Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

check engine

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

siris

check engine

2008-12-14, 14:49

No witam znawców explozji...

Kupiłem miesiac temu z hakiem (dosłownie i w przenośni :shock: ) EX II... 2000 rok... gaz z fordowską książeczką BRC Flyer, Smart...

Samochód chyba po przejściach (czytaj dużo w nim robione było...)...

Na początek zaintrygowało mnie NIVO - kontrolka nie zapalała się po przekręceniu kluczyka... no i do dzieła.. Rozkręciłem liczniki... i wymieniłem lampki, które były uszkodzone (2 sztuki) i założyłem w miejscach w których nie było wogóle :-( - 2 sztuki - (min w ABS i AirBag'u)...

Kontrolka od Check Engine (ta z symbolem silnika) wydawało mi sie, że powinna zapalać się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. NIE ZAPALA SIĘ... i NIE GAŚNIE... Żarówka 100% jest OK. Zrobiłem test i wyjąłem wtyczkę od czujnika masy powietrza (najłatwiej) i na mój denny chłopski umysł kontrola silnika powinna się zapalić... a tu NIC...

Wtyczki w licznikach są ok (wszystkie 3). Przepuszczam, że instalatorzy gazu odcieli przewód... tylko GDZIE??? Ma ktoś może jakiś pomysł lub diagram okablowania? WSZELKIE POMYSŁY MILE WIDZIANE!!!

Przeczytałem post http://www.explorerclubpolska.com/forum ... eck+engine i tam się potwierdziło, że kontrola powinna mignąć na starcie...

Poza tym znalazłem jeszcze kontrolkę "FUEL REST" czy jakoś tak... co ona oznacza, bo mi się nigdy nie zapala... jak paliwa jest mało to zapala się "CHECK GUAGE"...

M.

Awatar użytkownika
piotr_z

Re: check engine

2008-12-14, 16:44

jeszcze raz na spokojnie - bo zalapac nie moge:

kupiles EX czy gaz do EX?

niezaleznie od odpowiedzi to kontrolka powinna sie zapalac po zalaczeniu zaplonu a gasnac po uruchomieniu silnika (oczywiscie przy zalozeniu ze z silnikiem wszystko ok).
jesli kontrolka sie nie zapala to znaczy, ze nie dostaje sygalu z komputera (zakladajac ze zarowka jest ok i ze wszystkie sciezki na plytce zegarow tez sa ok).

brak syganu z komputera:

a - przeciety kabel (jak sugerujesz)
b - uszkodzenie komputera - dziwny objaw ale mozliwy.

zeby postawic jaka kolwiek diagnoze to trzebaby sie podpiac pod kompa testerem i sprawdzic co i jak.
pzdr piotr_z
EX II - czarne i zabrane przez zone :(
chevrolet venture 3,4

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-12-14, 19:43

Fuel Rest? nie wiem dokładnie ale chyba coś nie tak - Jest albo LOW FUEL albo Check Gauges

Check Gauges to raczej w wersji hamerykańskiej... europejskie lampki deko się różnią

Check Engine powinno się świecić więc sprawdź kable - ktoś majstrował.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2008-12-14, 19:46

Check Gauges wystepuje w wersji europa - i to w tej z polskiej sieci sprzedazy forda - sam mam taka kontrolke - na razie zapalala sie tylko przy braku paliwa :) innych sytuacji nie mialem....
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2008-12-14, 19:47

A no to więc check gauges jest taka sama i tu i tu... w dwójce. To samo miałem w dwójce z 98 roku co to moja ślubna kiedyś ujeżdżała... bardzo trudna do zauważenia lampka.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

siris

2008-12-15, 11:51

Co do gazu, to kupiłem z GAZEM i to zamonotownym przez dealer'a w Szwajcarii...

Co do kontrolek paliwa, to zapala mi się Check Gauges jak braknie paliwa, ale jak rozmontowałem licznik, to zobaczyłem, że jest tez kontrolka FUEL REST... i o nią się pytałem, co ona oznacza....

M.

Wróć do „WARSZTAT”