.) – pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy.
Mając na uwadze:
- rozporządzenie Ministerstwa Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 01.02.1993r.
w sprawie warunków technicznych badań pojazdów ( Dz.U. z 1996r. Nr 155, poz.772 ) oraz przepisy Regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy, które określają dwie strefy wymaganego pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu, - przepisy Regulaminu Nr 43 EKG ONZ dopuszczające w pojeździe oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70 procent dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy.
Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej
wyraża opinię, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.
DO WIADOMOŚCI:
1)KOMENDA GŁÓWNA POLICJI
2)URZĘDY WOJEWÓDZKIE ( wszystkie )
źródło: http://www.przyciemnianie-szyb.com/foli ... odowe.html

i tu ciekawy artykuł:
Problem ciemnych folii na szyby jest podobny do problemu wyposażenia pojazdu w urządzenie antyradarowe. Sprzedaż obydwu nie jest zabroniona, natomiast użytkowanie tak. Odpowiedzialność spoczywa więc tylko na kierowcy.

Zgodnie z normami unijnymi przednia szyba samochodu musi przepuszczać co najmniej 75 proc. światła, boczne przednie mogą mieć trochę mniej, bo 70 proc. Specjalistycznych pomiarów przepuszczalności światła przez szyby dokonują jednostki techniczno-ekologiczne policji, które posiadają odpowiedni sprzęt do takich badań. Jeśli podczas kontroli drogowej okaże się, że Fot. Grzegorz Stech: Specjalistyczny miernik przepuszczalności światła umieszcza się na szybie za pomocą magnesów parametry zostały przekroczone, kierowcy grozi mandat i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego. Nawet zwykły patrol policji, jeśli ma podejrzenia, że folia jest za ciemna, może jechać z kierowcą do najbliższej stacji diagnostycznej i sprawdzić auto.

Kierowca może nie wiedzieć

Rekordziści potrafią mieć w swoich autach szyby o przepuszczalności w granicach 6 proc.

Z zewnątrz to praktycznie lustro.

Policjant zawsze ma trzy możliwości – pouczenie, mandat, skierowanie wniosku do sądu grodzkiego. Jeśli wybierze to drugie, portfel kierowcy stanie się lżejszy o 50 - 300 złotych.

– Osobiście nie jestem zwolennikiem karania mandatem od razu. Kierowca może nie wiedzieć, że folia, którą ma na szybach, nie spełnia danych kryteriów – mówi podinspektor Adam Piotrowski, kierownik sekcji kontroli ruchu drogowego WRD Komendy Stołecznej Policji. - Fot. Grzegorz Stech: Zgodnie z normami unijnymi przednia szyba samochodu musi przepuszczać co najmniej 75 proc. światła Policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na stację diagnostyczną, by przywrócić te warunki techniczne, które były podczas uzyskania homologacji.

Dobrze się znamy...

Od tego momentu często zaczyna się zabawa „w kotka i myszkę”z policjantami. By odzyskać dowód rejestracyjny potrzebna jest ekspertyza diagnostyka. - Dowód zostaje zwrócony z chwilą przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia z wycinkowego badania na stacji diagnostycznej, że albo folia została usunięta, albo jest teraz taka, która spełnia kryteria – tłumaczy podisp. Piotrowski. - Uważam, że diagnostyk wie co robi i wykonuje swoje obowiązki zgodnie z literą prawa – dodaje. Z takiego założenia wychodzi policja. Nie jest jednak tajemnicą, że zaprzyjaźnione stacje diagnostyczne wydają kierowcom odpowiednie zaświadczenie, niekoniecznie zgodne ze stanem faktycznym. – Skoro kierowca ponosi odpowiedzialność za to, co ma na szybach, nie widzę problemu, by coś takiego mu wypisać. Za dobrze się tu wszyscy znamy – mówi właściciel stacji diagnostycznej na Podkarpaciu, pragnący zachować anonimowość.

