Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Boni

Ciekawostka znaleziona w automacie

2008-02-18, 01:40

Rozbebeszyłem Explo w ramach ferii ;)

Obrazek

i zgodnie z przewidywaniem znalazłem pięknie zniszczone sprzęgło wysokich/wstecznego, okładzin prawie nie ma:

Obrazek

tylko jak się tak dokładnie przyjrzeć, to ktoś źle je poskładał, są dwa skrajne grube pierścienie i tylko 4 tarczki cierne :evil: a o ile wiem w skrzyni do 4.0 powinno być 5 albo 6 tarczek i tylko jeden pierścień oporowy od góry. Mam wrażenie, że jakiś fakowiec zasugerował się obrazkami od A4LD w słabszej wersji, wyszedł mu duży luz, bo bęben jest wyższy, no to zamiast pomyśleć, wpier... dodatkowy pierścień oporowy, i spoko, klient odjechał, tylko zaraz się skrzynia spaliła. Zdolny meches wszystko potrafi spier.... :evil:

chevidan

Re: Ciekawostka znaleziona w automacie

2008-02-18, 10:00

w expo I są zdaje się 4 tarczki.jak się kupuje zestaw naprawczy jest w komplecie 5 bo zestaw pasuje też do 5 litrówki.są dwie grube przekładki-jedna na dnie kosza około 1mm grubości druga na górze około 2 mm grubości.tą ostatnią się dokupuje w/g zapotrzebowania do regulacji luzu.luz ma wynosić od 1.3 do 2mm.

Awatar użytkownika
Boni

2008-02-18, 17:40

Wszystko prawda, tylko że w mojej były po obu stronach nie 1 czy 2mm przekładki, ale dwa identyczne pressure plates, takie jak idzie pod zamykający seger, jakieś 4mm grubości. Na zdjęciu tego nie widać dobrze, ale na bank ktoś źle złożył, gadałem dziś z fachowcami jak kupowałem tarczki, i w żadnej wersji A4LD nie było z obu stron takich samych grubych przekładek, tylko tak, jak piszesz, regulacyjna co najwyżej.

chevidan

2008-02-18, 18:48

ze zdięcia wynika że nie masz jednej tarczki lub jedną przekładkę masz za dużo(chyba że na zdięciu nie ma całego wymontowanego kompletu).z tego co widać przekładki też musisz wymienić i nie zapomnij o uszczelnieniu na dnie kosza.dzisiaj składałem skrzynię siostry i na dnie była 1,5mm przekładka potem 4 tarczki z cieńkimi przekładkami i na koniec przekładka 4,2mm i zabezpieczenie.
jak możesz to podaj u kogo kupujesz części.

teraz jedno pytanko:w niektórych skrzyniach zakłada się planetarkę od wstecznego potem ślizg który "chodzi"po shell-u a w i niektórych jest jeszcze cieńka blaszka między shell-em a ślizgiem.wiesz czemu raz jest ta blaszka innym razem nie?nie chodzi tu o model skrzyni ani rocznik.

Awatar użytkownika
Boni

2008-02-18, 22:51

Tak na oko, to tam brakuje jednej przekładki ORAZ jednej tarczki, a zamiast tego jest wsadzony drugi plate 4mm na dnie. Ale to mniejszy problem, to się poskłada prawidłowo, za to np. w overdrive mam dokumentnie pomielone sprężyny i tarczki, i bęben poobcierany :-/ chyba wyjmę overdrive z rezerwowej skrzyni od Scorpio, może jest w lepszym stanie...

Części kupuję w Samko, albo w warsztatach po sąsiedzku, czasem trochę przepłacam, ale sprzedają mi od ręki na sztuki, a nie na zestawy, i do wyboru do koloru (np jak dziś miałem w ręku tarczki allmatic i borg warner to bez wahania dopłaciłem za borga, allmatic to jakaś blaszka z przyklejonym kartonikiem :P a nie uczciwe sprzęgła)

Nie wiem jak jest z tymi blaszkami za panetarką rewersu.

A z innej beczki - w forward i w OD mam lekko i ciężko rozwalone pierścienie oporowe sprężyn, te w starym stylu, z "języczkami", no i segery wyskoczyły (ale tylko OD pomieliło). Jak nie dostanę od ręki tych robionych z karbem "po nowemu" do 5R55 to chodzi mi po głowie po prostu wytoczenie tych przeklętych pierścieni w takiej formie, żeby te segery nie miały prawa nigdy wyskoczyć, jeśli ktoś ze znajomych narzędziowców będzie miał kawałek wałka 90mm, to będzie kolejny eksperyment ;)

chevidan

2008-02-18, 23:03

wymieniałem zaznaczone części.blaszka ma nr.243-masz ją? 244 to ślizg rewersu
Załączniki
4R44ER1.GIF
4R44ER1.GIF (19.98 KiB) Przejrzano 2038 razy
Ostatnio zmieniony 2008-02-18, 23:04 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boni

2008-02-18, 23:17

Nie mam tego, między shellem a rewersem jest tylko ślizg, 244

Wróć do „WARSZTAT”