Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
japandany

PYTANIE DO BARDZIEJ DOSWIADCZONYCH O SPORT TRACKa

2010-01-12, 22:26

Witam
chce kupic FORDA EXPLORERA SPORT TRACK z lat 2001-2003 w polskim internecie nie znalazlem za wiele na jego temat dlatego chcialem sie dowiedziec czym sie rozni od normalnego EX czy czesci beda pasowac jakie sa roznice po za tym ze EX ST to pick up czytalem troche na stronach w US ale tamtejsze posty sa czesto nie przydatne. Wstawilem zdjecie EX w ktorym sie ZAKOCHALEM chce zeby moj wygladal bardzo podobnie i teraz pytanie o ile cali to lift jakie kola i gdzie tego szukac w polsce i ile moze kosztowac. A jeszcze orurowanie czy widzieliscie takie w naszym kraju.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczow przepraszam za brak polskich znakow ale przebywam obecnie za granica. Prosze o wszelkie info na temat tego EXa
Załączniki
explorer.jpg
explorer.jpg (230.78 KiB) Przejrzano 4060 razy

Awatar użytkownika
LukMan

Re: PYTANIE DO BARDZIEJ DOSWIADCZONYCH O SPORT TRACKa

2010-01-12, 22:33

czesc, moze by tak najpierw "jakies"dzien dobry . Witamy :salut:
Трактор No.1....

japandany

:)

2010-01-12, 22:36

Przepraszam i Dobry wieczor

Awatar użytkownika
Klubowicz RAFBOR
Klubowicz

2010-01-12, 22:40

No ładniutki.....
części nie powinny się znacznie różnić, ale głowy nie dam. Co do liftu, to może byc róznie. W zalezności czy na zawieszeniu czy na budzie. Na moje oko to będzie miał z 4", felgi pewnie 16", oponki 33" BGF AT.
Ale to tak na moje oko :mrgreen:
Mysle ze taki jak na fotce z takimi modyfikacjami to 50 tys lekko będzie kosztował.

Tu masz takiego podobnego, tylko bez modyfikacji
http://otomoto.pl/ford-explorer-nowy-ga ... 88283.html
Pozdrawiam
Rafal
503 185 961 jak nie odbiorę to oddzwonię

japandany

2010-01-12, 22:49

widzialem to ogloszenie tylko ze to jest 2006 rok i cena kosmos nie na moja kieszen
nie chce kupowac auta z modami dlatego dolaczylem do forum
jestem zdania ze jak nie zrobie czegos sam to to nie jest takie ladne
4 cale lift to duzo a jaka jest roznica miedzy liftem na zawieszeniu a na budzie???

Awatar użytkownika
bonduelle

2010-01-13, 00:00

Cześć.
W jedynce lift budy opiera się na podniesieniu całej budy względem ramy na "grubych" kilku calowych podkładkach. Zawieszenie się po prostu zmienia. Wymieniamy sprężyny lub zakładamy podkładki pod nie, wstawiamy inne resory lub "motamy" inne wieszaki resorów, zmieniamy układy kierownicze itd itd.... Niekończąca się opowieść. Ile fachowców,tyle opinii co lepiej. A furka niezła :)

japandany

2010-01-13, 00:12

tez mi sie podoba :) a nie mozna kupic poprostu lifta 4 cale zalozyc go i jezdzic bo to by mnie najbardziej interesowalo tak jak w mojej mazdzie coupe zalozylem zalozylem zawieszenie gwintowane obnizylem 55 mm i jezdzilem mozna tak zrobic z liftem POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2010-01-13, 08:30

Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
ulek

2010-01-13, 08:42

plus transport i cło :D
pozd. Michał tel: + 4 8 8 8 9 7 8 8 2 4 4 lub irlandzki w razie W +3 5 3 8 9 4 1 0 5 0 3 0

japandany

2010-01-13, 09:50

no i o to wlasnie chodzilo czyli nie ma jakiegos strasznie wielkiego problemu podniesc to autko 2100 dolarow to jeszcze nie tragedia okolo 6000 zla transport mozna zalatwic za free bo kumpel sprowadza auta ze stanow to wzoci mi do ktoregos :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-01-13, 10:16

zdecydowanie problemu nie ma :) liftów i akcesorii do explo w stanach jest cała masa, chodzi tylko o to ze za te pieniadze smialo mozna zrobic niezly lift tu na miejscu troche motajac, lub zlecajac wykonanie niektorych elementow, a zaoszczedzone pieniazki przeznaczyc na zbudowanie zderzaka albo bagaznika :)
Ale oczywiscie lifty sa dostepne w gotowych setach bez zadnego problemu.

japandany

2010-01-13, 10:51

to znaczy ze jezeli poszperam poszukam czesci i dowiem sie co trzeba zeby podniesc alto to moge zrobic to sam ale zajmie to 4 razy wiecej czasu :) podoba mi sie to tylko ze tak wlasciwie to ja nie mam bladego pojecia co tzeba zrobic w sumie mam warunki bo mam warsztat tzn. firme kowalska ale wszystkie narzedzia mam na miejscu bo zawsze tam robilem swoje poprzednie altaale to byly osobowki i nie chciale ich podnosic tylko opuszczac a to wydaje mi sie latwiejsze teraz z racji potrzeb musze kupic pickupa ale jestem strasznym fanem doprowadzania samochodow do stanu w jakim chcialbym zeby sie znajdowal nawet jesli jedynym off roadem w tym przypadku bedzie wjechanie na podworko do ciotki chociaz tam tylko traktor w miare normalnie wjezdza :)

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-01-13, 11:00

no to najprosciej kupic:
http://wheelsnparts.com/index.php?main_ ... ucts_id=10

regulator drazkow skretnych - podkrecasz wtedy przod na 3", a tyl dajesz dluzsze wieszaki resorow i tez masz 3" - do tego lift budy na 1,5-2" i wyglada jak ta lala :)

japandany

2010-01-13, 12:07

69 dorarow a wygladaja jak zwykle klucze czy taki sposob podniesienia pojazdu ni bedzie sie zle odbijal na prowadzeniu i trakcji ??? a ten lift na budzie to cos nie bardzo mi sie podoba jak mozna podnosic bude alta na jakichs podkladkach czy to ma sens poza wizualnym ??? wydaje mi sie ze powinno wystarczyc te 3 cale i kolka jakies 34 cale zeby to fajnie wygladalo :) a czy orurowania tez robicie sami??

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator

2010-01-13, 12:23

kazdy lift zawieszenia bedzie sie odbijal na prowadzeniu i trakcji tak samo jak wieksze kola. Albo komfort seryjnego auta, albo lift :)
Kolka 34 cale bez zmiany przelozen tez slabo widze, auto bedzie "zmeczone" takim setem. Poza tym bez podniesienia budy to 34" raczej nie wejda.

Wróć do „WARSZTAT”