Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
thermos

Duze spalanie Pb

2013-11-15, 20:12

Yo!

Probowalem znalezc cos na forum, ale zaden temat nie dotyczyl mojego problemu. Przynajmniej ja nie znalazlem :)

A wiec tak. Zalozyli mi panowie gaz, BLOS. I teraz efekt jest taki, ze na LPG jezdzi spoko, wszystko gra. Ale na benzynie chodzi tragicznie, nie trzyma obrotow, nie rozwija mocy i pali 30L/100km :D. Chodzi o Exa II z 97 roku, 5,0 V8.

Z tego co mi pan gazownik mowil przed montazem, to jako ze nie moga dac BLOSA przed przeplywka, to w jakis sposob oszukaja komputer, tak zeby dostawal odpowiednie dane z przeplywomierza. Czy jest mozliwe zeby cos popaprali z przplywomierzem, tak ze na benzynie dostaje jakies z d..py dane i glupieje? Bo skoro na LPG chodzi spoko, to raczej nie kwestia zaplonu albo lewego powietrza. A moze cos z wtryskami? Dodam, ze przed instalacja gazu wszystko bylo cacy.

EGR jest odpiety.

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdro

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Duze spalanie Pb

2013-11-15, 20:18

Blos nie może być przed przepływką. Musi być możliwie blisko dolotu. Więc montaż OK.
Ale nie powinien mieć żadnego wpływu na dotychczasową pracę samochodu. Musieli coś spaprać :(
W sporciku w jedynce blos chodzi jak marzenie, nie wpływa na PB w ogóle, ale też nie czuć żadnej różnicy przy jeździe na LPG.

A może coś skopali i centralka nie odcina gazu jak przełączasz na PB ? i dostaje jedno i drugie ?
Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 20:19 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Moderator Kojot
Moderator

2013-11-15, 20:19

majne frend termos ;-) :-D : taka dupa napewno sie wzieła z powietrza ;-) dostaje go więcej a silnik podlewa żeby wyrównać na optymalną jeszcze mogli ci zapodać jakiś czerstwy emulator :-/

Awatar użytkownika
madakelus

2013-11-17, 10:20

u mnie co prawda 4.0 SOHC ale miałem podobnie ze po montazu LPG wzrozsło mi spalanie do około 27/28 l/100... naszukalem sie nasprawdzalem, przeplywke wymienialem... a okazalo sie ze uszczelki dolne kolektora dolotowego byly do doopy... wymiana pomogla :)

thermos

2013-11-20, 12:31

Sie wyjasnilo.

Pany majstry od gazu dali niezly popis mysli inzynierskiej. Mianowicie nie pasowala im srednica rury dolotu do blosa, wiec opiepdzielili wszystko izolacja i wepchneli na sile. Efetk, bral lewe powietrze i durnial na benie. Mnie teraz nie ma, fura jezdzi moj kupel i jak dal mocniej po garach to cala rure wywalilo. Polepil to na szybko na poboczu i dziala lepiej, ale nadal nie idealnie. Chyba sie skusze na jakis "tunigowy" dolot ze stozkiem i w ogole. Podobno dodaje 50 km :D

Znacie jakis sklep z takimi rzeczami godny polecenia w Warszawie? Albo w internecie?

Pozdro

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-11-20, 13:16

w Warszawie masz na Globusowej:

http://goo.gl/maps/lPvBc

tu gdzie na googlach jest jeszcze pieczywo - spory wybór na miejscu i można macać, brać do auta na przymiarkę itd.

to CI:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=23283878
Ostatnio zmieniony 2013-11-20, 13:18 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Pietras

2013-11-21, 09:01

Rad-T, masz rację co do tego sklepu, polecam. Dużo na miejscu ceny umiarkowane. Tu kupowałem simote i była najtańsza. Facet też troszkę się zna i potrafi doradzić. Szybko sprowadza rzeczy niedostępne na magazynie

Wróć do „WARSZTAT”