Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
freex

polecane silniki, skrzynie i reduktory w explorerze II

2008-11-15, 10:56

Witam

mam zamiar kupic Explorera II. jakie polecacie silniki, skrzynie, reduktory, wyczytalem ze sa rozne silniki....z ktorych rocznikow sa najbardziej polecane?, ponoc sa 3 rodzaje skrzyn biegow...to samo pytanie co z silnikiem?...4-ro czy 5-cio biegowa?..jak rozpoznac w ktora auto jest wyposazone? czy sa skrzynie manualne??.jesli tak to z jakimi silnikami polaczone? sa rozne typy reduktorow? czytalem ze sa explorery z napedem tylko na 1 os?.generalnie fajnie aby powstalo takie jakby faq dot. expolorera II i zostalo przeniesione do bazy informacji :) potrzebuje auto glownie do jazdy po gorach i pociagniecia ciezkiej lawety...sprowadzam auta ze szwajcarii i moje auto z napedem rwd nie zawsze daje rade z laweta w gorach..szczegolnie w zimie :)

za wszelkie info z gory wielkie THNX

pozdr.
Obrazek
bmw 540iT SWAP na manualu :)

Awatar użytkownika
luk_jag

Re: polecane silniki, skrzynie i reduktory w explorerze II

2008-11-15, 18:01

potrzebuje auto glownie do jazdy po gorach i pociagniecia ciezkiej lawety...sprowadzam auta ze szwajcarii i moje auto z napedem rwd nie zawsze daje rade z laweta w gorach..szczegolnie w zimie

To szukaj kolego innego auta.
Brutalna ale niestety prawda :cry:
Serwis AGD ardo,polar,whirlpool,amica,ariston,indesit i inne... 601-707-425
Służę pomocą :-)

chevidan

2008-11-15, 18:47

laweta i góry to nie dla automatu,obojętnie jakiej marki.ex w manualu można upolować ale to rzadkość,zwłaszcza w nowszych modelach.

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2008-11-15, 19:16

Ładna Pani na obrazku, jak już musisz to kup sobie Disco z 300TDi pojeździsz po górach i pociągniesz lawetę, na haku ma 3500kg. Odsyłam do Landklinika.pl
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 19:18 przez Krzysztof Kurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

basstian

2008-11-15, 20:17

freex, EX nie do lawety !!! to auto do rekraacii i dowozu dzici do szkoły :-) ... no fakt niektórzy jeżdżą do szkółek leśnych ;-) dopiero po mocnych przeróbkach możemy porozmawiać o ciężkich warunkach w których możesz sie poruszać EX ... to moja opinia na podstawie doświadczeń z motoryzacją .

grabasz

2008-11-15, 21:54

napisaliście sporo ale konkretów żadnych.
ja się mało znam ale napisze co wiem:
były tylko 4,0 - dwa rodzaje różnią sie mocą i konstrukcją (szczegółów nie znam)
większość to automaty - nie polecane do lawet, też były 2 rodzaje 4 i 5-cio biegowy
były też 5-cio biegowe manuale ale to rzadkość
jeśli chcesz ciągać lawety to szukaj wersji z jak najkrótszym przełożeniu (np. ja mam 3,27 i to sie do lawety nie nadaje).

do lawety bardziej polecił bym nissana terrano 2,7 td w wersji long.

(kolegów znających więcej szczegółów proszę o uzupełnienie tematu bo ja wiem że dzwon bije, ale nie mam pojęcia gdzie.
Desperados don't die We just go to hell for regroup.

Awatar użytkownika
Krzysztof Kurek

2008-11-15, 22:28

Można niby ciągać ciężkie przyczepy ale raczej wersją na Europę, gdyż ma dodatkową chłodnicę oleju skrzyni biegów, którą widać z przodu auta po lewej stronie za atrapą.
Jeśli chodzi o motory to rzeczywiście były dwa 4,0 z czego na Europę szedł w EX II SOHC czyli ten mocniejszy ok. 207KM oraz 5,0 V8 tylko na Stany.
Nie bierz nic na wiarę, sam wszystko badaj...

Awatar użytkownika
freex

2008-11-16, 11:01

witam

dzieki za odpowiedz. czyli pewnie w szwajcarii beda same sohc..czyli te ktore sie psuja :(

co do ciagania lawety automatem..hmm..zazwyczaj ciagalem manualem...ale 230tys km zrobilem mercedesem V 280 automat i nic sie nie zepsulo. uwazam ze automatem trzeba umiec jezdzic, nie pozwalac na czeste samoistne redukcje (przed gorka wczesniej zejsc bieg nizej) oraz bardzo delikatnie ruszac (tak samo przy zwyklej skrzyni..jak ciagnie sie lawete to przy probie szybkiego startu mozna spalic sprzeglo 1 startem)

co do propozycji kupna innego auta..hmm..tez chcialbym nissana patrola, mitsubishi pajero lub cos podobnego...ale to sa 5x lub 10x drozsze auta. ja potrzebuje jakas terenowke aby kobieta miala czym wozic dziecko do przedszkola i czasami pociagnac ciezka lawete...normalnie jezdze zestawem po 3 auta...jak trzeba pojechac po 1 lekkie auto to jade bmw...ale niekiedy potrzebuje przewiezc cos ciezszego...i wtedy musi jechac terenowka :)

chevidan: te automaty ex II rzeczywiscie tak nie nadaja sie do lawety?

pozdr.
Obrazek

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-11-16, 12:00

freex, jak uzywałeś automatu z lawetą to umiesz to robić z głową i nie zajeździsz explozji :P,
a co do silnika to raczej szukalbym do tego celu 5.0 V8, w szwajcarji jest tego sporawo, wkońcu to USA w Europie :D
a skrzynjkę jak zabezpieczysz dodatkową chłodnicą oleju i wstawisz wskaźnik temp. oleum w skrzynce to bedziesz go kontrolował to nic złego się nie stanie :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
freex

2008-11-16, 21:07

fotomysz: 5.0 nie widzialem w szwajcarii...jest za to sporo 4.0 ohv z padnieta skrzynia biegow za super pieniadze :)
Obrazek

Alan

2008-11-16, 23:48

fotomysz: 5.0 nie widzialem w szwajcarii...jest za to sporo 4.0 ohv z padnieta skrzynia biegow za super pieniadze :)
to znaczy za jak super bo moze bylbym zainteresowany jakims nawet bez silnika i skrzyni ...

basstian

2008-11-17, 06:32

jest za to sporo 4.0 ohv z padnieta skrzynia biegow
no to masz odpowiedz a pytania !.....

Awatar użytkownika
freex

2008-11-17, 11:30

alan: sa kompletne..niekiedy jezdzace (mozna wracac na kolach) za ok 2000-3000 frankow.

pozdr.
Obrazek

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-11-17, 16:19

freex, bo w szwajcarji większość to amerykany i nie mają chłodnicy do asb :P
a góry są nie małe :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

EX 5.0

2008-11-17, 19:15

freex, bo w szwajcarji większość to amerykany i nie mają chłodnicy do asb :P
a góry są nie małe :D
Nie wiem jak inne amerykany ale mój 5.0 V8 EDDIE BAUER ma oryginalną chłodnice do asb.
A do końca listopada cena mojego bajera bez targowania wynosi tylko 19 tyś zł.
Mam inny poj. na oku. (ogł. w dziale sprzedam)

PZDR

Wróć do „WARSZTAT”