Prawo trzeba znać

Bywa i tak, że kierowcy otrzymują zaświadczenia bez konieczności wpływania na decyzję diagnosty. Niedawno na terenie Warszawy policjanci kontrolowali samochód, którego szyby nie spełniały odpowiednich kryteriów i zatrzymali dowód rejestracyjny. Po paru miesiącach podczas kontroli drogowej spotkali się ci sami policjanci z tym samym kierowcą. Na szybach dalej była za ciemna folia. W czasie dochodzenia okazało się, że na czas diagnostyki pojazdu kierowca zdjął folie, a po uzyskaniu pozytywnych wyników badań stanu technicznego pojazdu, inny warsztat przykleił mu je z powrotem. Czy w takim razie warsztat montujący ponosi współodpowiedzialność? - Tak naprawdę to kierowca jest odpowiedzialny, a nie warsztat. Kierowca powinien znać akty prawne dopuszczające pojazd do ruchu – wyjaśnia podisp. Piotrowski.
źródło: http://www.motofakty.pl/artykul/nie_sciemniaj.html
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
sylwia

2008-02-01, 07:55

A tu nasze trochę już stare zdjęcia:
http://www.explorerclubpolska.com/forum ... .php?t=288

welder3

2008-02-01, 08:04

Witam. Ja mam przyciemniane tylko z tyłu ale nie wiem jakimi foliami bo takiego kupiłem. Wygląda to fajnie ale jeśli chodzi o jazdę w nocy a przede wszystkim cofanie to bryndza trzeba na lusterka.Ja jestem przyzwyczajony bo jeżdżę busem ale żona się wkurza
Załączniki
DSC00068.JPG
DSC00068.JPG (20.6 KiB) Przejrzano 5474 razy

Mikado

2008-02-01, 08:31

ja mam zaciemniony tył całkowicie (super ciemna zielona) z zewnątrz nic a nic a ze środka troszeczkę ;-)
cofanie na lusterka boczne bez problemów
w nocy, terenie bardzo trudno i konieczne silne oświetlenie dodatkowe

:-)

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-02-01, 11:17

jeśli przednie boczne szyby są atermiczne (zielone lub brązowe) to nie można już żadnej foli dać, bo mają juz przepuszczalność swiatła na poziomie 70-75%
na tył mozna nawet zamalować :)
w punktach oklejania maja z reguły do wyboru trzy ciemności folii:
osobiście polecam na tył średnią ponieważ dla osób nie wprawionych w cofaniu na lusterka nie będzie bardzo przeszkadzać.
a na przednie można zaryzykować najjaśniejszą, ale i tak niebiescy zobaczą to się przyczepią.
niektóre punkty posiadają folję o przyciemnieniu 20-25% i taka mozna zaryzykować, ale efektu nie będzie za wiele, a jest dużo droższa :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

kris

2008-02-01, 11:33

Hej,

U siebie mam wszystkie oklejone folią(oczywiście prócz czołowej). Tylne drzwi i tył dość mocno. Przód jest w foli "lekko czarnej". Jeśli chodzi o widoczność od środka przez przednie to jest bardzo dobra(niewielka różnica w stosunku do "oryginału". Z tyłem też niema większych problemów z manewrami.

Wszystko robiłem sam, nic trudnego, folią za parę złotych jakiej pełno np. na allegro.

Awatar użytkownika
BliG

2008-02-01, 11:36

sylwia, mam zwierzaka (tzn. tata ma hodowle), ale w srodku nie beda jezdzic, jak cos to w specjalnej przyczepce.
Za ofoliowanie wszystkich szyb (takze bocznych przednich, poza czolowa) wolaja okolo 500zl. Tu: http://www.przyciemnianie.go3.pl/cennik.html masz przykladowy cennik.
A najlepszym sposobem na dobre przyciemnienie szyb jest elektroniczne naniesienie barwnika,
Nazywa sie to "przyciemnianie piecowe" i jest drogie (okolo 2000zl za Explo), to jeszcze efekty sa tego nienajlepsze (pamietam ze interesowalem sie tym kiedys, ale po przestudowaniu wielu forum odpuscilem).
Glowne wady to:
- przod i tak przyciemnia sie bardziej, niz do 30% dopuszczonych prawem, wiec jesli trafisz na upierdli**go diagnoste to i tak nie podbije przegladu
- podobno latwo sie rysuje (nawet od podnoszenia/opuszczania)
- w nocy sie rozjasnia, wiec widac co masz w srodku
- zlodziej wybije szybe normalnie (a jak masz folie to ma problem)
Swoje auto kupowalem w Niemczech (dokladnie to NRW) od pierwszego wlasciciela.

