Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Dojazdówka

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
ŁYSY

Dojazdówka

2009-06-23, 11:45

Mam Explo I z LSD w tylnym moście. Jeżdżę na oponach BFG AT 31 cali. Na zapasie w bagażniku mam oryginalny rozmiar opony 225x70x15. Jeżdżąc na tych oponach nie złapałem jeszcze kapcia. Jakby co, to zawsze na pokładzie jest kompresor. Zawsze może być jednak tak, że i on nie pomoże. Proszę o radę, czy zakładając mniejsze koło na tylną oś, mogę uszkodzić coś w moście. Szczególnie obawiam się o LSD. Mam na myśli małe prędkości i odległości. Co do przodu, to chyba nie będzie problemów, poza ściąganiem ( warunkiem oczywiście nie zapięte 4x4 i wolniejsza jazda). Szukałem na forum, ale znalazłem tylko jedną wypowiedź Jankesa ( w związku z patentami na zamocowanie koła zapasowego na wysięgniku z tyłu auta):
"Wysłany: 2008-01-19, 19:28
paść może ale nie musi - nie masz blokady na stałe więc nawet jak masz LSD to i tak kręci tylko jednym kołem a drugie jest na "przyczepkę". Przód co innego ale nie załączaj wtedy 4X4 o ile można tak się obejść.
Jedynie co to włączy ci się kontrolka ABS - czujnik wyłapie, że coś jest nie tak bo koła kręcą się z różną prędkością. "
Miał ktoś taką sytuację, że musiał jechać dłużej z innym rozmiarem koła na tylnej osi? Z tego co pamiętam, część z was ma mniejsze koła na zapasach.

[ Dodano: 2009-07-21, 10:46 ]
Nikt nie odpowiedział, więc sam szukałem odpowiedzi u mechaników. Nie można, bo rozwalimy mechanizm LSD. Lepiej nie eksperymentować. Mogę założyć tylko na przód, jeśli nie mamy włączonego 4x4.
Explorer 2'' lift, 31x10,5x15

Wróć do „WARSZTAT”