Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
wojtek001

Explo III 4,6l 2002 stuka w silniku

2009-11-25, 14:39

Witam
Niestety , spotkal mnie powazny jak mysle problem dotyczacy mojego Explo...
Od jakiegos czasu silnik pracowal troche glosniej , jakos sie nie przejmowalem , myslalem ze moze mi sie wydaje , albo to uklad wydechowy , auto pracujac na LPG czasem chodzilo nierowno.

od paru dni slysze wyrazne stuki , jakby na jednym cylindrze sadzac po czestotliwosci... ( zawor? popychacz? ) przy jezdzie miejskiej dochodzi jeszcze jakis dziwny dzwiek czasami .
Czasem cisnienie oleju spada na zero , i to nie tylko na wolnych obrotach
Mial ktos cos taki objaw? co to moze byc?

Kilka ulic ode mnie jest serwis aut US "Mustang" ale naczytalem sie mnostwo zlych opinii , gdzie ewentualnie ktos moze polecic jakis serwis , mieszkam w okolicy Piaseczna ale boje sie jechac w dalsza droge... :sad:

Czy w ogole oplaca sie naprawic zdychajacy silnik ..?
Kurde , boli mnie to jak choroba w rodzinie :sad:
Dzieki za kazda odpowiedz..
Pozdr
WK

Awatar użytkownika
MCX

Re: Explo III 4,6l 2002 stuka w silniku

2009-11-25, 15:25

Jak cisnienie spada do zera to moze pąpa oleju umiera lub umarła a stuki to pewno nastepstwa braku cisnienia oleju . komputer podłaczym sprawdzil bledy musi cos wywalic jak sa takie objawy ,
ford explorer 98r.
Flowmaster 44 !!!
Swap engine for mustang 2010 r.
Bądź takim ojcem, żeby największą karą dla Twojego dziecka było to, że wrócisz później do domu !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2009-11-25, 19:48

wojtek001, nie wiem jak ty ale ja sądzę że zawsze warto zajrzseć do silnika i próbowac naprawiać. Przyjnajmniej będziesz wiedziałco jest. A kupić inny "nowy" to tez loteria i mozna się nieżle naciąć. A sprawdź jeszcze czy kopci na czrno przy przygazowaniu? Może spala olej, a jak tak to remont silnika się szykuje.
A masz załozony czujnik cisnienia oleju czy polegasz na standardowym?

Tak, czy tak trzeba to szybko zdiagnozowac, bo mozna zatrzeć silnik a wtedy to juz tylko nowy silnik. Pogadaj z Adam533 z Pruszkowa. Może się podejmie naprawy. Robił już silniki Exów i niezle mu szło :)
Powodzenia i nie załamój się. Na wszystko się znajdzie rada.
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-12-05, 13:09

Stuki i spadek ciśnienia oleum to raczej przypadłość pompy oleju. Rozebrać, sprawdzić zanim będzie za późno - te silniki należą do jednych z najlepszych silników Forda - spokojnie do chłopaków od Mustangów możesz z tym iść bo to ten sam silnik co w Mustangu.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”