[ Dodano: 2008-02-01, 11:46 ]
Hubi, wiem, ze przyciemnianie przednich bocznych szyb jest nielegalne... znam przypadki (od znajomych), ze policja kazala na drodze zrywac folie (albo by nie oddali dowodu), ale to byly auta z mocno przyciemnionymi przednimi... natomiast nie znam przypadku, aby kazali zdzierac komus kto ma lekko przyciemnione przednie boczne szybki.
Tylna szyba moze jest lekko (ale bardzo lekko) przyciemniona, ale na pewno nie wystarczajaco, a swoja droga, to chyba dziwnie by wygladalo auto z tylna szyba normalna... :-?
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2008-02-01, 11:56

swoja droga, to chyba dziwnie by wygladalo auto z tylna szyba normalna... :-?
iiitam ;) nie spróbujesz, to się nie dowiesz - zawsze tą możesz okleić jako ostatnią jeśli ci się nie spodoba. A szczerze mówiąc już wielokrotnie widziałem tak właśnie oklejone auta

[ Dodano: 2008-02-01, 11:58 ]
Wszystko robiłem sam, nic trudnego, folią za parę złotych jakiej pełno np. na allegro.
zdejmowałeś szyby do oklejania czy robiłeś bezpośrednio na aucie?
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Awatar użytkownika
BliG

2008-02-01, 12:01

Mikado, przez jakis czas jezdzilem bankowozem 308D, wiec tez uzywam tylko lusterek zewnetrznych :)
Bardziej chodzi mi o widocznosc przez przyciemnione przednie boczne szyby... wlasnie zeby widziec cos w lusterkach.

fotomysz, wiem, wiem ze to nielegalnie (moga sie doczepic) ale jesli zrobi sie to z glowa (lekko), to raczej problemow nie bedzie...

kris, jesli mozesz, to wrzuc jakies fotki jak to wyglada (bo wlasnie o to mi chodzi, przod jasniej, tyl ciemniej), a jak bedziesz mial czas to opisz jak najlepiej wykonac takie oklejanie (slyszalem cos o wodzie? :hmm: ). Zostanie dla potomnosci :-) Z gory dzieki :)
Pozdrawiam,
Adrian

kris

2008-02-01, 12:08

Żeby zrobić to dokładnie z drzwi i klapy tylnej ściągałem. Natomiast tylne boczne bez problemu "dają się zrobić" bez wyciągania.

Jeśli chodzi "niebieskich", to wszystkie auta tak robiłem i, odpukać, nie było problemu.
Ostatnio zmieniony 2008-02-01, 12:24 przez kris, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wajc83

2008-02-01, 12:35

są teraz folie ze na zewnątrz czarno a od środka mało co przyciemnione, tylko ze jest taka folia 2 razy droższa.
Mi na tył krzyknęli 190 zł za standard , a 300 za ta bardziej prześwitująca od środka.
biały Ex I do lansu za raz na 18" kołach :)
Pajorka na sprzedarz

Awatar użytkownika
BliG

2008-02-01, 12:47

wajc83, a nie wiesz co to dokladnie za folia?
Ceny chyba OK (tylne drzwi, tylne szyby w kufrze, tylna na klapie?)...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
wajc83

2008-02-01, 13:16

nie tylko sam bagażnik czyli boki i tył za drzwi 150 chcieli więcej cena z robocizna.
biały Ex I do lansu za raz na 18" kołach :)
Pajorka na sprzedarz

Wróć do „WARSZTAT”