Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
piotrek16v

Podłaczenie radia głosniki w przednich drzwiach

2009-04-09, 22:47

zmieniam głośniki i po wyjęciu wtyczek które dochodza do oryginalnych głosników nie wiem który jest + a który - kolory nie są jednoznacznie wie ktoś może jak to jest ?

bo wtyczka jest to prostokąt z dwoma pinami obok jednego pinu jest zabezpieczenie wtyczki przed wypięciem to ten jest + czy ten jest minus?

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Podłaczenie radia głosniki w przednich drzwiach

2009-04-10, 00:05

jeśli wyciągnąłeś oba głośniki to sprawdź czy na obu wtyczkach jest kabel tego samego koloru - to będzie -

a ja zerknę do schematu na wszelki wypadek.

tu masz schemat - kabelek z zielonym paskiem to -
Załączniki
123.jpg
123.jpg (18.72 KiB) Przejrzano 3885 razy
Ostatnio zmieniony 2009-04-10, 00:40 przez Jankes, łącznie zmieniany 1 raz.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2009-04-10, 11:41

A nie prościej jest wziąc miernik i sprawdzić gdzie jest prąd??? :roll: tak po prostu
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Przemex

2009-04-10, 12:32

A nie prościej jest wziąc miernik i sprawdzić gdzie jest prąd??? :roll: tak po prostu
Miernikiem nic nie wymyślisz, bo głośniki są zasilane ze wzmacniaczy przeciwsobnych i obie żyły są "gorące"

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-04-10, 17:13

no podłączyłem na czuja i chyba dobrze (od kierowcy jeden był czerwony z czymś tam uznałem go za +) a druga strona analogicznie podłaczyłem

wieczorkiem usiądę i opiszę bo zmieniłem głosniki ale najważniejsze to wygłuszyłem matami bitumicznymi drzwi

polecam taki zabieg basy szarpią nogawkami (tuba mi zbędna)

jak jeszcze tył tak zrobię to chyba się explo rozsypie :)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-04-10, 20:30

no podłączyłem na czuja i chyba dobrze (od kierowcy jeden był czerwony z czymś tam uznałem go za +) a druga strona analogicznie podłaczyłem

wieczorkiem usiądę i opiszę bo zmieniłem głosniki ale najważniejsze to wygłuszyłem matami bitumicznymi drzwi

polecam taki zabieg basy szarpią nogawkami (tuba mi zbędna)

jak jeszcze tył tak zrobię to chyba się explo rozsypie :)
koniecznie opisz... chętnie zobaczymy czego użyłeś i jak wszystko jest podłączone
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-04-10, 21:40

Więc opisuje

Sąsiad rozwalił mi lusterko od kierowcy więc musiałem je wymienić (obudowa pęknieta)
(uwaga nowsze roczniki od mojego 97 mają inna wtyczkę lusterka choć lusterko jest takie samo no moze mieć lampkę od dołu
(jednak da się przelutować to tylko trzy kabelki)

To zmotywowało mnie do akcji głośnik
oczywiście nie chodziło o jakieś wariacje ale wyraźną poprawę za niewielką kase

to co kupiłem

Głosniki elipsy 5x7 SIGNAT cena w necie ok 130 zł dwudrożne (nie kupowałem od tego użytkownika)
http://www.allegro.pl/item607776100_sig ... w_rms.html

Maty bitumiczne (kupowałem od tego użytkownika)
10 szt samoprzylepne 25x50 cm każda (potrzeba 5 mat na kazde drzwi)
http://www.allegro.pl/item606672548_app ... _wawa.html

Spinki do boczków (jak robić to na grubo ) nowe w firmie ROMIX (20 szt po 2 zł szt)
na jedne dzrzwi potrzeba 8 spinek ale radzę wziąc więcej bo się potrafią złamać
http://www.romix.pl/

