Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
nemrod

luzy na kołach przednich

2008-02-02, 12:41

no jak w temacie...
...żeby Jash-owi nie byuło smutno to u mnie tez wielka kupa.

Pojechałem założyć nowe felgi... a pan wulkanizator powiedział ze się nie dotknie.
jak się złapie za koło na godz. 9.00 i 15.00 to można kołem na boki poruszać.
widać że na drążek kierowniczy nawet nie drgnie a kółka chodzą.
(lewe i prawe)
nadmienię że łożyska były robione 6-7 mc-y temu.
co to może być?
Jak sprawdzić?

Pzdr

Nemrod

Awatar użytkownika
jash

Re: luzy na kołach przednich

2008-02-02, 13:04

O kurcze, to widzę, że nie jestem sam. "wstań, powiedz nie jesteś sam" i takie tam duperele. Hm, Powiem, że nie wiem. U mnie jak chodziło na 6 i 12 to wiedziałem że sworznie, a tu? No, ciekawe. A może jednak sworznie?
Jash

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-02-02, 13:10

9/15 to na sworznie nie bardzo pasuje - mozesz sprawdzic - podnies go zeby zluzowac przod i lyche pod sworznie ale nie wydaje mi sie... moze jednak lozyska ??? czyzby to bylo zarazliwe ? :P
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

nemrod

2008-02-02, 13:29

Radek, ale wiesz gdzie robiłem łożyska 6 mc-y temu.... :-x
kurde chyba będzie kiepska rozmowa z kimś.

chevidan

2008-02-02, 14:06

bogdan,jak sworznie i końcówki są ok to luz masz na łożyskach.musisz zwalić kółka i dociągnąć trochę śrubę od łożysk.to nie jest wina mechanika.u siebie też zmieniałem, dokręciłem tak jak powinno być(luzu nie było) a po 100km miałem luz na obu kołach.musiałem rozebrać jeszcze raz dokręcić i już rok jest ok.nie wiem czemu tak się dzieje.wygląda że łożyska się układają pod obciążeniem i łapią luz.

nemrod

2008-02-02, 14:07

sprawdziłem sam.
luzy są góra dół (większe niż prawo lewo) ale na boki też są.
Mimo że kóła jsię ruszają to przy swor\zniach nie zaobserwowałęm żadnych ruchów natomiast półoś z kołem poruszało się.

Jak mechanior skręcał mi piastę,łożyska, sprzęgiełko to nie urzywał klucza dynamometrycznego. Powinien?
z jaką siłą powinien skręcić?
u kogo reklamować? sprzedawcę łożysk (fenix) czy mechanika?
Samocgód więcej stał niż jeździł.
Na nowych łożyskach zrobił może 5 tys. km.

Pzdr

Nemrod

nemrod

2008-02-02, 14:08

... dzięki Daniel
Gdzie ta śruba?
z jaką siłą dokręcić?
trzeba sprzęgiełka zdejmować?
będzie tu jakaś fotka?
http://www.explorerclubpolska.com/forum ... .php?t=111
Ostatnio zmieniony 2008-02-02, 14:15 przez nemrod, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2008-02-02, 14:22

sprzęgiełka musisz zdiąć ale to nie problem.pod sprzęgiełkami są(tylko w manualnych sprzęgiełkch jak w tym przypadku)dwie cieńkie nakrętki(one właśnie dociskają łożyska)odkręcasz pierwszą,potem jest blaszka która stabilizuje w jednym położeniu drugą nakrętkę-ją trzeba zdiąć,następnie dokręcasz drugą nakrętkę aby skręcić mocniej łożyska.można to zrobić nawet ręką(prawdopodobnie musisz dokręcić o około 1/4 obrotu)przy zakładaniu nowych łożysk robi się to inaczej,ale jeżeli tylko dokręcasz to dokręć ręką ile się da i sprawdź czy jest jeszcze luz na łożyskach,jak jest to lekko dokręć jakimś kluczem,jak nie to składaj wszystko do kupy.

Awatar użytkownika
koczu

2008-02-02, 14:26

bogdan,jak sworznie i końcówki są ok to luz masz na łożyskach.musisz zwalić kółka i dociągnąć trochę śrubę od łożysk.to nie jest wina mechanika.u siebie też zmieniałem, dokręciłem tak jak powinno być(luzu nie było) a po 100km miałem luz na obu kołach.musiałem rozebrać jeszcze raz dokręcić i już rok jest ok.nie wiem czemu tak się dzieje.wygląda że łożyska się układają pod obciążeniem i łapią luz.
własnie o tym samym myślę ,jestem po operacji i pewnie po 100 -300 km sprawdze czy jest ok ,jęsli nie to o jedno -2 wycięcia się dokręci i bedzie git
Idąc naprzód, do celu.
Drogi tej nie wytyczyły
Ni głos werbla, ni cytra,
Idę póki sił starczy,
Idę po następne pół litra...
Explorer I 4.0L V6 94' automat LPG,
HD Road King 09',XS 1100 80'.ZAP 1300

Mikado

2008-02-03, 09:26

wszyscy, którzy zakładają oponki większe niż nominalne muszą dokręcić mocniej lub znacznie mocniej niż wynika to z manuala
nemrod w Twoim przypadku napewno musi to być dokręcone "z życiem" :-D

nemrod

2008-02-03, 09:59

no to wszystko jasne, tylko.... gdzie znaleść ten klucz do odkręcania pierwszej nakrętki?? to jakaś wydumka.

granatowy

2008-02-03, 10:05

No niezbyt mocno. Przykręciłem zgodnie z manualem. Acha, koła 32" lewe koło ok. Na prawym luzy. Po lekkim dokręceniu luzy, troszkę mocniej - słychać łożyska. I tu zła wiadomość ( dla mnie),żeby nie dla Bogdana. Ta część na którą zakłada się łożysko jest wytarta. Widać ciemne plamy na ok 1/4 obwodu, tak jakby w tym miejscu nie przylegał pierścień wewnętrzny ł0ożyska. Myślę, że to jest przyczyną luzów. Sprawdziłem to w taki sposób. Po przykręceniu łożyska jeszcze przed zmontowniem reszty sprawdziłem luz. Przy mocnych szarpnięciach widać było pod nakrętką jak porusza się pierścien wewnętrzny łożyska. Mocniejsze dokręcenie likwiduje ten luz ale łożyska pracują głośno.

Mikado

2008-02-03, 10:07

ja to odkręcałem taką "żabką" to po pierwsze, a po drugie...
czy łożyska masz dobrze dobrane? nie wiem czy wiesz ale łożysko wewnętrzne jest inne niż zewnętrzne...
zatem na przód potrzeba 2szt {Cone Length=0.475" Bore=0.75" Outer Diameter=1.781" Width=0.61 Stand Out=0.135" Cup Length=0.475" Cone Radius=1.046"}
oraz 2szt. {Cone Length=0.465" Bore=1.25" Outer Diameter=2.328" Width=0.625 Stand Out=0.16" Cup Length=0.465"}

ale pewnie wiesz...
tak jak w RWD podobno lepiej pracuje, ale czy ja wiem? ja mam takie same i ciągle z nimi walczę (odkąd dałem większe oponki)
Ostatnio zmieniony 2008-02-03, 10:10 przez Mikado, łącznie zmieniany 1 raz.

nemrod

2008-02-03, 10:14

ale pewnie wiesz...
:shock:
żartujesz?

powiedziani mi że żożyska są talie same...

Dzięki za info. postaram się to żabką dokręcić :D

Mikado

2008-02-03, 11:19

wygląda na to że żartuję :-D

Wróć do „WARSZTAT”