Czy moglibyście napisać jak w waszych EX zmieniają się biegi - tzn co ile obrotów?
Jaką techniką jeździcie w trasie - ciśniecie pedał gazu do chwili np. rozpędzenia do 80km/h i lekko odpuszczacie tak aby auto mogło wrzucić wyższy bieg, czy może ciśniecie tak długo, aż silnik osiągnie wystarczająco wysoką prędkość by automatycznie przerzucić bieg?
Pytam z czystej ciekawości, ponieważ u mnie jest mniej więcej tak, że silnik błyskawicznie osiąga 3000 obrotów i od tego momentu powoli one rosną wraz z prędkością.
Przy około 3500 odpuszczam i wrzucam kolejny bieg. Rozpędzam do około 100-110 i odpuszczam tak aby wszedł czwarty bieg.
Do tej pory wydawało mi się, że bezproblemowo mogę wrzucić nadbieg przy 80km/h ale aktualnie mam wrażenie, że coś się zmieniło i dopiero jak go bujnę do przynajmniej 90 to mogę wrzucić wyższy bieg.
Zastanawiam się czy nie pojechać na stację diagnostyczną i zmierzyć opory toczenia
[ Dodano: 2008-05-13, 06:42 ]
to może chociaż ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy to normalne, że silnik wchodzi natychmiast na 3000 obrotów i dopiero potem rozpędza się dalej?
Pytam bo nie do końca jestem pewien prawidłowej pracy silnika/skrzyni w moim EX