Rozkręciłem drzwi (nie opisuje bo jest w necie video story)
nakleiłem od wewnątrz na zewnętrznym poszyciu nad i pod rurą wzmacniającą drzwi po jednej całej macie
resztę trzy sztuki pocięte na różne kawałki zamiast oryginalnej wyklejki tak aby nie było żadnego otworu wykleiłem drzwi pod tapicerka
UWAGA oklejać tylko powierzchnię którą zasłania boczek (ja potem musiałem docinać a zrywanie maty po kawałeczku to niefajne zajęcie)
do uszczelnienia łaczeń kawałków mat użyłem taśmy power tape
UWAGA maty kiepsko się trzymają jesli kleimy je na zakładkę (nie chcą się dobrze kleić jedna do drugiej) dlatego ta taśma do łaczenia
poza tym maty mają rewelacyjny klej i są plastyczne nie używałem żadnego podgrzewania

dystans na którym jest głośnik do drzwi uszczelniłem silikonem oraz silikon między głosnik a dystans

resztę małych dziurek też power tape

głośniki oryginalne wtyczki odcinamy i zaginamy konektorki (acha też trzeba nabyć wsówki małe i duze)

efekt wyraźny bas głeboki i czysty zero wibracji i rezonansu
(wiem co mówię w czasach golfa II miałem sprzęt tuba na 3/4 bagażnika i do tego 8 głosników rockford fosgate w kabinie zasilane trzema wzmacniaczmi) eh to były czasy

do tego drzwi stają się cięższe lepiej się zamykają i jest wrażenie (troszkę) że są pancerne

zasilam to radyjkiem sony 4x45 tył głośnik fabryczny (jak ktoś wie jakie tam siedzą głosniki to proszę o info o wymiarach bo bankowo robię też tył w ten sposób)

zajęło mi to z wymianą lusterka (lutowanie wtyczki) dwa podejścia po 2,5 h

jak macie pytania to śmiało piszcie puki mam na świeżo

Awatar użytkownika
Przemex

2009-04-10, 22:06

To jeszcze tylko powiedz, czy w lusterku lub okolicach nie dyndały gdzieś luzem kabelki od podgrzewania (tak liczę że wiązka jest standard z podgrzewaniem ...) i czy fabryczne głośniki miałeś jednodrożne czy dwudrożne ... jak dwudrożne to może jakiś dil zrobimy :)

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-04-10, 22:34

niestety lusterko tylko z trzema kablami do sterowania czyli trzeba pociągnąć do grzania co wymaga rozkręcienia lusterka
postaram się to zrobić bo mam to uszkodzone i przetrenuje

głosniki to nie wiem obadam fotki podeśle

[ Dodano: 2009-04-10, 22:39 ]
acha sekret głebokiego basu jak widać to nie tylko moc wzmacniacza i wielkość głośników

naprawdę zamiast wydawać duże pieniadze na sprzęt zajmijcie się dobrym wygłuszeniem
koszt niewielki efekt duży

Awatar użytkownika
Przemex

2009-04-10, 22:40

Kurcze, a tak liczyłem na to że sobie tylko grzałki wstawię .... a tu kabla niet :/ Nic to i tak czeka mnie rozbieranie drzwi to się pociągnie co potrzeba ...

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-04-11, 00:12

iskierka nadziei dla ciebie bo masz nowsze explo jest taka że poprzednie lusterko to rozbite co miałem miało dwie wtyczki starą i nową więc kable są zdublowane
jak masz takie lusterka to kable masz wolne chyba nawet ze cztery to można połaczyć bo do grzania to ważne żeby były grube kable wtedy grzanie jest wydajne

chil1

2009-04-18, 10:32

To jeszcze tylko powiedz, czy w lusterku lub okolicach nie dyndały gdzieś luzem kabelki od podgrzewania (tak liczę że wiązka jest standard z podgrzewaniem ...) i czy fabryczne głośniki miałeś jednodrożne czy dwudrożne ... jak dwudrożne to może jakiś dil zrobimy :)

Fabryczne głośniki są jednodrożne. Z tyłu i z przodu są identyczne. :mrgreen: Tak przynajmniej było w dwóch Explorerach (1995 i 1998) które kiedyś posiadałem.
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 10:34 przez chil1, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „WARSZTAT”