Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
HAMME

Uwaga na wycieki z ASB

2008-04-26, 20:45

Właśnie moje Expo stanęło w ogniu.
Stałem sobie na parkingu trzymając gaz na 2000 obrotach przez jakieś 15 min, a kiedy nagle dym zaczął wydobywać się z pod auta okazało się, że mam otwarty ogień na poziomie ASB

Dlaczego.
Widziałem wczoraj, że delikatnie poci się uszczelka od asb w tej części blisko wydechu było trochę wilgotno. Czujnik temperatury zamontowany jest do miski i również jest niedaleko wydechu. Ta kombinacja okazała się się niebezpieczna. Najprawdopodobniej zapalił się fragment izolacji od kabla od czujnika lub może jakiś wysuszony patyk z rajdu, następnie rozgrzał olej który był na zewnątrz i tak podwozie stanęło w ogniu. Dywaniki w środku się rozpuściły wraz z izolacją termiczną. Jak ktoś miałby tapicerkę najprawdopodobniej ogień miał by już w środku.

Udało mi się ugasić, ale co dalej zobaczę jutro

Uważajcie na wycieki, miałem wymienić tą uszczelkę dziś ale mówię eee jutro. Czasami nie warto czekać.

Awatar użytkownika
wajc83

Re: Uwaga na wycieki z ASB

2008-04-26, 20:50

Ex 2 ma katalizator pod pokrywa miski od ASB. Wiadomo ze kat ma strasznie wysoka temperaturę , pewnie dlatego?
biały Ex I do lansu za raz na 18" kołach :)
Pajorka na sprzedarz

nemrod

Re: Uwaga na wycieki z ASB

2008-04-27, 09:49

.....chyba jednak patyki...
lub olej na katalizatorze bo umnie jak olej się lał na wydech to żadnego "ogniowego" efektu niebyło.
Temat palących patyków był poruszany na rajdy4x4.

UWAGA!
Gaśnica niepomogła w ugaszeniu (chyba Toyki lub suzuki).
dwie pierwsze gaaśnice niezadziałały a te które zadziałały to na kilka sek. i koniec.
Właściciel w końcu załozył rękawice i rękoma wiciągał płonące patyki.
skutki tego wyciągania odczuwał przez jakiś czas... :shock:
wnioski:
wozić duuuużą gaśnicę i "ważną".

Pzdr

Nemrod

Wróć do „WARSZTAT”