Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
ultorx

Wolnobieżka przednich półosi w EXII 1996

2010-01-05, 18:49

Witam.
Z tego co się zdążyłem zorientować, mój Explorek zamiast sprzęgów w kołach przednich, posiada jakieś ustrojstwo w przednim moście, które spełnia podobną rolę czyli powoduje brak przeniesienia napędu z wału przedniego na koła. Z lektury postów wynika, że jest to sterowane elektrycznie, zaś sama zmiana stanu wywoływana jest podciśnieniowo. Czy jest możliwe, że jakieś zwarcie lub brak kontaktu powoduje nieregularne zapinanie tego sprzęgiełka :?: i gdzie szukać elektrycznych lub podciśnieniowych problemów tego straszliwego urządzenia 8-) . Objawy są takie- kontrolki 4wd i 4wd low zapalają się prawidłowo. Reduktor przy 4wd low zapina się grzecznie. Przednie koła za to zapinają się w sposób zbliżony do prawidłowego pzy 4wd auto- czyli dopiero po utracie przyczepności przez koła tylne, choć z obserwacji wynika, że też nie zawsze :-/ . Z instrukcji, oraz wszelakich for wynika, że w mojej wersji EX'a (II 1996,4.0L Sport Control Trac) pozycja 4wd low oznacza stałe zapięcie 4x4-w normalnej wersji 50/50 bez wpływu na ten stan jakichkolwiek czujek. Wiem, że w ekstremalnej sytuacji przy braku blokady mechanizm różnicowy w moście przeniesie całą moc na jedno (i to niestety niewłaściwe :cry: ) koło. Poczytałem o shift motorku -z racji tego, że reduktor absolutnie wyraźnie zapina się prawidłowo-on tu chyba nie ma nic do gadania :?: -a może się mylę-jeśli tak, oświećcie mnie łaskawie proszę.

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: Wolnobieżka przednich półosi w EXII 1996

2010-01-06, 11:07

Rzuc okiem w ten temat:
http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... sc&start=0

jest tam opisane gdzie szukac elektryki i podcisnienia od wolnobiezki - moze cos po prostu nie kontaktuje i stad problem.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
Robert Kamyk
Model Explorera: BRAK

2010-01-06, 15:29

moze cos po prostu nie kontaktuje i stad problem.
dokładnie u mnie tak było ;-)
Za późno...
Obrazek
... jest dopiero po śmierci...

Fon: 508212090
Robert

ultorx

2010-01-06, 19:40

Dzięki za wskazanie ścieżki-piątek, sobota jadę do speca poszukamy podciśnień, wolnobieżki, podniesiem EXa pod sufit i obaczym czego mu brak ;-) . A może przy okazji obejście GEM siem zrobi jak chęci i czasu starczy-to wygląda na całkiem sensowny dodatek 8-) . O ile mój problem oczywiście to tylko sprawa oczyszczenia lub innej dupereli :roll:

Awatar użytkownika
Moderator starwind
Moderator
Model Explorera: '96 3" lift 32"BFG MT
Kontakt: Google+

2010-01-06, 21:06

tu jest troszkę info (głównie link mastana :) ) do zrobienia 4x4 high :D

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... php?t=5399
Niech Moc Będzie z Nami :lol:
Adam

Wróć do „WARSZTAT”